Ute

De beste tipsene for utstyr og redskap til uteplassen

Du slapper bedre av på terrassen når du har ryddet hagen og uteplassen, og det tar ikke lang tid – en helg kan være alt du trenger. Men hva trenger du av utstyr og redskaper? Og hvordan sikrer du at jobben du gjør får et varig og fint resultat? 

Ute - Har du utstyret i orden går jobben lettere. Foto: Studio Lindhjem.

Har du utstyret i orden går jobben lettere. Foto: Studio Lindhjem.

Ja, hva er den beste måten å få orden på uteplassen på en gang for alle?

– Spesielt når det gjelder hagen er det viktig å vedlikeholde og stelle den jevnlig. Og så må du ha skikkelig utstyr – både for å komme godt i gang og holde den pen i ettertid, sier Tommy Rensvold hos Carlsen Fritzøe Sandefjord

Om du synes det høres ut som et uoverkommelig arbeid å fikse plen, planter og oppkjørsel har han gode nyheter til deg. Å få orden på uteplassen er nemlig enklere og mindre tidkrevende enn du kanskje tror. 

– Det avhenger jo litt av hvor god du er til å planlegge og hvor effektiv du er, men du får gjort mye i løpet av en lørdag og søndag. 

Tommy kan ikke hjelpe deg med selve jobben, men han kan fortelle deg hva du trenger av utstyr og redskaper til uteplassen din, slik at du både kan planlegge og være effektiv. 

Når det gjelder hagen er det viktig å vedlikeholde og stelle den jevnlig

Klippe plenen

Det første man gyver løs på er gjerne plenen. Men hva slags gressklipper bør du går for – bensin, elektrisk eller robot?

Ute - Du kan få gressklipper med batteri som passer til flere maskiner.

Du kan få gressklipper med batteri som passer til flere maskiner.

– Det er stadig flere som ønsker elektrisk gressklipper på grunn av støyen fra bensinklippere. Mange merker har også ett batteri som passer til flere maskiner. Klippingen er like bra på begge, men en bensindrevet gressklipper holder lenger på kapasiteten. 

Ett batteri, mange verktøy – batteriverktøyene du trenger

Flere kjøper også robotklipper, og den store fordelen er at du slipper å tenke på å klippe plenen selv siden du kan stille den inn. Du kan reise bort på ferie, og den fikser klippingen trofast for deg. Hvilken type Tommy anbefaler, kommer an på behovene dine. 

– Vi har flere merker, blant annet Gardena og McCulloch, og det avhenger litt av størrelsen på plenen din. Om den for eksempel er over eller under 500 kvadratmeter, må du tilpasse robotklipperen etter arealet på plenen. 

Ute - La robotklipperen gjøre jobben for deg.

La robotklipperen gjøre jobben for deg.

Det er ikke alle som har flat plen, og det finnes gressklippere som egner seg spesielt for skråninger og trange områder. 

– Skal du gå med den selv, anbefaler jeg en selvgående gressklipper fra Makita, altså at den trekker på hjulene. Også robotklippere er fine til skrått terreng og smale passasjer, og McCulloch klarer opp til 35 prosent helling. Det beste du kan gjøre er å først finne ut hvor hvor bratt og smalt det er der du skal klippe. 

Vanne plenen

Ute - Slik ser en svetteslange ut.

Slik ser en svetteslange ut.

For de fleste av oss er det deilig når temperaturen er over 25 grader og solen skinner fra skyfri himmel i ukevis. Dette er noe plenen ikke setter stor pris på, og viser sin misnøye med tørt gress og gule flekker. Hva er så tipsene for å få plenen grønn og fin igjen? 

– Det aller første du bør finne ut er om det er vanningsforbud. Dersom det er fritt frem, er det mest ideelle å bruke en hageslange og vannspreder. For å holde orden på slangen er det lurt å velge en Gardena veggslangeboks med automatisk oppkveiling. Vi anbefaler at du ikke vanner når det er sol, da fordamper vannet slik at gresset og plantene tørker fortere. Så det er bedre å vanne på kveldene.

Tommy tipser også om et smart vanningsprodukt til hagen din – for når du først har lagt en svetteslange bruker du null tid på å vanne i all fremtid. 

– Med den kan du vanne blomster, busker og hekker slik at de får det når de trenger det. Svetteslangen kan du legge innimellom plantene, eller grave noen centimeter ned slik at den blir skjult i jorden.   

Fjerne ugress

Ute - Vi har utstyret du trenger for å fjerne ugress og holde orden på plantene. Foto: Studio Lindhjem.

Vi har utstyret du trenger for å fjerne ugress og holde orden på plantene. Foto: Studio Lindhjem.

Ugress på plenen og i hagen er en pest og en plage. Det beste er selvsagt å ta det med en gang det bokstavelig talt dukker opp, men hva er den beste måten å gjøre det på?

– Et godt tips her er at jo oftere du klipper plenen, desto mindre ugress får du – hvilket jo også er en grunn til at folk vil ha robotklipper.

En billig metode er å helle kokende vann på ugresset, men du må være forsiktig så du ikke dreper gresset også.

– På grus og belegningsstein fungerer det fint. Du kan også bruke Fiskars ugressfjerner. Den etterlater et lite hull i plenen, men det gror fort igjen med litt jord og gressfrø. 

For å bli kvitt ugresset under hekken kan du legge på en barkduk, og så legge bark oppå. Det er enkelt, rimelig og ser pent ut – dessuten blir det mindre arbeid. 

Klippe hekken

I motsetning til å klippe gresset og fjerne ugress er ikke dette noe du bør gjøre når som helst. Og tommelfingerreglene er ifølge Tommy:

– Du kan klippe hekken både høst og vår, gjerne når det regner, men ikke midt på sommeren. Når det er varmt kan du “brenne” hekken siden kvistene blir åpne. Klipp inn til den siste knoppen, og ikke for langt inn – da kommer den ikke ut igjen. Når det gjelder tujahekk kan du i prinsippet klippe så langt inn du vil. 

Ute - Også på Carlsen Fritzøe må vi holde hekken i orden.

Også på Carlsen Fritzøe må vi holde hekken i orden.

Det burde være unødvendig å advare mot, men vi gjør det likevel: Noen bruker motorsag til å klippe hekken, men hvorfor bør man ikke gjøre det?

– Et godt eksempel er at dersom du har en tujahekk som er to meter høy, og så må du stå på en stige… Det sier seg selv at dette er farlig. Så trenger du motorsag i hagen, kontakt heller profesjonelle som kan gjøre det for deg. 

Han slår i stedet et slag for elektrisk hekksaks, og ikke bare fordi det er nesten umulig å bli skadet. 

– Den er mer anvendelig å bruke, den er lettere, mer håndterlig og jobben går veldig raskt. Noen bruker vanlig hekksaks, men da gjerne på prydbusker. 

Ønsker du å bruke en hekksaks som går på batteri, anbefaler Tommy Makita DUH523Z. Foretrekker du ledning er Gardena Easycut 420/45 et godt alternativ. 

Høytrykkspyler 

Ute - Har du heller eller asfalt kan du bruke høytrykk i oppkjørselen.

Har du heller eller asfalt kan du bruke høytrykk i oppkjørselen.

Du har sikkert hørt det før – men høytrykkspyler skal ikke brukes på husveggen. Du KAN gjøre det, men da med en veldig svak stråle. 

– Har du for høyt trykk kan du flerre av malingen og få vann under kledningen. Det absolutt beste er å bruke gamlemetoden – gyve løs med hageslangen, sprøyte på Jotun Kraftvask, koste og så skylle av med hageslangen igjen.

Det en høytrykkspyler derimot egner seg godt til på uteplassen er å rense flater som steinheller, belegningsstein og asfalt.

– Sørg for at du har en litt god og kraftig høytrykkspyler. I forhold til trykk anbefaler jeg i hvert fall en styrke på 140 til 160 bar, og en vannmengde på 400 til 600 liter i timen. Jo flere liter, jo bedre er maskinen og desto bedre blir resultatet. 

– Hvilken høytrykkspyler anbefaler du?

– Vi har mange typer i varehusene våre, men den beste er nok Foma PW C23 1610AO. Her er de magiske tallene 160 bar og 600 liter, så den klarer selv de tøffeste jobbene.

Ekstrautstyret til uteplassen

Ute - Vi har hageredskapene du trenger.

Vi har hageredskapene du trenger.

Da har vi tatt for oss de store tingene, men når du planlegger minner Tommy om at du ikke må glemme de små – nemlig hageredskapene.

– Kanskje du trenger spade og krafse? Ellers er både jernrive og plastrive et must. Ta gjerne med en kost også, så holder du oppkjørselen og uteplassen fin. Og du får plass til alt sammen i en ny trillebår

– Har Carlsen Fritzøe alt utstyret og redskapene du har snakket om? Og dere kan hjelpe meg å finne det jeg trenger?

– Det har vi, og det fikser vi! Og husk – en fin uteplass og en vakker hage starter alltid med en tur til Carlsen Fritzøe.

Ute - God sommer!

God sommer!

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 10. jul 2020 | Kategori: Ute