Utendørsmaling

Alt du trenger å vite om utendørsmaling

Har du tatt en god kikk på kledningen på huset eller hytta i det siste? Du er kanskje en av dem som skal male i sommer – og vet du da hva slags maling du trenger og hvilke muligheter du har? De fleste vet at det er forskjell på inne- og utemaling, men vet du forskjellen på utemaling?

Det er fort gjort å gå seg vekk i de fleste jungler, og malingsjungelen er intet unntak. Maling er nemlig ikke bare maling.

Det første du må kjenne til er hovedtypene vannfortynnbar og oljebasert maling. Den første forskjellen du merker på dem er lukten – oljebasert er litt mer intens. Den neste merker du når du begynner å male: Noen mener oljebasert maling dekker bedre. Den tredje forskjellen er at vannfortynnbar maling tørker raskere.

I noen tilfeller kan du slippe unna med å male halvparten så ofte

I følge malingsekspert Margrethe Sørensen hos Carlsen Fritzøe i Larvik er det opp til deg om du vil bruke både vannfortynnbar og oljebasert maling. Begge typer har sine egenskaper, og vannfortynnbare malinger har noe lenger holdbarhet på farge og glans. Det finnes også flere vannfortynnbare kvaliteter som du kan påføre to strøk på samme dag.

Mindre jobb med dyrere maling

Det finnes mange typer utendørsmaling og -beis, og hos Carlsen Fritzøe finner du fra tynn til tykkere – fra rimelig til dyrere, både fra Jotun, Tjæralin og Gjøco. Vi lar Margrethe forklare forskjellene:

Oljedekkbeis

– Denne er midt mellom beis og maling, og det er den tynnest dekkende behandlingen. Grunnen til at mange bruker oljedekkbeis er for å få noe av trestrukturen til å synes.

Oljemaling

– Dette er en dekkende behandling, og den holder bedre på farge og glans enn oljedekkbeis.

Vanntynnet oljemaling

– Dette er en blanding av akryl- og oljemaling, og det er den beste når det gjelder varighet, farge, glans og begroing.

Og som med det meste du kan få kjøpt – du får det du betaler for, og Margrethe bekrefter at pris og kvalitet henger sammen på maling også.

Det skal være veldig rent og tørt når du begynner å male på grunn av feste til underlaget

– Optimal og Ultimat fra Jotun og Tjæralin Dekkende er i toppsjiktet. Fordelen med dyrere maling er at vedlikeholdsintervallet blir lenger – i noen tilfeller kan du slippe unna med å male halvparten så ofte. Dessuten er påføringsegenskapene og dekkevnen bedre, og boligen ser nymalt ut lenger.

Et stadig større problem på grunn av fuktigere klima og mer forurensning er svertesopp og begroing av grønnalger. Er noen typer maling bedre egnet mot disse tingene enn andre?

Høykvalitetsproduktene er tilsatt mer soppmidler enn de som er litt litt rimeligere. Det vi også ser er at svertesoppen kommer fortere på oljebaserte produkter.

Vil du vite litt mer om maling – og beising? Da bør du lese “De beste tipsene for utendørsmaling”.

Ikke mal når det regner

– Stemmer det forresten at man ikke kan male når det regner, eller er dette pappas unnskyldning for å lese en bok inne istedenfor å male ute?

– Det har han helt rett i! Det skal være veldig rent og tørt når du begynner å male på grunn av feste til underlaget. Da får du det beste resultatet med lengst mulig holdbarhet. Etter at du har malt bør det heller ikke regne det neste døgnet. Da kan du få matt malingsfilm.

Med en rulle og et forlengerskaft blir jobben gjort på nesten halve tiden

Det gjelder altså å følge med på værmeldingen før du entrer stigen full av pågangsmot. Men, om viljen er aldri så stor – å male kan være kjedelig og tidkrevende. Og hva om sommeren blir av det sjeldent varme slaget, og du heller vil tilbringe den nede i en stol, og ikke oppe i en stige? Ingen fare – Carlsen Fritzøe kjenner og formidler de beste malerne der du bor.

Bruk malingsrulle ute også

Om du nå står på farta til nærmeste Carlsen Fritzøe og har bestemt deg for hvilken maling du skal ha, så får du herved en påminnelse om at du ikke må glemme ekstrautstyret.

– Godt verktøy er halve jobben, og det å også bruke rulle utvendig er noe flere og flere gjør. Det går mye fortere, og det er lettere å påføre. Med en rulle og et forlengerskaft blir jobben gjort på nesten halve tiden. Og det gir deg mer tid til å nyte sommeren, avslutter Margrethe.

Publisert: 14. jul 2015 | Kategori: Utendørsmaling