Utendørsmaling

Her er årets nyheter innen utemaling og beis!

Det er ikke mange som ser frem til jobben, men det er uunngåelig med noen års mellomrom: Huset eller hytta må beises eller males. Kanskje du må gjøre det denne sommeren? Da vil du sikkert sette pris på at nye typer maling gjør jobben lettere for deg.

Det er nettopp derfor det er så viktig å bruke tid på å finne frem til riktig maling.

– Dette har i første rekke med holdbarhet, kostnader og utseende å gjøre, vedlikeholdsintervallet er nemlig langt lengre på moderne maling, sier Vidar Mørk, avdelingsleder maling hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

– Så kommer det an på hvor lang tid du skal bruke. Med de nyeste malingene kan du legge to strøk på én dag fordi de tørker raskt. Og det er jo en fordel hvis du for eksempel må leie lift.

Med de nyeste malingene kan du legge to strøk på én dag

Beis, dekkbeis og maling

Det snakkes om maling og beis, men hva er egentlig forskjellen på maling og beis? Vidar forklarer:

– Beis er en transparent og pigmentert overflatebehandling. Når du bruker denne vil strukturen og overflaten være til dels synlig. Bruker du dekkbeis har den en dekkende overflate, men den vil ikke vise strukturen på samme måte som beis. Til slutt har du maling som danner en tykkere film enn dekkbeis igjen.

Utendørsmaling -

De fleste vet gjerne om de har beis, dekkbeis eller maling på huset sitt. Men hva hvis du nå likevel skulle bruke feil produkt på kledningen?

– Det meste kan gå om hverandre. Det eneste er at du kan ikke legge beis oppå en oljedekkbeis eller maling, men du kan male oppå beis og oljedekkbeis.

Moralen er altså: Sjekk nøye hva du har på veggene før du setter i gang.

Hybrid – nå også på maling

Nå vet du om forskjellene, men kjenner du til nyhetene? For som på de fleste andre områder er det også en utvikling når det gjelder maling. Oljemaling har du sikkert hørt om, men kjenner du til vanntynnet oljemaling?

– Dette er en såkalt hybridmaling. Fordelen er at den varer lenger, er mer stabil på farge og glans, lukter mindre og tørker raskere, og det er med disse du kan male to strøk på én dag. Avhengig av vær og temperatur trenger en tradisjonell oljemaling mellom 12 og 24 timers tørking, forteller Vidar.

Utendørsmalingen på Carlsen Fritzøe kommer for øvrig fra Gjøco, Jotun og Tjæralin. Beisen kommer fra Jotun og Tjæralin.

Her kan du lese mer om årets nykommer – Gjøco

Rimelig eller dyrt?

Ifølge Vidar bør beis ha et vedlikeholdsintervall på fem til seks år, oljedekkbeis på seks til syv år, mens maling har fra åtte år og oppover – litt avhengig av kvalitet. Vegger som er utsatt for mye sol kan trenge maling noe tidligere.

– Forskjellen på dyr og rimelig maling og beis er blant annet vedlikeholdsintervallet, hvor lenge fargen varer og arbeidstiden for å få det på veggen. Og selvsagt utseendet etter noen år – vi kaller det gjerne farge- og glansstabilitet. Med rimelig istedenfor noe mer kostbar maling vil du kunne se forskjell allerede etter tre til fire år, og da spesielt på mørke farger.

– Så dyrt kan vise seg å være rimelig?

– Ja, det vil jeg faktisk si. Kan du utsette vedlikeholdet til det doble, er jo det bra. Det koster mer der og da, men du får igjen for det over tid.

Utendørsmaling -

Pristrappen

Det er nettopp dette som har dannet utgangspunktet for “pristrappen”, og den kan Vidar alt om.

– Pristrappen? Hos Carlsen Fritzøe har dere vel alltid maling og beis til gode priser?

– Å, jada – helt fra de rimelige, via de litt mer kostbare, til skikkelig highclass. Disse har vi delt inn i god, bedre og best, og dette har med holdbarhet å gjøre. Når det gjelder maling vil jeg påstå at jo dyrere, desto bedre er den.

Under kategorien “best” anbefaler Vidar hybridmalingene Maximal og Supermax fra Gjøco, med inntil 12 års varighet. Fra Jotun trekker han frem Drygolin Ultimat, Optimal og den nye Optimal Optiwhite, som er spesielt utviklet for hus som er i lyse farger. Denne er også basert på ny teknologi som hindrer at skitt fester seg på husets overflate.

Når det gjelder maling vil jeg påstå at jo dyrere, desto bedre er den

– Alt dette er highclassprodukter som har god glans og fargestabilitet over tid, sier Vidar.

Skal du ett trinn ned til “bedre” anbefaler han for eksempel Drygolin Pluss oljedekkbeis og oljemaling, og Tjæralin. På “god” er anbefalingene Drygolin oljemaling og oljedekkbeis, og Gjøco oljemaling og oljedekkbeis.

– Selv om disse koster mindre, er det likevel viktig å påpeke at dette er gode produkter, legger Vidar til.

Ekstrautstyr

Når du har lest deg litt opp på beis og maling er det på tide å ta en tur til butikken. Der vil du i tillegg til malingen eller beisen garantert få spørsmål om hva du må ha av utstyr. Om du ikke vet, så gjør Vidar det:

– Du trenger selvfølgelig riktige pensler. Nå finnes det også egne rullesystemer for beis og maling, så bruk gjerne det. Husk to strøk for å få bedre holdbarhet og garanti på produktene. Få med en god venn eller nabo, så kan én bruke rullen og en annen penselen. Da blir jobben gjort på halve tiden, smiler han.

– Det er viktig å bruke Jotun Kraftvask først, eventuelt en skrape og hvis du har bart treverk – grunne med Jotun Visir. Husk forresten Kraftvask når du skal male, og Husvask ved årlig vedlikehold. Hvis du vasker huset jevnlig vil du forlenge vedlikeholdsintervallet.

Vidar ber deg også å huske å ta med en god stige, slik at du står trygt i høyden.

Utendørsmaling -

Ekspertens valg

Om du fremdeles er usikker på jobben du skal gjøre og utstyret du må ha – hos Carlsen Fritzøe er du i trygge hender. Den lokale byggevarespesialisten har mer enn 180 års erfaring, og i alle de 25 moderne varehusene jobber det kun fagfolk som kan fortelle deg nøyaktig hva du behøver.

– Vi er veldig opptatt av å ha kvalifiserte mennesker på gulvet. Vi kurses stadig, og vi er på alerten hele tiden. Du vet, det er det lille ekstra som teller. Det får du hos Carlsen Fritzøe.

– Nå lurer vi bare på hvilken maling eller beis du har på huset ditt selv?

– Jeg skal faktisk male det i år, og hvis du kommer innom meg på varehuset i Sandefjord kan jeg fortelle deg hvilken jeg skal bruke, sier en hemmelighetsfull Vidar.

Publisert: 13. Jun 2017 | Kategori: Utendørsmaling