Verktøy

Hvilken drill skal du bruke til hva?

Skal du montere enkle møbler, bygge terrasse eller bore store hull gjennom en sponplate? Det finnes elektroverktøy til ethvert bruk, men uansett ferdighetsnivå er det viktig å huske at en drill ikke bare er en drill.

Å velge riktig verktøy er viktig for et godt resultat. Det er forskjell på hvilken drill og borskrutrekker du bør velge om du skal bygge egen terrassetrapp eller henge opp bilder på veggen.

Riktig verktøy er viktig for et godt resultat

Det aller første du må vite er derfor hvilket materiale du skal bore eller skru i. Er det gips, tre, metall, betong eller mur – og hvor mange volt trenger du?

Lette materialer – tre og gips

– De aller fleste bruker drillen til å bore eller skru i enten tre, gips eller betong, og da er det veldig mange maskiner å velge mellom, sier Jon Helge Jore hos Carlsen Fritzøe på Notodden.

– Så hvordan skal du finne frem i jungelen av alt elektroverktøyet?

– Det er mange kategorier og typer, men om du sier hva du skal bruke den til får du hjelp til å finne den riktige typen.

Verktøy -  Ikke bruk samme drill til tre og betong.

Ikke bruk samme drill til tre og betong.

Hobbysnekkere og proffbrukere kan med fordel velge en litt mindre 12 volts borskrutrekker eller slagtrekker. Dette er en hendig og lettere type som likevel vil gi nok kraft til det meste av skruing og montering – som den lille kjempen DS12DD 4,0AH HS fra Hikoki.

Husk at du ikke bør prøve å gjøre den største jobben med en slik type drill, for da øker sjansen for at det går galt og at verktøyet blir ødelagt. Les derfor spesifikasjonene til drillen før du bruker den på et nytt område. Er du på jakt etter en god allrounddrill til både små og større oppgaver, anbefaler Jon Helge modellen DS18DJL fra Hikoki.

– Denne vil de fleste hobbysnekkere klare seg godt med. Den er i tillegg veldig prisgunstig.

Et godt alternativ er også slagtrekkeren DTD152 fra Makita.

Harde materialer – betong og mur

Når det kommer til hardere materialer er det spesielt viktig å ha et verktøy som tåler støyten. Med en slagdrill risikerer du for eksempel at det ikke blir annet enn mye bråk og lite hull, og derfor er det en borhammer som gjelder – gjerne en 18 eller 220 volts.

Jon Helge trekker frem borhammeren DHR202Z fra Makita som et godt verktøy. Her har du også muligheten til å bytte ut borchucken med et standardchuck for tre eller metall, så har du en helt vanlig drill som funker til enda flere formål.

Hva med hullsag?

Skal du bore store, nøyaktige hull gjennom tre, spon, gips eller metall må du ha en hullsag, som du får i dimensjoner fra 19 til over 200 millimeter. Du må bare sørge for at drillen er sterk nok, med høyt nok dreiemoment og med mulighet til å regulere hastigheten.

En slagtrekker er veldig skånsom mot armer og ledd

– Det finnes egne hullsager for metall, som rustfritt stål, støpejern, aluminium og messing, for tre, MDF, plast, og «bløte» keramiske fliser. For harde keramiske fliser må du bruke diamanthullsag.

Gode driller til dette er DDF481RTJ fra Makita og DS18DBSL(S) fra Hikoki. Det er viktig at du bruker støttehåndtaket med en så sterk drill, fordi det ellers kan føre til skader.

– En slagtrekker er derimot veldig skånsom mot armer og ledd. Her blir ikke kreftene overført til armen, men fanges opp av drillen. Det er en drill som er sterkt undervurdert til alt av skruing, mener Jon Helge.

Samme batteri til flere maskiner

Carlsen Fritzøe tilbyr gode driller til enhver bruk fra produsenter som Makita, Hikoki og Black+Decker. Utvalget er stort – bare Makita alene står for 250 driller – og sammen med sortimentet fra Hikoki skal det mye til for at du ikke finner det du trenger.

Verktøy - Velg en drill som sitter godt i hånden.

Velg en drill som sitter godt i hånden.

– Merkene tilbyr hele spekteret når det gjelder verktøy, og det blir en smakssak hva du liker best. Alle drillene i sortimentet vårt har i tillegg veldig gode grep og er ergonomisk riktige, sier Jon Helge.

Fordelen med dagens driller er også at mange kommer med separate batterier som kan brukes på annet verktøy fra samme produsent. Det betyr at batteriet enkelt kan erstattes og at du ikke trenger å kjøpe nytt batteri dersom drillen tar kvelden. De fleste batteriene har standard 5,0 Ah eller 6,0 Ah, der tallet angir hvor mange timer du kan kjøre maskinen før du må lade. Og stadig flere driller kommer med børsteløs motor, som er mye mer energieffektiv.

Forteller du oss hva du skal bruke drillen til, så finner vi den som passer for deg

– I en batteriverden er det viktig med maskiner som er sterke nok, og som bruker så lite energi som mulig. Du får lengre brukstid, og med færre ladesekvenser varer batteriet dessuten lengre.

Er du fremdeles usikker på hva slags drill du bør skaffe deg? Kom innom ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus så får du god hjelp til å finne akkurat det du er på jakt etter.

– Forteller du oss hva du skal bruke drillen til, så finner vi den som passer for deg.

Ta byggepraten hos Carlsen Fritzøe

Har du et større eller mindre prosjekt på gang som du trenger hjelp med? Eller kanskje du trenger et spark for i det hele tatt å komme i gang? Hos Carlsen Fritzøe sørger dyktige fagfolk for at du er i trygge hender gjennom hele prosessen – så ta byggepraten med oss. I tillegg formidler vi de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 6. jul 2018 | Kategori: Verktøy