Ute

Utendørsmaling – de beste tipsene om farger, forarbeid og utstyr

Er dette sommeren du må male huset ditt igjen? Da kan vi glede deg med at siden sist har det kommet mange nyheter når det gjelder utendørsmaling. Og kanskje du trenger litt utstyr i tillegg til malingen? Her er alt du trenger å vite. 

Ute - Gråfargen Jotun 1284 Svolvær og 1001 Eggehvit på fasaden. Terrassen er beiset med Trebitt 9072 Naturgrå. Foto: Jotun.

Gråfargen Jotun 1284 Svolvær og 1001 Eggehvit på fasaden. Terrassen er beiset med Trebitt 9072 Naturgrå. Foto: Jotun.

Å male huset er kanskje ikke oppgaven vi går til med størst glede, men når du først har bestemt deg for å sette i gang går det raskt unna. Og “belønningen” er at du ikke behøver å måtte male på mange år. Men før du i det hele tatt setter i gang, hva bør du tenke på? 

– Det første du bør tenke på er hvilken stil og farge du vil ha – skal du ha den samme som før eller velge nytt? Tenk også over om du skal male selv, eller sette det vekk til noen andre, forteller malingsekspert Ane Cesilie Lundh hos Carlsen Fritzøe Sarpsborg.

Og når det gjelder stil og farger har hun flere gode råd. 

– Begge deler bør passe til resten av nabolaget ditt, men har du et moderne hus står du friere til å velge en tøffere farge. Bor du i et klassisk hus bør du gå for de historiske og geografiske fargene, som hvitt ved kysten og for eksempel rødt i innlandet. 

Et godt tips her er å sjekke historien til området du bor i og huset ditt og se hvilke farger som er brukt på utendørsmaling tidligere. Kanskje du blir inspirert til å velge en annen farge?

Trender og farger

Ute - Moderne hus med Jotun 9938 Dempet Sort og 1001 Eggehvit. Foto: Jotun.

Moderne hus med Jotun 9938 Dempet Sort og 1001 Eggehvit. Foto: Jotun.

Hva er trendene innen utendørsmaling?

– Nå går det mot mørkere farger på hus, lister og vinduer, og da gjerne Jotun 9938 Dempet Sort og Jotun 0740 Brunsvart. Det er for øvrig viktig at disse harmonerer. Ellers gjelder klassikerne bomull og klassisk hvit – de går aldri av moten. Vi velger også de trygge fargene i grått og andre gråtoner, så vi er fremdeles ikke tøffe nok til å velge andre farger på husene våre, sier Ane. 

Vi kan ikke snakke om farger uten å snakke om fargekart. De fleste produsenter av maling kommer med et nytt hvert år, og har du et slikt er det enkelt for deg å se hvilke farger som passer sammen.  

– Årets utendørs fargekart fra Jotun heter “Varig Vakre Farger”, og inneholder mye fint. Jotun har i tillegg en app der du kan ta bilde av huset ditt, og så bytte farge og se hva som passer. Gjøco har også et utendørs fargekart, og her er det veldig mye lekkert du kan velge blant. 

Nå går det mot mørkere farger på hus, lister og vinduer.

Når du skal male huset utendørs må du heller ikke glemme grunnmuren.

– Det er jo litt smak og behag, men jeg ville hatt den så grå og nøytral mot huset som mulig. Dersom du vil tenke nytt, inneholder fargekartene også forslag til grunnmuren som selvsagt harmonerer med resten av huset. 

Utendørsmaling og fargekart – slik velger du riktig

Hva slags utendørsmaling finnes? 

Ute - Eldre nydelig hus malt med Jotun 0025 Rørosrød og 1001 Eggehvit. Foto: Jotun.

Eldre nydelig hus malt med Jotun 0025 Rørosrød og 1001 Eggehvit. Foto: Jotun.

Før du starter jobben kan det også være greit å vite hvilke typer utendørsmaling du kan velge blant, og ikke minst hva som er forskjellen på dem.

– Varigheten kommer jo gjerne an på om du bor innlandet eller ved kysten, for da må du som regel male oftere. Det er også forskjell på olje- og akrylmaling – oljemalingene er sterkere mot været ved kysten, da det gjerne er mer salt fra havet. Det finnes både vanntynnet og whitesprit tynnede oljemalinger, mens akrylmaling er bare vanntynnet, forklarer Ane.  

Visste du dette om beis og maling?

De ulike typene utendørsmaling er:

“Vanlig” maling

– Denne får du i mange utgaver: Som oljemaling og akrylmaling, i halvblank/halvmatt og den har tykk konsistens. Den er dekkende, altså at den skjuler treverket, og varer i 10 til 15 år. 

Eksempler er oljemalingene Drygolin, Drygolin Pluss, Drygolin Nordic Extreme og Gjøco Oljemaling, og akrylmalingene Optimal og Gjøco Herregård Maximal.

Hybridmaling

– Det er en akrylforsterket vanntynnet oljemaling som har litt tynnere konsistens, og dermed er lett å jobbe med. Den fås i halvblank og varer i 10 til 15 år. 

Eksempler på hybridmaling er Drygolin Ultimat og Gjøco Herregård Supermax. 

Dekkbeis

– Denne dekker omtrent 70 prosent av det malingen gjør. Konsistensen er tynnere, og selv om fargen er dekkende ser du trestrukturen. Den har en varighet på 6 til 10 år. 

Eksempler er Drygolin Oljedekkbeis, Drygolin Pluss Oljedekkbeis og Gjøco Oljedekkbeis. 

Oljebeis

– Denne er transparent, og trekker mer inn i treverket. Det betyr at her ser du struktur og kvist gjennom fargen. Den har en varighet på 6 til 10 år, og velger du Jotun Trebitt får du grunning og beis i ett. 

Hva trenger du i tillegg til utendørsmaling?

Ute - Tradisjonelt hus med fargen Jotun 9918 Klassisk Hvit. Foto: Jotun.

Tradisjonelt hus med fargen Jotun 9918 Klassisk Hvit. Foto: Jotun.

Når man skal male huset er det dessverre noen tabber mange gjør, og som fører til et dårligere sluttresultat. Det fører igjen til at du må male på nytt tidligere. De vanligste feilene er dårlig forarbeid, å bruke høytrykksvasker, gamle pensler og billig maling. Derfor gjelder det å planlegge godt og lage innkjøpsliste, slik at utstyret er i orden før du begynner. 

– Det du trenger til forarbeidet er eventuelt en skrape, og i hvert fall hageslange, vaskekost, forlengerskaft og bøtte, eller aller helst en lavtrykksprøyte. Så vasker du med Jotun Kraftvask og skyller godt av. 

IKKE fall for fristelsen til å få jobben fort gjort med høytrykksvasker. Bruker du for høyt trykk mot panelet kan vannet trenge gjennom, og du kan i verste fall få fukt på baksiden av kledningen. Ikke bruk mer trykk enn du får fra hageslangen. 

– Så trenger du selvsagt maling, i tillegg til rulle og pensel. Her er det viktig at du ikke glemmer penselrens. Dersom du ønsker det, ta med engangshansker og vernebriller. Om du har en platting eller terrasse som skal beskyttes, kjøp malerfilt. Husk også malerplast til takrennene. 

De beste tipsene for utendørsmaling

Hvor mye maling, tid og penger trenger du?

Ute - Brunt passer fint inn i naturen. Huset er malt med Jotun 0734 Brunsvart. Foto: Jotun.

Brunt passer fint inn i naturen. Huset er malt med Jotun 0734 Brunsvart. Foto: Jotun.

Å male et hus koster fra så lite som fra 2000 kroner og oppover. Dette er selvsagt avhengig av størrelsen på huset ditt og hvilken maling du velger, og i tillegg hvor mye utstyr du har fra før. Ane har formelen klar når det gjelder hvor mye maling du trenger. 

– Finn ut antall kvadratmeter flate som skal males. Gang det med to, og del så på ti – da vet du hvor mange liter du trenger. Rund alltid opp til nærmeste ti liter, så er du sikker på at du har nok. 

Dette vil da se slik ut: 200 kvadratmeter x 2 = 400 : 10 = 40 liter maling. 

– Når du først setter i gang, tar det ikke lang tid å male. Regn tre dager tørking etter vask. Hvis dere er flere, er effektive og bruker en maling som tørker raskt bør dere bli ferdig på et par dager. 

Slik maler du huset på halve tiden

Carlsen Fritzøe hjelper deg!

– Jeg regner med dere gir gode råd om hvilken utendørsmaling som passer til huset mitt?

– Det gjør vi! Et godt tips er å ta bilde av huset og måle veggene på forhånd. Du kan også tenke på hvilken farge du ønsker. Du behøver ikke gjøre mer, og det vil hjelpe oss mye, sier Ane. 

Og ikke bare får du gode råd. For dersom du ikke kan eller vil male selv, kommer Carlsen Fritzøe til unnsetning.

– Det fikser vi! Da videreformidler vi de beste håndverkerne der du bor. Det er bare å spørre når du er i ditt Carlsen Fritzøe-varehus

Ute - Vi hjelper deg med å velge riktig maling!

Vi hjelper deg med å velge riktig maling!

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 12. mai 2020 | Kategori: Ute, Utendørsmaling