Verktøy

Selvbygger? Dette er verktøyet du trenger!

Har du et byggeprosjekt du klør i fingrene etter å komme i gang med? I så fall er du avhengig av skikkelig verktøy for å få et godt resultat, og da er jo spørsmålet: Hva er skikkelig verktøy?

Verktøyet du som er selvbygger må ha
  • Vinkelsliper
  • Blandemaskin
  • Stikksag og stikksagblader
  • Gjærsag
  • Krysslaser
  • Borhammer og hammerbor
  • Bits
  • Musikkspiller

Hos Carlsen Fritzøe er du alltid i trygge hender hos ekte fagfolk. Én av dem er Ketil Skjørberg, som du møter på varehuset i Drammen – Norløff.

– Her har jeg solgt verktøy, jernvare og festemidler siden 1985, forteller den erfarne og hjelpsomme selgeren.

Han deler gladelig sine beste produkttips og anbefalinger for deg som er selvbygger.

Vinkelsliper

Ketils anbefaling: Hikoki G23ST

Verktøy - Hikoki G23ST.

Hikoki G23ST.

Dette er en 230 millimeter vinkelsliper som har overbelastningsbeskyttelse. Det er en rimelig og enkel, men likevel solid modell som egner seg til litt større slipearbeider som takstein, murstein, armeringsjern og bjelker.

Effekten er på 2000 watt, og sliperen er såpass stor at den kapper dypt.

Blandemaskin

Verktøy - Niko BM1600.

Niko BM1600.

Ketils anbefaling: Hikoki UM16VST2

Mange bruker drill og blander i en bøtte, men fordelen med en kraftig blandemaskin som denne på 1600 watt er at den tåler å blande tjukk mørtel.

I tillegg går en blandemaskin saktere og har trinnløs variabel hastighet, hvilket gjør at det ikke dras luft inn i massen. Bruker du drill på en avrettingsmasse blir det fullt av småbobler – og det er jo ikke særlig pent å ha på gulvet.

Stikksag

Verktøy - Hikoki CJ18DSL.

Hikoki CJ18DSL.

Ketils anbefaling: Hikoki CJ18DSL

Dette er en sterk, oppladbar batteridrevet stikksag på 18 volt som er like sterk som en elektrisk sag. Den skjærer i tre, stål og aluminium, og batteriet kan brukes på andre Hikoki-produkter. Den har pendeldrift, og det innebærer at bladet går litt fremover på vei opp. Da kastes sagflisen ut, hvilket gjør det lettere å skjære i tykke materialer. I tillegg lyser og blåser den bort sponet der du skjærer.

Når det gjelder stikksagblad til denne er Luna Progressive å anbefale. Dette er ekstra tykke tigersagblad med lang levetid, og med tenner i hardmetall som du får i tre forskjellige lengder.

Gjærsag

Verktøy - Hikoki C8FSE.

Hikoki C8FSE.

Ketils anbefaling: Hikoki C8FSHG

Dette er en god, nøyaktig og prisgunstig sag med sleide. Det betyr at du kan skjære dypt – inntil 70 millimeter på brede materialer. Dessuten har den myk start, noe som gjør at du sparer sikringer. Den er mer enn sterk nok, og egner seg godt til aggregat hvis du skal ha den på hytta.

Husk også at en gjærsag uten sagbord ikke blir en fullgod løsning. Mange bruker gulvet, men da hjelper det ikke om du har verdens beste gjærsag.

Krysslaser

Verktøy - Luna Limit 1001HV.

Luna Limit 1001HV.

Ketils anbefaling: Luna Limit 1001R

Dette er en rimelig, hendig, nøyaktig og fin liten krysslaser med kraftige og skarpe røde laserlinjer. Fordelen med en krysslaser er at den lyser horisontalt og vertikalt, og linjene kan tennes hver for seg eller samtidig.

Den horisontale lyser 180 grader, mens den vertikale lyser 115 grader opp i taket. Med en separat lasermottaker i tillegg kan den brukes både ute og inne.

Borhammer

Ketils anbefaling: Hikoki DH28PMY2

Verktøy - Hikoki DH28PMY.

Hikoki DH28PMY.

Denne er svært kraftig, hendig og på størrelse med en litt stor drill. Forskjellen på en borhammer og en slagdrill er at sistnevnte må presses på betongen, mens en borhammer har et stempel som gjør at at den borer innover av seg selv – også i stein.

Denne har SDS Plus-innfestning, men du kan bruke den som en drill. Det følger også med utskiftbar chuck som gjør at du kan bruke vanlige bor. I tillegg kan du skru av rotasjonen og bruke den som en meisel, og til en viss grad pigge med den.

Hva må du tenke på når du skal kjøpe drill?

Hammerbor

Verktøy -  Luna hammerbor med SDS-plus.

Luna hammerbor med SDS-plus.

På en borhammer nytter det ikke med vanlig drillbor. Du må gå for skikkelig hammerbor med SDS Plus-feste, og da gjerne fra Luna. Disse kan til og med bore i granitt.

På Hikokien nevnt over er det SDS Plus, og det finnes i to typer hammerbor – toskjærs og fireskjærs, som er litt dyrere. Fordelen med sistnevnte er at den borer lettere i betongen, og klarer armeringsstål bedre.

Et godt tips er å ta deg god tid når du borer – varmgang dreper alt. Proffer som borer mye i betong og stein har mange bor i samme dimensjon, slik at borene får kjølt seg ned mellom slagene.

Bits

Verktøy - Bitssett fra Luna.

Bitssett fra Luna.

En annen ting som er viktig er de små tingene og ekstrautstyret til det som blir slitt, og da spesielt bits. Det finnes mange typer, og her bør du gå for kvalitet. Luna har et sett med 67 deler som har bits for alt – rette spor, firkanthull, kryss-spor og Torx. Disse klarer selv de tøffeste jobbene.

Trådløs radio og bluetooth musikkspiller

Ketil anbefaler: Hikoki UR18DSDL

Verktøy - Hikoki UR18DSDL.

Hikoki UR18DSDL.

Musikk til arbeidet er viktig og denne er tøff! Den er solid siden den har et bur rundt seg, så den tåler en trøkk. Og enda viktigere, den har veldig bra lyd.

Faktisk så bra at vi bruker den her i varehuset, og lyden bærer godt. Du kan koble til mobilen med USB og spille trådløst via Bluetooth. I tillegg har den DAB+.

Noe som er smart er at den bruker de samme batteriene som andre Hikoki-verktøy. Selvsagt følger det med adapter og strøm så du kan bruke det også.

Gjøre alt selv, få litt hjelp eller få det gjort?

Verktøy - En kaffe må til.

En kaffe må til.

Som selvbygger vil du gjerne gjøre alt selv. Men noen ganger kan det være greit å få litt hjelp eller til og med få det gjort. Uansett størrelse på byggeprosjektet du har – vi i Carlsen Fritzøe står klare til å bistå deg.

Og siden vi formidler de beste håndverkerne der du bor kan vi følge deg og prosjektet ditt fra A til Å. Det gjelder også finansiering, materialvalg, beregninger og transport.

– Kom innom nærmeste Carlsen Fritzøe og ta byggepraten med oss, oppfordrer Ketil – som lover å spandere kaffe på deg når du kommer.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 13. sep 2018 | Kategori: Verktøy