Ute

Vurderer du å bytte vinduer?

Vinduene skal vare i mange år og da er det viktig å velge riktig. Er det lite vedlikehold som er viktig, eller at vinduet skal stå i stil med et klassisk hus?

Selv om det vanligste fremdeles er trevinduer, lokkes mange av alternativene som er både mer vedlikeholdsfrie og har lengre holdbarhet.

– Valg av vindu påvirker neste generasjon, og derfor er det smart å tenke nøye gjennom valgene du gjør, sier vindusekspert Gisle Abrahamsen hos Carlsen Fritzøe i Stavern.

Tre, aluminium eller PVC?

Ute - Vinduer med aluminiumssprosser fra Nordan.

Vinduer med aluminiumssprosser fra Nordan.

Når du skal kjøpe nye vinduer har du valget mellom vanlige trevinduer, aluminiumsbekledde trevinduer eller PVC. Mens trevinduer er malt inn- og utvendig og krever jevnlig vedlikehold, er både aluminiumsvinduene og PVC-vinduene mer vedlikeholdsfrie.

– For mange er det stilen på huset som avgjør, mens andre tar valg basert på beliggenheten til huset. For eksempel vil som regel de som skal bytte vinduer på klassiske hus ofte ha trevinduer for å bevare stilen, mens de som har moderne hus beliggende i nærheten av sjøen oftere velger aluminiumsbekledde vinduer, forteller Gisle.

Aluminiumsbelagte vinduer og PVC krever mindre vedlikehold

I større bygninger som hoteller og kontorbygg har PVC blitt vanlig. Selv om PVC har dårlig rykte som plastvindu som lett falmer, har de blitt mer fargestabile enn tidligere. De er dessuten mer prisgunstige enn aluminiumsvinduene.

Ute - Klassiske trevinduer fra Nordan.

Klassiske trevinduer fra Nordan.

– Vi er tradisjonelle i Norge. Derfor er det ikke alle som liker PVC siden det er plast, men de har blitt både gode og holdbare.

Ja, hva med levetiden? De fleste trevinduene har 20 års garanti og en levetid på opptil 40 år. Merk at levetiden kommer an på hvor flink du er med vedlikeholdet. De to andre typene har 30 års garanti og en levetid på opptil 60 år.

– Det er viktig å merke seg at aluminiumsbelagte vinduer og PVC krever mindre vedlikehold og holder seg bedre, men husk at du må se over og vaske av skitt. Til forskjell fra trevinduer kan du bare ta vannslangen og spyle av, mens du med treverk bør vaske mer forsiktig over og flekke på maling der det har oppstått «sår».

Lurer du på hvilket vindu du skal velge? Hos Carlsen Fritzøe har vi et stort utvalg av alle typer vinduer fra Norges mest anerkjente leverandører:

To eller tre lag?

En annen ting du må ta stilling til er om du vil gå for to eller tre lag med glass i vinduene, og om du har behov for solbeskyttelse.

Ute - Store og deilige soveromsvinduer som følger taklinjen. Foto: Nordan.

Store og deilige soveromsvinduer som følger taklinjen. Foto: Nordan.

– Med tre lag får du bedre U-verdier enn tolagsglass, og det gir deg bedre isolasjon. Et eldre hus kan godt ha to lag, mens du i moderne hus bør gå for tre lag for å klare kravet på 0,8 i U-verdi, forklarer Gisle.

Ligger huset ditt solfylt til, bør du vurdere om du har behov for beskyttelse i form av soldemping på sørsiden. Gisle understreker imidlertid at det er både fordeler og ulemper med soldemping, siden man eksempelvis ofte vil ha mer lys inn på vinteren.

Skal du bytte takvinduer? Da må du lese her!

Smarte valg innen vindusglass

Ute - Skyvedører fra Fjerdingstad.

Skyvedører fra Fjerdingstad.

Du kan selvsagt velge et standard vindusglass, men om du for eksempel bor i nærheten av en trafikkert vei kan glass som demper lyd utenfra være et godt valg. Kanskje du er lei av å vaske vinduer, eller har vinduer høyt opp og utilgjengelig?

Selvrensende vinduer gjør at du slipper å vaske

– Mange lar seg friste av selvrensende vinduer som gjør at du slipper å vaske på utsiden, forteller Gisle.

– Det finnes blant annet frostet glass som hindrer innsyn på badet. Du kan også få sikkerhetsglass som både gjør det vanskelig for tyver å bryte seg inn, og som sikrer at barna ikke skader seg dersom de har et uhell og slår en gjenstand i glasset.

Hvilken åpning bør velges?

Den vanligste åpningsløsningen som benyttes på norske vinduer er toppsving – også kalt husmorvindu. Den gjør at du enkelt kan rengjøre utsiden av vinduet mens du er inne ved å vri det rundt.

Ute - Vindu med toppsving til venstre, til høyre kombinasjonsvindu - begge fra Nordan. Foto: BOA, Studio Lindhjem.

Vindu med toppsving til venstre, til høyre kombinasjonsvindu - begge fra Nordan. Foto: BOA, Studio Lindhjem.

– Det er mange muligheter å velge mellom, og det handler litt om smak og behag i kombinasjon med hva du har plass og mulighet til. Ramsvinduer med sidehengsler har blitt veldig populært, og i leiligheter har toveis innadslående vinduer blitt vanlig. Ulempen med disse er at de tar plass innover, forteller Gisle.

Det finnes også bunnhengslede vinduer, men disse bør enten være selvrensende eller i en høyde som gjør at du slipper å risikere livet for å vaske vinduene.

Hvilke rammer er best?

Ute - Tradisjonelle vinduer med sprosser fra Nordan.

Tradisjonelle vinduer med sprosser fra Nordan.

Mange norske hus har en profilert og tradisjonell innramming av vinduet. Derfor er det også det Carlsen Fritzøe selger mest av, men Gisle forteller at de ser en stor økning innen moderne rammer til vinduer med rette kanter.

– Også når det kommer til rammer handler mye om stilen til resten av huset. Har du et moderne funkishus er det rene linjer som gjelder, mens et klassisk hus kanskje er finest med de mer tradisjonelle rammene. Sprosser er på vei ut når man bygger nytt, men det tar seg godt ut på gamle hus der man skal ivareta stilen.

Usikker på om du bør bytte vindu?

Er det nok med vedlikehold eller bør vinduene byttes? Carlsen Fritzøe tilbyr gratis vindussjekk om du ønsker at noen erfarne fagfolk tar en kontroll.

– Enten kommer tømrere som jobber i varehusene våre, eller så sender vi ut byggmestere eller snekkere som undersøker om noe bør gjøres. Etter vindussjekken kommer vi med eventuelle forslag til utbedringer eller anbefaling om vinduet bør byttes eller ikke, forklarer Gisle.

Når det kommer til rammer handler mye om stilen til resten av huset

– Hva kan man gjøre selv?

– Vi merker at mange glemmer å sjekke husets tilstand fordi man har fått beskjed om at malingen varer i ti år. Så sjekk overflaten på vinduet. Ser det fint ut eller har det begynt å dugge på innsiden? Husk å være nøye med smøring av åpningsmekanismen, og ta litt smøreolje eller vaselin i hengslene.

Ute - Her er både fasaden og vinduene fra Nordan vedlikeholdsfrie.

Her er både fasaden og vinduene fra Nordan vedlikeholdsfrie.

Trenger du hjelp?

Da kan det være smart å ta turen innom ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus. Der er du i trygge hender blant ekte fagfolk som hjelper deg å ta de riktige valgene.

Vil du bytte vindu selv eller ønsker du å få det gjort? I så fall formidler Carlsen Fritzøe de beste håndverkerne i ditt nærområde.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 13. sep 2018 | Kategori: Ute