Utendørsmaling

Visste du dette om beis og maling?

Nå er det høysesong for å klatre opp i stigen og gi huset en etterlengtet makeover. Men hva skal du velge – beis, oljedekkbeis eller maling?

Hanne Alvestad hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd er ekspert på beis og maling. Hun starter med å forklare det grunnleggende:

  • Beis er transparent, altså gjennomsiktig, og både kvister og trestruktur synes. Med beis trenger du ikke å grunne.
  • Oljedekkbeis er egentlig maling. Den dekker 70 prosent av det maling gjør, men er tynnere og trenger inn i treverket. Du ser struktur, men ikke kvister. Her trenger du grunning – unntaket er Tjæralin.
  • Maling er heldekkende. Du ser mindre trestruktur, og her må du alltid grunne.
Utendørsmaling - Hanne i sitt rette element.

Hanne i sitt rette element.

Innen både maling og beis finnes det forskjellige typer.

Oljemaling er den gode og gammeldagse, men den er tung å jobbe med. Den falmer også raskere enn vanntynnet maling – som altså har et lengre malingsintervall. Nå har det i tillegg kommet hybridmaling. Dette er vanntynnet oljemaling som holder mye bedre på farge og glans, og som tørker på under fire timer.

Og når det gjelder beis?

– Her er Tjæralin og Trebitt godt kjent. Det som kanskje ikke er like godt kjent er at andre lager beis med de samme egenskapene, som Herregård Exclusive fra Gjøco. Hvis du vil ha lengre intervall kan du gå for Trebitt superbeis fra Jotun.

God, bedre, best

Carlsen Fritzøe har delt inn maling og beis i god, bedre og best. Dette går på pris og innhold i malingsspannet, forteller Hanne.

– I en “god” maling er det mindre middel mot svertesopp, og det er kortere intervaller før du må male på nytt. Eksempler på “god” er Gjøco oljemaling og oljedekkbeis, og Drygolin oljemaling og oljedekkbeis.

Utendørsmaling - Dette vakre huset er malt med Optimal OptiWhite. Foto: Jotun.

Dette vakre huset er malt med Optimal OptiWhite. Foto: Jotun.

Med “bedre” får du lengre intervaller. Eksempler på denne typen er Tjæralin, og Drygolin Pluss oljedekkbeis og oljemaling.

– Når du kommer over til “best” får du enda lengre intervaller. Her finner du og hybridmalingene Maximal og Supermax fra Gjøco, og Drygolin Ultimat. Et annet eksempel er Jotun Optimal OptiWhite, som er spesialutviklet for hvite hus.

For det er fremdeles eggehvit og bomull som er de mest populære husfargene. På Sørlandet selges det også mye grått. Du vurderer kanskje en annen farge? Hos din nærmeste Carlsen Fritzøe kan du kjøpe en testboks som inneholder en halv liter maling. Det gjør det enkelt for deg å finne ut om du skal beholde fargen du har, eller velge en ny.

Utendørsmaling - Et hus som garantert hadde bestått kritt-testen. Foto: Gjøco.

Et hus som garantert hadde bestått kritt-testen. Foto: Gjøco.

Ta kritt-testen!

Å male eller beise huset er gjerne ikke en oppgave vi kaster oss over med liv og lyst. Det er derfor ingen grunn til å gjøre det oftere enn nødvendig.

– Du kan ta noe som heter kritt-test på White spirit-tynnede malinger som for eksempel Drygolin og Tjæralin. Da stryker du hånden over treverket, og hvis fargen smitter av på hendene er det på tide å male. På vanntynnede malinger kan du ta vanntesten. Spray vann på veggen, og hvis veggen ikke er tørst på maling vil vannet perle seg.

– Å male huset er til og med kjedeligere enn å se malingen tørke. Har du noen tips til å få malt fortere?

– Ikke bruk sprøyte! Kommer det et vindkast havner malingen fort på naboens bil. Mange bruker rulle med forlengerskaft, men avhengig av kledningen kan det være du må bruke malekost, sier Hanne før hun avslutter med et godt tips:

– Få med deg en god venn eller nabo, så kan en ta rullen og den andre kosten. Er dere to blir det mye hyggeligere, samtidig som jobben blir gjort på halve tiden.

Utendørsmaling - Kost, forlengerskaft, rulle og bøtte - Noe av det du trenger når du skal male huset.

Kost, forlengerskaft, rulle og bøtte - Noe av det du trenger når du skal male huset.

Gjøre alt selv, få litt hjelp eller få det gjort?

Om du har et større eller mindre prosjekt, står vi i Carlsen Fritzøe klare til å hjelpe deg. Ikke bare er du i trygge hender blant dyktige fagfolk i alle varehusene våre, men i tillegg formidler vi de beste håndverkerne der du bor. Det betyr at vi tar vare på deg fra A til Å i prosjektet ditt.

Kom innom nærmeste Carlsen Fritzøe og ta byggepraten med oss. Vi hjelper deg også med finansiering, materialvalg, beregninger og transport.

Utendørsmaling - Sommeridyllen er sikret med nymalt hus. Foto: Gjøco.

Sommeridyllen er sikret med nymalt hus. Foto: Gjøco.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 23. mai 2018 | Kategori: Utendørsmaling