Terrasse

Royal – det mest populære vedlikeholdsfrie terrassebordet

Vi kjøper stadig mer vedlikeholdsfrie terrassebord, og det vi kjøper mest er Royal. Er det fordi du kan velge flere farger? Kanskje det er på grunn av alle mulighetene du får, lang holdbarhet, vakkert utseende og hyggelig pris? Eller er det en kombinasjon av alt dette?

Terrasse - Royal Grå blir stadig mer populært. Foto: Marnar Bruk, Jan Petter Lehne.

Royal Grå blir stadig mer populært. Foto: Marnar Bruk, Jan Petter Lehne.

Før du får svaret på akkurat det, er det et viktig spørsmål som må avklares. For vi sier vedlikeholdsfritt terrassebord, men er det egentlig det?

– Nei, vi kaller det ikke vedlikeholdsfritt siden alt trenger vedlikehold, og da tenker jeg i første rekke på vasking. Men gjør du det og i tillegg bruker riktig type skruer, behøver du ikke å tenke på mer på lang tid. Når det gjelder Royal terrassebord kan det ta opptil ti år før de må oljes på nytt, og da blir de like fine som nye, sier Karl Jørgen Bjerke hos Carlsen Fritzøe Larvik.

Han legger til at vasken bør tas en gang i året, og aller helst på våren i det snøen takker for seg etter vinteren. Gjør du en liten innsats da, har du terrassen din i mange tiår. 

– Da har det lagt seg et lag med støv og kanskje pollen på terrassen, og det har falt ned rusk og rask fra takstein. Dette får du enkelt vekk med Foma Hus- og terrassevask, og den tar også vekk sopp og grønske. 

Terrasse - Royal Brun hos en kunde på Sørlandet.

Royal Brun hos en kunde på Sørlandet.

Hvilket terrassebord skal du velge? Her får du svaret!

Royal – mange farger, mange muligheter

Prisene på de vedlikeholdsfrie terrassebordene hos Carlsen Fritzøe

Vi har tatt utgangspunkt i en terrasse på 20 kvadratmeter. Prisene er hentet 24. april 2020.

CU-impregnert furu 2. sortering 2150 kroner
CU-impregnert furu 1. sortering 2800 kroner
Beiset furu – Rå 4800 kroner
Beiset furu – Signatur 5200 kroner
Royal brun 4900 kroner
Royal grå 5200 kroner
Termofuru 8000 kroner
Kebony Character 11300 kroner
Easydeck Kompositt 15100 kroner
Megawood Kompositt 19900 kroner
Furu Accoya 38700 kroner

Det finnes mange typer vedlikeholdsfrie terrassebord, men det som det uten tvil selges mest av er altså Royal.

– Teknisk sett er dette terrassebord i furu som først er vanlig CU-impregnert, så blir de kokt i spesialolje som trekker to til tre millimeter inn i treverket. Det er denne behandlingen som gjør at du får lengre vedlikeholdsintervall, forklarer Karl. 

Det er flere årsaker til populariteten. For selv om royalimpregnerte terrassebord har fått en omfattende behandling som gjør dem svært holdbare og like fine i årevis, så har de en fordelaktig pris. I tillegg kommer som regel terrassebord i én farge – Royal skiller seg ut ved at den kommer i hele seks forskjellige. Det betyr at du garantert finner en du liker. 

– Du får royalimpregnert terrassebord i grå, brun, sort, rød, oker og klar, som er ubehandlet. 

– Hvilke farger selger dere mest av?

– Det er fremdeles brun som er bestselgeren, med grå på en god andreplass. Det handler nok mest om at brune terrassebord er tradisjon, og samtidig er det en fin og gyllen farge. Grå terrassebord er veldig in og kommer stadig mer. De er populære på moderne boliger, og matcher fint med grå Nord-kledning eller sort Royal-kledning.

Slett eller rillet Royal? 

En litt fiffig detalj er at du også kan få Royal terrassebord som er rillet. Fordelen er at de er mer sklisikre. 

– Folk bruker dem gjerne i trapper, rundt bassenger, på brygger og som en fin ramme rundt terrassen slik at de får litt avveksling fra de slette terrassebordene, forteller Karl. 

Terrasse - Royal Fjellgrå med riller. Foto: Alvdal Skurlag.

Royal Fjellgrå med riller. Foto: Alvdal Skurlag.

Mange farger, slette og rillet – det er få terrassebord som gir deg like mange muligheter som Royal. Derfor passer den passer like godt på baksiden av en gammel hytte på fjellet som foran en flott funkis i byen. Eller på forsiden av en ny hytte ved sjøen og inntil en klassisk villa på landet. Alle finner sin favoritt, og Royal terrassebord kan rett og slett brukes over alt? 

– Ja, det kan du. Og folk kjøper det gjerne til hytta, nettopp fordi det er mindre vedlikehold – du slipper å måtte olje eller beise hvert år. 

Blåser det på terrassen? 8 tips til hvordan du bygger levegg

Du får royalimpregnert terrassebord i grå, brun, sort, rød, oker og klar

Bruk ordentlige skruer til vedlikeholdsfrie terrassebord

Terrasse - Her legges Royal Klar med HDS-verktøyet fra Essve som gir skjult innfestning.

Her legges Royal Klar med HDS-verktøyet fra Essve som gir skjult innfestning.

Det holder ikke om du bygger terrassen din med Royal, hvis du ikke bruker de riktige terrasseskruene for å holde den sammen. Og er det da noen spesielle Karl har i tankene?

– De fleste terrassebord er 28 mm tykke, og da bør du ha skruer som er 55 mm lange. Og jeg anbefaler skruer fra Essve – enten Rustfri som er nest best, eller Syrefast som er den beste. Det har dessuten noe å si om du bygger stor eller liten terrasse, og om den er i innlandet eller på kysten. Et salt miljø krever syrefaste skruer. 

Han tipser også om HDS-systemet fra Essve, som skjuler terrasseskruene. 

– Dette er et klypeverktøy som du fester på terrassebordene, og så blir skruene vinklet inn fra sidene. Fordelen er at du ikke får skruehull på toppen av terrassen din, slik at den blir veldig ren og pen.

6 fordeler med glassrekkverk

Bygge terrassen selv eller la Carlsen Fritzøe gjøre det?

Dersom du skal bygge terrassen din selv trenger du ikke mye verktøy. Det eneste du må ha er en drill og en sag, og da helst en kapp- og gjærsag – det kan bli vel mye arbeid med en vanlig håndsag. 

– I tillegg er det smart å ha tommestokk og blyant, og kanskje en krittsnor for å sjekke at du ikke har lagt terrassen din skjevt. Et godt tips er å få med deg Royal treolje for å smøre på kutt- og snittflater – da trekker ikke endestykkene til seg fukt, og terrassen din varer lenger. 

Terrasse - Royal Klar terrassebord med skjult innfestning fra Essve.

Royal Klar terrassebord med skjult innfestning fra Essve.

Og dersom du ikke vil bygge terrassen din selv… 

– Det fikser vi! Kom til nærmeste Carlsen Fritzøe. Her får du hjelp fra A til Å – fra beregning av materialer og vedlikeholdsfrie terrassebord, til hjemtransport. Vi setter deg også i kontakt med en håndverker som kommer på en uforpliktende befaring, og som går gjennom med deg hva du ønsker å få gjort. 

– Er det noe mer jeg bør tenke på?

– Nei. Det holder at du forteller oss kvadratmeterne på terrassen din, så gjør vi resten.

Terrasse - Royal Leirgrå slette terrassebord. Foto: Marnar Bruk, Jan Petter Lehne.

Royal Leirgrå slette terrassebord. Foto: Marnar Bruk, Jan Petter Lehne.

Dette må du tenke på når du skal bygge platting

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 8. jul 2020 | Kategori: Terrasse, Ute