Ute

Utendørsmaling og fargekart – slik velger du riktig

Skal du ha ny farge på huset? Da gjelder det å ta et trygt valg – fargen skal jo tross alt dekke hele huset og det skal males. Men skal du gå for klassisk hvitt, tradisjonelle farger eller de moderne mørke fargene? Bli inspirert av fargekart og ekspertens tips til utendørsmaling.

De fleste starter med å ta hensyn til husets arkitektur og historie når de skal velge farge på huset.

Ute - Jotun 4252 Kjønnrøk. Foto: Jotun.

Jotun 4252 Kjønnrøk. Foto: Jotun.

– Vi ser at gamle tradisjonelle hus som sveitservillaer oftere er hvite eller røde, mens flere går for mørke farger på moderne funkishus, sier Hanne Alvestad, ekspert på maling hos Carlsen Fritzøe Vågsbygd.

Men først og fremst handler valg av husfarge om estetikk og hva man selv synes er fint.

– Det er viktig at du liker husfargen, men tenk også over hva naboen har. Det skal gjerne passe inn i nabolaget.

Vi velger nøytrale husfarger

Malingseksperten forteller at det ikke lenger er så mye av de tradisjonelle fargene fra «gamle dager» som gult, rødt, grønt og blått – i hvert fall ikke i de knalle variantene. Vi velger mer nøytrale, dempede farger utendørs.

– Det samme gjelder jo også for fargetrendene inne, at de er mer dempet. Det går generelt ikke så mye farger på utendørsmaling. Når det gjelder blått og grønt blander vi sjeldnere til et helt hus, men oftere til staffasjer og ytterdører, forteller hun.

Ute - Hvit maling på hus og hytter ved havet blir aldri feil. Foto: Gjøco.

Hvit maling på hus og hytter ved havet blir aldri feil. Foto: Gjøco.

Nordmenn har de siste årene hatt en grå hus-periode, og det er fremdeles populært. Men når det gjelder grå utendørsmaling har eksperten et tips:

– Styr unna de nøytrale gråfargene, som i dagslys fort kan se lyseblå ut. Velg heller varmere gråtoner for å unngå det.

Nå ser det derimot ut til at det grå erstattes av mørkere toner som dempet sort og brunsvart, noe stadig flere velger. Om du går for et mørkt hus kan du friske opp med en sprek farge på en hagebenk eller andre detaljer, mener Hanne.

– Trå for eksempel til med en rød dør for å bryte opp litt, det er kjempefint!

Ute - Jotun 1284 Svolvær. Foto: Jotun.

Jotun 1284 Svolvær. Foto: Jotun.

Det er likevel fremdeles hvitt det går mest av til husveggene – et trygt og klassisk valg.

– Men det er kanskje spesielt på sørlandet, sier Hanne med et smil.

Dersom du vil ha en hvit fasade, anbefaler hun Jotun Optimal OptiWhite, som er spesialutviklet for hvite hus. Den er selvrensende og sørger for at huset holder seg hvitt og pent lenger.

Jotun fargekart på utendørsmaling

At trendene på utendørsmaling ikke endrer seg like fort som på interiør, er kanskje ikke så rart. De færreste ønsker å male hele huset oftere enn nødvendig.

– Det er heller ikke like mange farger å velge mellom på utemaling. Vi tar gode, trygge fargevalg når det gjelder noe så sjelden som å male huset.

Ute - Jotun 0734 Brunsvart. Foto: Jotun.

Jotun 0734 Brunsvart. Foto: Jotun.

Hvert år inspirerer Jotun likevel med nye fargekart på utendørsmaling. Her er fargene nøye satt sammen slik at du enkelt kan sette et personlig preg på huset og få fargene til å harmonere. Fargene føles moderne og tidløse på en gang.

– Fargekartene på utendørsmaling er fint bygget opp. Når du har valgt hovedfarge får du forslag om passende farger til blant annet staffasjen og grunnmuren – en del av huset det er fort å glemme.

– Hvilken farge har du valgt på ditt eget hus?

– Jeg bor i et rekkehus, så det var de andre på rekka som valgte husfargen. Men hvis jeg kunne velge hadde jeg valgt brunsvart. Jeg synes det er en fin farge, pluss at den er lettere å kombinere til bomullsfargen på vinduene, sier hun.

Og når vi først er inne på vinduer – så kan fargevalget på de og andre detaljer gi hele fasaden ulike uttrykk.

Vi bruker mer av den samme fargen

Ute - Hvitt hus og hvite vinduskarmer. Foto: Gjøco.

Hvitt hus og hvite vinduskarmer. Foto: Gjøco.

Tidligere malte vi gjerne huset i én farge og vinduskarmer og staffasjer i en annen, for at detaljene skulle skille seg ut fra husveggen. I det siste har tendensene gått mer mot både mørke vegger og karmer, som gir mykere overganger og en mer harmonisk helhet – særlig når man ser huset på avstand.

– Det er stadig flere som velger samme farge på karmer og vegg, slik at det bare er den lille hvite kanten fra vindusleverandøren som er hvit. Det er også mange som heller velger svarte eller brunsvarte vinduer.

Standardfargen på ferdigmalte vinduer er Jotun 1453 Bomull. Dessverre, mener Hanne, som sier at den ofte virker gul.

– Vi som jobber med farger vil heller ha klassisk hvit som standard, som er renere og lettere å kombinere. I dag er det heldigvis vanligere å få tilbud om klassiske hvite vinduer når man bestiller nye vinduer.

Maling er ikke bare maling

Ute - Jotun 1037 Sandsten. Foto: Jotun.

Jotun 1037 Sandsten. Foto: Jotun.

Utvalget på utendørsmaling og beis er større enn noensinne, både når det gjelder farger og behov som malingen dekker. Hybridmaling, som Jotun DRYGOLIN Ultimat er en vanntynnet oljemaling, med blant annet et UV-filter som beskytte glansen. Og i likhet med innendørsmaling, finnes det ulike glansgrader i utendørsmalingen.

– Hybridmaling er halvblank, mens vannbasert maling som Jotun OPTIMAL er silkematt.

Ifølge Hanne er det i tillegg forskjell på hvor i landet det går mest av de ulike typene maling.

– På landsbasis går det mest DRYGOLIN Ultimat, som nok er fordi den er værbestandig og tåler mye hardt vær. I byen går det mer av OPTIMAL, mens det på landet er mest oljedekkbeis.

Ute - Sveitservilla i kledelig grått. Foto: Gjøco.

Sveitservilla i kledelig grått. Foto: Gjøco.

Carlsen Fritzøe fører også maling fra Gjøco, til både ute og inne.

– Gjøco har også hybridmaling, vannbasert og ren oljebasert maling, og de er lette å jobbe med og av god kvalitet, sier Hanne.

Her er alt du trenger å vite om utendørsmaling.

Hjelp til å velge riktig

Men før du gjør noe som helst med utendørsmalingen anbefaler hun å ta turen innom nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus for god hjelp.

– Da får du sett nøye på fargekart- og prøver samtidig som du får råd av erfarne fagfolk. Det er viktig å bruke tid på å bestemme seg, for du skal tross alt male et helt hus. Det er ikke så gøy at det er noe du vil gjøre igjen året etter, sier hun.

Og nettopp derfor velger de aller fleste å investere i utendørsmaling av høy kvalitet.

– Med kvalitetsmaling kan du få mellom 10 og 15 års intervaller mellom strøkene, avslutter hun.

Ute - Du kan gjøre jobben selv, eller vi kan formidle en maler til deg.

Du kan gjøre jobben selv, eller vi kan formidle en maler til deg.

Maler du gjerne huset ditt selv, eller orker du kanskje ikke tanken? Da er det fint å vite at du alltid er i trygge hender blant ekte fagfolk hos Carlsen Fritzøe. Du kan få litt hjelp eller få hele jobben gjort – vi formidler de beste håndverkerne der du bor.

Ta byggepraten hos oss – vi hjelper deg med prosjektet ditt fra A til Å, uansett størrelse.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 11. okt 2018 | Kategori: Ute, Utendørsmaling