Terrasse

Unngå tabbene når du gjør terrassen sommerklar!

Olje eller beis, terrasserens eller husvask, høytrykkspyler eller hageslange?

Våren har endelig kommet for fullt! Trærne er grønnere, luften er varmere og himmelen er høyere. Men hvis du tar en titt ned – hvordan står det til med terrassen etter den lange og kalde vinteren?

Terrassen bør vaskes hvert år, og det er best å gjøre det om våren

Ømhet, kjærlighet og omtanke er ikke nok, så her må det sterkere (vaske)midler til.

– Terrassen bør vaskes hvert år, og det er best å gjøre det om våren, sier Øivind Nilsen hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd.

– Treverket må alltid ha enten olje eller beis for å ikke sprekke, og vi hjelper deg med alt det du trenger for å få gjort jobben riktig.

Vårrengjøring av terrassen

Har du olje på terrassen må du gjenta behandlingen en gang i året. Mange foretrekker derfor beis, siden det holder å legge det på hvert tredje år – i tillegg til at du får beis i hvilken farge du vil. Men du slipper likevel ikke unna vaskingen.

– Noen har rensemiddelet i høytrykkspyleren, men det gir deg to problemer: For det første kan den bli ødelagt av sterke vaskemidler, og for det andre skal du ikke bruke høytrykkspyler på terrassebordene – da kan de flise opp, forklarer Øystein.

Den gylne regelen for rensemiddel er terrasserens på olje og husvask på beis, med ett unntak.

– Det beste er å påføre rensemiddelet med en pumpekanne og la det virke en stund, bruke en terrasseskrubb, og så spyle det vekk med hageslangen. Dersom du skal beise, bruker du terrasserens istedenfor husvask.

Terrasse - Med terrasseskrubb blir det skikkelig rent!

Med terrasseskrubb blir det skikkelig rent!

La det tørke i et par dager før du tar på ny olje eller beis, og da er det best å bruke terrasserulle med brems. Den gir finest resultat siden du kan etterstryke.

– Ha på tynne strøk. Og hvis du beiser du er ett strøk nok.

Terrasserens er sterke saker og Øystein påpeker derfor at du må ha på deg vernebriller og hansker. Du bør også bruke gummistøvler og regndress.

Ta fasadevasken også

Når terrassen ligger og soler seg i sin nyvaskede prakt bør jo huset stå i stil. Her er fordelen at du kan bruke høytrykkspyleren, men det er ikke å anbefale. I så fall må du huske avstand, bruke flatdyse og ikke spyle direkte på kledningen.

Ikke bruke høytrykkspyler på terrassebordene – da kan de flise opp

– Den beste metoden er omtrent den samme som for terrassen: Bruk en pumpekanne med husvask, la det virke, skrubb med en husvaskekost og skyll av med hageslangen. Hvis du skal male, bruker du kraftvask, forteller Øystein før han kommer med et godt tips:

– Du skal helst vaske huset hvert år, så du kan jo ta det samtidig med terrassevasken?

Vedlikeholdsfri terrasse – finnes det?

Om ikke helt vedlikeholdsfri, har det i de siste årene kommet flere typer vi kaller vedlikeholdsvennlige terrasser – du slipper nemlig ikke unna spylingen. Tommelfingerregelen er at jo høyere kvalitet terrassebordene har, desto mindre vedlikehold får du.

Hvis du går med tanken om ny terrasse og vil bruke fremtidige vårer og somre til noe annet enn oljing og beising, bør du ta turen til nærmeste Carlsen Fritzøe og kikke på følgende:

  • Royal – furu som er tørket, vakuumkokt i olje og tilsatt fargepigment
  • Termo – varmebehandlet ask eller furu som kan monteres uten synlige skruer
  • Kebony – furu som aldri trenger etterbehandling, kun en vask når det er skittent
  • Megawood – komposittgulv til brygger og bassenger som kun trenger å spyles
  • Accoya – furu med hele 50 års råtegaranti, som får en fin grå patina over tid
Terrasse - For noen terrasser holder det med spyling.

For noen terrasser holder det med spyling.

Trenger du en hjelpende hånd – eller håndverker?

Om du skal beise eller olje, eller du har bestemt deg for å bygge ny terrasse, står vi i Carlsen Fritzøe klare til å hjelpe deg. Og det gjelder enten du vil gjøre alt selv, få litt hjelp eller få det gjort. Vi formidler nemlig de beste håndverkerne der du bor. Det betyr at uansett størrelse på prosjektet ditt, er du i trygge hender blant ekte fagfolk fra A til Å.

Kom innom nærmeste Carlsen Fritzøe og ta byggepraten med oss. Vi hjelper deg også med finansiering, materialvalg, beregninger og transport.

Terrasse - Nyt sommeren på ren terrasse! Foto: Jotun.

Nyt sommeren på ren terrasse! Foto: Jotun.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 14. mai 2018 | Kategori: Terrasse