Innendørsmaling

Do It Yourself gir nytt liv til gamle møbler

I disse miljø- og forbrukstider har det dukket opp et nytt begrep kalt DIY – Do It Yourself. DIY handler om smarte tips for “den lille oppussingen”, som å fikse på innemøbler, utemøbler, ting, tang, pryd, fryd og andre gjenstander. Men hvorfor bruke engelsk, når det blir like bra og mer forståelig på norsk? Herved introduseres derfor GDS – Gjør Det Selv.

DIY GDS har har dukket opp i flere sosiale medier, som Pinterest og Instagram. På disse to tjenestene legger folk ut sine egne bilder tagget med #diy, og det er nå et tosifret antall millioner(!) bilder som ligger der gratis – til inspirasjon, lyst og glede for alle som vil friske opp ute og inne.

GDS har blitt en trend, men det burde bli en varig trend. Det skåner miljøet, er bærekraftig, er bra for lommeboka – og ikke minst kan det være både morsomt og sosialt for hele familien.

Skal man kjøpe nytt hver gang blir det dyrt

Også her hjemme merker vi ifølge selger Linn Arntsen hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord nå GDS-strømningen fra den store verden:

– Det gjør vi absolutt. Istedenfor å kjøpe nytt, vil folk heller male og pusse opp. Folk er fornøyd med de de har, og det som stort sett forandrer seg er fargetrendene. Og skal man kjøpe nytt hver gang blir det dyrt.

Linn forteller at folk har blitt flinkere til å pusse opp store ting som koster litt. Et godt eksempel er GDS på innemøbler, som du kan lese mer om her. I tillegg er skjenker, kommoder, utemøbler, og små ting som lysestaker, speil- og bilderammer populære å gi nytt liv til.

– Man har jo gjerne ikke råd til å kjøpe ny spisestue hvert tredje år, og med GDS sparer du penger. Gjenbruk er i tiden, og folk er nok blitt mer miljøbevisste.

Gjør Det Selv på utemøblene

Et område som egner seg ypperlig for GDS er hagemøbler som er utsatt for vær og vind, kulde og varme, fukt og tørke. Tremøbler blir morkne og smijernsmøbler ruster. Det virker kanskje mer fristende å ligge i solstolen istedenfor å pusse den opp, men se positivt på det: Du er likevel ute, og i tillegg blir du brun på ryggen. Dessuten blir det litt som med trening – du føler deg fantastisk når jobben er gjort. Kanskje hele familien kan bli med, så kan du gi dere en felles belønning etterpå?

Jeg har brukt sprayene mest, og det blir alltid et veldig bra resultat

Mye kan bli gjort på en lørdag, slår Linn fast. Og ikke minst smaker lørdagsgodteriet mye bedre når man har gjort en felles innsats:

– Tiden det tar spørs jo selvsagt hvilket sluttresultat du er ute etter. Bruker du litt ekstra tid på å godt grunnarbeid og pusser ned gammel maling først, har du et produkt som vil holde mye lenger. Det finnes veldig mye bra maling som holder i mange år, men hvis du vil bruke kortere tid eller har små ting som skal fikses er spray løsningen.

Boks eller spray? Ja takk, begge deler

Det eneste du trenger til oppussingen er enten maling eller spray, og da gjerne Quick Bengalack eller Quick Spray.

– Fordelen med disse er at du kan bruke dem ute og inne. De sitter på plast, tre og forskjellige metaller. Husk bare at før du setter i gang må overflatene være tørre, rene og faste. Det skal ikke være løse flak, flass og rust, men du behøver heller ikke å slipe helt ned til metallet.

Bengalack og Spray får du i varianter for alle bruksområder:

Rett på rust

– Denne kan du bruke på alt av ting og møbler av metall, for eksempel glassbord med metallramme. Rett på rust er både grunning og toppstrøk i ett, og den gir en litt blank finish. Den kan blandes i nær sagt hvilken farge du ønsker.

Metallgrunning

– Dette er grunning du påfører før du bruker Universallakk, enten du velger maling eller spray. Du må selvsagt ikke legge lakk over. Om du ikke gjør det får du en helt matt finish. Matt er for øvrig i tiden nå.

Aluminiumsmaling

– Siden aluminium er et bløtere og fetere metall er det spesielt å male på, og det krever litt mer forhåndsarbeid. Malingen har for øvrig en veldig fin aluminiumsfarge.

Universallakk Boks

– Denne er for de litt større arbeidene, og du kan bruke den på tre, metall og plast – jeg har til og med brukt den på keramikk. Den finnes i noen ferdigfarger, men som med Rett på rust kan den blandes, så du kan få nesten hvilken farge du vil.

Universallakk Spray

– Fordelen med denne er at den tørker veldig fort. Skal du gjøre en liten og enkel jobb er det smart å kjøpe spray istedenfor boks. Du får den i mange ferdigfarger.

Varmebestandig Spray

– Denne tåler høy varme. Det betyr at du for eksempel kan bruke den på gamle kullgriller og gnistfangere på utepeisen. Vask og puss først, og så er det bare å spraye på.

Metallgrunning Spray

– Denne kalles også Arcanol. Den har det samme innholdet og bruksområdet som Metallgrunning på boks, men sprayen tørker fortere.

Og sluttresultatet blir så bra som du har gjort det, smiler Linn.

– Gjør du et godt grunnarbeid er det sjelden sluttresultatet blir dårlig. Fordelen med Bengalack, hvis du bruker kost, er at den flyter fint. Når du bruker den kan det forresten være lurt å stå ute eller i et rom med god lufting.

Er selv tilhenger av GDS

Har du bestemt deg for Gjør Det Selv? I så fall mener Linn at du bør legge turen til nærmeste Carlsen Fritzøe.

– Her har vi god erfaring med å hjelpe slik at du får det sluttresultatet du ønsker. Vi spør mye for å få vite mest mulig hva du er ute etter. I tillegg kommer vi gjerne med tips og ideer. Det er jo dette som er jobben vår, og det er dette vi kan.

– Har du brukt noen av disse produktene selv?

– Ja, både på blomsterpotter, rammer, lysestaker og smijernsting som henger ute. Jeg har brukt sprayene mest, og det blir alltid et veldig bra resultat.

– En boks, en spray og GDS gjør at det nesten blir som å få nye ting i huset, avslutter Linn.

Publisert: 9. jul 2015 | Kategori: Innendørsmaling, Utendørsmaling