Terrasse

8 tips til å velge terrassegulv

Riktig terrassegulv er det viktigste valget du tar til terrassen. Men det finnes mye mer enn bare impregnert furu – spørsmålet er hvor mye vedlikehold du vil gjøre.

Sammen med Jan-Sverre Hansen hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord guider vi deg gjennom hvilke terrassegulv du kan velge mellom.

Terrasse - Impregnert furu. Foto: Moelven

Impregnert furu. Foto: Moelven

1. Impregnert furu

– Et terrassegulv i CU-impregnert furu er tilsatt en kobber- og saltoppløsning i en vakuumtank. Dette er det rimeligste alternativet, men likevel et godt valg.

Vedlikehold: CU-impregnert furu holder i lang tid uten behandling, men kan da sprekke raskere. Den bør behandles med terrassebeis eller olje, og er derfor det gulvet som krever mest vedlikehold.

Bruker du en god oljebasert beis, trenger du ikke beise mer enn hvert andre eller tredje år.

Terrasse - Signatur grå. Foto: Bergene Holm.

Signatur grå. Foto: Bergene Holm.

2. Signatur

– Dette er i utgangspunktet et vanlig CU-impregnert terrassebord, som så er behandlet med grå beis. I tillegg er den høvlet med litt fine riller, slik at beisen skal sitte bedre fast.

Vedlikehold: Du behøver ikke å beise på nytt før etter to eller tre sesonger.

3. Royal

Terrasse - Royal Tjærebrun slette terrassebord. Foto: Marnar Bruk, Per Arne Kvams.

Royal Tjærebrun slette terrassebord. Foto: Marnar Bruk, Per Arne Kvams.

– Dette terrassegulvet kommer i grått, brunt, oker, rød og klar, og er både impregnert og behandlet med en royalolje som er varmet opp til ca. 80 grader. Det gjør det mer formstabilt enn CU-impregnert furu, i tillegg til at det tåler mer.

Vedlikehold: Royal i klar vil etter hvert få en patinagrå farge, og kan ligge i seks til ti år før du må gjøre noe med den. De andre vil beholde fargene, men vær og slitasje kan gjøre dem blassere.

Går du over terrassen med ny olje i riktig farge, får den gløden tilbake.

4. Kebony

Terrasse - Kebony Clear med riller. Foto: Kathrine Sørgaard

Kebony Clear med riller. Foto: Kathrine Sørgaard

– Kebony er veldig miljøvennlig og naturlig fordi den er impregnert med et stoff som kommer fra sukkerroer. Den både passer og tar seg godt ut foran alle hus og hytter, og spesielt på hytta kan det være smart hvis den ikke får jevnlig tilsyn.

Om du ikke er helt sikker på hvilken stil du vil ha får du Kebony i to utgaver – Character og Clear.

  • Character er nordisk furu som erstatter de vanlige trykkimprengerte materialene.
  • Clear er et kvistfritt furumateriale som er miljøvennlig og bærekraftig alternativ til tropiske tresorter.
Terrasse - Kebony Character. Foto: Kathrine Sørgaard

Kebony Character. Foto: Kathrine Sørgaard

Vedlikehold: Kebony har en garantert levetid på 30 år og holder fargen noe lenger enn Royal. Denne får også en grå patina over tid, og krever lite vedlikehold.

Her kan du lese mer om Kebony – den miljøvennlige terrassen som ikke trenger vedlikehold.

5. Fiberon kompositt

Nytt i sortimentet til Carlsen Fritzøe er Fiberon fra Hardstuff, terrassebord i kompositt. Denne består av resirkulert materiale, er slitesterk, og har en tilnærmet ugjennomtrengelig overflate. Fiberon er naturtro i fargen, og Carlsen Fritzøe fører fargene brunt, grått og en lysere gråfarge som heter Seaside Gray.

Terrasse - Fiberon kompositt i fargen Seaside Grey. Foto: Hardstuff

Fiberon kompositt i fargen Seaside Grey. Foto: Hardstuff

– Fiberon er omtrent halvparten plast og halvparten treverk, og har veldig god farge og stabilitet. Den har 25 års garanti mot flekker og falmende farge.

Vedlikehold: Fiberon trenger du hverken å pusse, olje eller beise – men i likhet med alle andre materialer må den vaskes i blant.

Skal du bygge terrassen selv? Her kan du lese mer om de dyre og farlige terrassetabbene du bør unngå.

6. Termofuru

Termofuru har gått gjennom en miljøvennlig varmebehandlingsprosess som gjør det veldig holdbart. Det er varmet opp til 210 grader, noe som har drept mesteparten av cellene i treverket.

Terrasse - Termofuru. Foto: Moelven

Termofuru. Foto: Moelven

– Termoforu er veldig stabilt, og det tar heller ikke til seg fuktighet – selv ute i regn. Det gjør at det er mindre sjanse for at den råtner.

Vedlikehold: Denne er bortimot vedlikeholdsfri, og blir patinagrå over tid. Termofuru er i samme prisklasse som Kebony.

7. Termoask

– Denne er veldig glatt og jevn i overflaten, og har en mørkebrun farge som holder seg lenge.

Terrasse - Termoask terrasse med rekkverk. Foto: Moelven.

Termoask terrasse med rekkverk. Foto: Moelven.

Termoask ser ut som et stuegulv, nesten som en parkett, og prisen er deretter. Den ligger på rundt 2000 kroner kvadratmeteren.  

Vedlikehold: Med så høy pris får du et varig og pent terrassegulv som krever minimalt med vedlikehold.  

8. Accoya

Accoya er bærekraftige og miljøvennlige terrassebord av radiatafuru fra New Zealand, med overlegne egenskaper når det gjelder stabilitet og varighet. Et pent gulv med helt spesielle ferdigheter.

Terrasse - Accoya terrassebord. Foto: Fritzøe Engros, arkitekt Tommie Wilhelmsen.

Accoya terrassebord. Foto: Fritzøe Engros, arkitekt Tommie Wilhelmsen.

Accoya er et veldig godt terrassebord, men som også har høy pris. Den har hele 50 års garanti mot råte.

Vedlikehold: Treverket er behandlet på en måte som gjør at det er så godt som vedlikeholdsfritt.

Hva koster terrassen min?

Det kommer an på størrelse og materialer. Vi har tatt utgangspunkt i en terrasse på 20 kvadratmeter, og prisene er hentet hos Carlsen Fritzøe 11. april 2019.

CU-impregnert furu 2. sortering 1820 kroner
CU-impregnert furu 1. sort 2800 kroner
Signatur 4600 kroner
Royal brun 4900 kroner
Royal grå 5290 kroner
Termofuru 9100 kroner
Kebony Clear 9600 kroner
Fiberon kompositt 17200 kroner
Termoask 35800 kroner
Furu Accoya 38700 kroner

Dette er kun priser på terrassebordene – skruer og bjelkelaget kommer i tillegg. Husk at ved valg av dyrere terrassebord er prisen på bjelkelaget den samme, med unntak av kompositt.

Carlsen Fritzøe har et stort utvalg av terrassebord

Hvilket terrassegulv er riktig for deg?

Salgstallene til Carlsen Fritzøe viser at nordmenn går mest for tradisjonelt furugulv, med Royal og Kebony på andre- og tredjeplass.

– Hva du velger kommer jo an på lommeboka. Vanlig furu er et veldig bra gulv som krever litt mer vedlikehold, og hvis du går opp noen kroner får du et gulv som krever mindre, tåler enda litt mer og er mer stabilt – som Royal og Kebony, sier Jan-Sverre.  

Selv om høyere kvalitet på terrassegulvet betyr mindre vedlikehold, understreker han at det ikke finnes noen terrassegulv som er helt vedlikeholdsfrie.

– Alt av terrasse krever vanlig vask og stell minst en eller to ganger i året. Ligger den i nærheten av skog og får mye løv på seg, bør du vaske den enda oftere.

Terrasse - Termoask. Foto: Moelven

Termoask. Foto: Moelven

Trenden nå er grått og miljøvennlig, fordi vi ønsker å ha bærekraftige materialer under føttene. Det har ført til at utvalget av både terrassebord og impregnering blir stadig større for den miljøbevisste.

På spørsmål om hvilket terrassegulv Jan-Sverre selv ville valgt er han ikke helt sikker.

– Jeg tror jeg hadde gått for royalimpregnert eller et annet treverk som ligger midt på treet med tanke på prisklasse. Kunne jeg valgt fra øverste hylle ville det blitt Termoask, smiler han.

Hos din nærmeste Carlsen Fritzøe kan du se forskjellen på de ulike terrassebordene, og få god hjelp til velge riktig terrassegulv for deg.

Her er 6 gode råd for deg som vil bygge terrasse.

Har du et prosjekt på gang?

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

 

Publisert: 25. apr 2019 | Kategori: Terrasse, Ute