Utendørsmaling

Slik ser huset nymalt ut år etter år

Er du en av de som gruer seg til å bruke sommerferien på å male eller beise huset? Det er ingen grunn til unødvendig bekymring  – det er nemlig godt mulig at alt fasaden trenger er en god rengjøring.

– De årene høsten og vinteren har vært spesielt våt og fuktig, vil nok mange oppleve at husveggen har fått besøk av både alger, sopp og grønske. Da er det mange som kan få huset til å se nymalt ut bare ved å ta en skikkelig husvask, sier Vidar Mørk hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

Så hvordan skal du gå frem for å gjøre fasaden sommerklar? Først og fremst er det viktig å avdekke om det holder å vaske, eller om huset faktisk trenger et strøk maling eller beis.

– Da anbefaler jeg kritt-testen. Du drar hånden over panelet på veggen og dersom maling smitter av, er malingsfilmen blitt såpass tørr at den er i ferd med å slites av. Da er det på tide å vurdere å male eller beise. Har ikke malingen smittet av på hånden din, trenger huset kun å vaskes, sier Mørk.

Uansett om du skal male huset til slutt eller ikke, er vask av huset avgjørende for at fasaden skal holde seg pen.

– Hos oss finner du alt du trenger for at huset skal bli vårklart. Som en faghandel er vi der for deg som kunde, og vi fikser det meste uansett hva det skulle være, sier Mørk.

Vidars husvask-skole dersom du IKKE trenger å male eller beise:

  1. Velg riktig vaskemiddel. Velg alltid husvask, gjerne Husvask fra Jotun. Dette er et biologisk nedbrytbart spesialvaskemiddel som løser opp skitt, blomsterstøv, salt, fett, grønske eller svertesopp.
  2. Påfør vaskemiddelet med en lavtrykksprøyte, gjerne fra Gardena. Fukt veggen med vann. Påfør vaskemiddelet nedenfra og opp, og ta for deg ett område av gangen. La det virke på veggen i cirka to minutter. Unngå alltid å vaske i direkte sollys slik at såpen ikke tørker. Et godt tips er å vaske huset en dag det regner.
  3. Skrubb veggen godt med en stiv vaskebørste og bruk teleskopskaft slik at du kommer lettere til oppover veggen.
  4. Skyll av med vann. Jeg anbefaler å bruke hageslangen for å unngå for høyt trykk. Bruker du høytrykkspyler er det viktig å ha trykket på cirka 70 bar med 30-40 centimeter avstand fra veggen. På denne måten minsker det faren for at vannet presses mellom panelbordene.

Vidars husvask-skole dersom du MÅ male eller beise:

  1. Velg Kraftvask fra Jotun. Kraftvask er et biologisk nedbrytbart vaskemiddel som effektivt fjerner fett, olje, trafikkstøv, smuss, svertesopp med mer.
  2. Følg samme prosess som med Husvask over. NB: Unngå søl av Kraftvask på aluminium og glass, og les alltid bruksanvisning på emballasjen.
  3. La husveggene tørke i 2-3 dager avhengig av vær og vind.
  4. Rett før påføring av ny maling eller beis, påfør Jotun Sopp og Algedreper. Middelet skal tørke på veggen, og sørger for at eventuelle rester av sopp og alger ikke trenger igjennom den nye filmen av malingen eller beis.
  5. Flasser malingene av, bør det skrapes og børstes med en stålbørste egnet for treverk.
  6. Bart treverk settes så inn med Jotun Visir grunning før du maler eller beiser.

Publisert: 26. mar 2014 | Kategori: Utendørsmaling