Ute

Morsomme tips til snekring med barn

Det er viktig å aktivisere barna. Hva med å gjøre noe sammen med dem som er morsomt, kreativt og som det blir fine ting av de kan leke med eller gi i gave?

Barn liker å utfordre seg selv og bruke hendene, og derfor elsker de å snekre – spesielt når de kan gjøre det sammen med mamma eller pappa.

Slik lager du og barna brødfjøl

Ute - Se så fin fjøla ble!

Se så fin fjøla ble!

– Jeg tror barn synes det er gøy å lage og skape ting, og la fantasien ta dem dit de vil. Treverk er levende, så barn finner gjerne og ser ting voksne ikke gjør, sier Bjørn Kapperud.

51-åringen fra Virik i Sandefjord er pappa til Ruben som er 10 år. Og selv om Kapperud er et høvelig etternavn for en snekker røper Bjørn at han har et helt annet yrke, og at du slett ikke behøver å være proff for å snekre med barna dine. 

– Jeg er kiropraktor, så snekringen er en hobby jeg gjør sammen med Ruben.

Vant pris for trehytte

Ute - Et staselig byggverk!

Et staselig byggverk!

Ruben startet å snekre da han var syv år gammel. Og foreldre som tror barna ikke lærer noe av å se på TV og YouTube, bør lese neste avsnitt nøye.

– Han kikket på et program på Discovery som heter “Treehouse Masters”. Da han så hva de lagde ville han bygge sin egen trehytte. Han gjorde mye selv, men fikk også hjelp av søsteren som er tre år eldre. Det første trehuset var for lite til å sove i, så han slo ned en vegg og lagde det større. Hele prosjektet tok omtrent ett og et halvt år, og nå er det ferdig, forteller Bjørn.  

Ute - Ruben, skjoldet og Vikingane. 

Ruben, skjoldet og Vikingane. 

Rubens fantastiske trehytte som han bygde med resirkulerte materialer og avkapp, førte ham helt til topps i konkurransen Barnas Trepris. Den arrangeres hvert år av trelastprodusenten Bergene Holm. 

– Da fikk han kjøre limousin sammen med Asgeir fra Barne-TV, og etterpå var det fest med pølser og kaker. Så det var en stor dag!

Men Ruben har snekret mye mer enn trehytta. Hva han lager avhenger litt av sesong, perioder og hva han interesserer seg for. 

– I det siste har det vært mye vikingsverd og skjold. Ruben ble faktisk invitert til Midgard Vikingsenter for å treffe skuespillerne i NRKs Vikingane. De hadde sett skjoldet hans og ble mektig imponert av arbeidet, og arrangerte en spesiell dag for ham. Han fikk også være med på filminnspilling og spise lunsj med dem. Tidligere har han laget fuglekasse og brødfjøl til mamma. Da læreren hans så fjøla, ville hun også ha en – og det fikk hun. På det limte vi en mus av tre, slik at det ser ut som et ostefat. 

Snekringen er en hobby jeg gjør sammen med Ruben.

Slik lager du og barna vikingsverd

Ute - Sverdet er ferdig!

Sverdet er ferdig!

Som om ikke snekring var nok, hender det at Ruben finner opp egne ting også. 

– Han kikket på Leonardo da Vincis katapulter, og lagde en selv ved hjelp av trepinner og strikk. Nå lager han en revolver som kan skyte seks strikker uten å lade.

Snekrer det meste selv

Tre år har gått siden hytteprosjektet startet, og Ruben gjør stadig mer selv. Men noe må han ifølge Bjørn fremdeles få hjelp til. 

Slik lager du og barna fuglekasse

Ute - Siste spikeren i fuglekassa!

Siste spikeren i fuglekassa!

– Det gjelder i første rekke å bære og holde ting som er for store og tunge. Derfor lærer jeg ham nå litt enkle ting om “kraft ganger arm”, eller vektstangprinsippet. På den måten klarer han å løfte ting han ellers ikke ville klart, eller å dra ut en spiker som sitter hardt. Ellers klarer han det meste på egenhånd.

Ute - Når du snekrer er verneutstyr viktig.

Når du snekrer er verneutstyr viktig.

Ruben bruker også sag, hammer og drill, men pappa hjelper ham med å holde elektrisk verktøy.

– I tillegg bruker vi selvsagt verneutstyr, og jeg står rett ved siden av med hånden på stikkontakten dersom noe skulle skje.

Hobbysnekkerens tips

Barn kan lage det meste, og av ting som ikke er nevnt kan vi nevne fuglekasse som jo er aktuelt nå. De kan også lage andre småting som verktøykasse, smørkniv, og pil og bue. Av større ting – en benk å sitte på, eller en badeflåte.

Slik lager du og barna trebåt

Ute - Så enkelt kan dere lage en trebåt.

Så enkelt kan dere lage en trebåt.

– Har du til slutt noen tips til hvordan man kan motivere barna sine til å snekre?

– Noen barn synes det er gøy, mens andre kan være litt vanskeligere å få i gang. Mange foreldre klager jo på at barna sitter på nettbrettet eller mobilen, så en god start kan være en holder til nettbrettet. En annen idé er en tøff ladestasjon til mobilen av en soldat som holder mobilen som et skjold – det blir neste prosjekt her hos oss, sier Bjørn før han avslutter:

– Husk: Det er bare fantasien som setter begrensinger på hva barna kan og vil lage. 

Få det fint på uteplassen – slik lager du og barna blomsterkasse

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Ute - Det er gøy for barna å snekre og male sammen.

Det er gøy for barna å snekre og male sammen.

Publisert: 8. apr 2020 | Kategori: Ute