Terrasse

Slik velger du riktige terrasseskruer

Når du skal ha terrasseskruer er det én ting du ikke må gjøre, og det er å gå ned i boden og finne frem skruer fra gamle glass og hermetikkbokser. Gjør du isteden det riktige og velger de beste terrasskeruene sparer du tid og penger i etterkant, og du får glede av terrassen din mye, mye lenger. 

Hva er så det første du må tenke på når du skal ha terrasseskruer, eller festemidler som det også gjerne kalles?

– De skal passe til miljøet med tanke på beskyttelse og holdbarhet, og så går det jo på hvilket utseende du ønsker – om du vil de skal være synlige eller ha skjult innfestning, sier Ane Cesilie Lundh hos Carlsen Fritzøe Sarpsborg.

Terrasse - Skjult innfestning gjør at du tar med stuen ut! Her med Accoya terrassebord. Arkitekt: Tommie Wilhelmsen. Foto: Fritzøe Engros.

Skjult innfestning gjør at du tar med stuen ut! Her med Accoya terrassebord. Arkitekt: Tommie Wilhelmsen. Foto: Fritzøe Engros.

I terrasseskruer finnes det i utgangspunktet tre typer, hver med sine egenskaper og bruksområder.

CorrSeal

Dette er en galvanisert terrassekrue. CorrSeal brukes gjerne i miljøer som ikke krever høy motstandsdyktighet mot vær og saltvann – den passer altså på mindre terrasser på områder med innenlandsklima. 

Rustfri

Denne er til miljøer som krever mer beskyttelse mot vær, for eksempel i miljøer nær innsjøer eller med noe saltinnhold. Rustfri terrasseskrue kan også brukes til trapper og rekkverk.Og som navnet antyder – Rustfri ruster ikke.

Syrefast

Dette er skruer som aldri ruster og kan være under vann, også saltvann. Det betyr at Syrefast terrasseskrue kan brukes ved kysten, på brygger, rundt basseng – og på fjellet. 

Terrasse - Terrasseskruer fra Essve.

Terrasseskruer fra Essve.

– Hvilken av disse tre typene anbefaler du og Carlsen Fritzøe?

– Det kommer jo an på hvor du skal ha terrassen. Vi anbefaler som regel Syrefast, da den er garantert å være mest motstandsdyktig mot klima, vær, vann og kan brukes uansett størrelse du har på terrassen din. Den er også best egnet til eksklusive harde tresorter. 

Hva skjer hvis du velger feil? Liten skrue kan velte stor terrasse

ESSVE – de beste terrasseskruene

Når du skal bygge terrasse og legger turen til nærmeste Carlsen Fritzøe, får du alltid med deg terrasseskruer fra Essve. Årsaken til det er den gode kvaliteten – her får du ifølge Ane det du betaler for.

– Sparer du penger på terrasseskruene nå, kan terrassen fort vise seg å bli dyr i ettertid. Derfor er det smart å legge litt ekstra penger på skikkelige skruer.

Hun har valgt ut og anbefaler spesielt to typer terrasseskruer fra Essve: Classic og Essdeck Max. I tillegg anbefaler hun HDS-systemet, som gir deg skjult innfestning på skruene. Ane guider deg gjennom forskjellene, fordelene og bruksområdene. 

Terrasse - Lekker ferdig lagt terrasse med skjult innfestning fra Essve. Foto: Kebony.

Lekker ferdig lagt terrasse med skjult innfestning fra Essve. Foto: Kebony.

ESSVE Classic 

Dette er en enklere og rimeligere. Der Classic er en tradisjonell terrasseskrue kan Classic Syrefast brukes på alle tresorter, men enkelte harde tresorter må forbores.

Du får Classic i CorrSeal, rustfri og syrefast. 

Sparer du penger på terrasseskruene nå, kan terrassen fort vise seg å bli dyr i ettertid

ESSVE ESSDECK Max 

Dette er en litt dyrere skrue, og den er 40 prosent sterkere enn Classic. Er du opptatt av estetikk og ikke ønsker å bruke skjult innfesting bør du bruke Essdeck Max. Det lille hodet forsenker seg pent ned i treverket uten sprekker og fliser. 

Essdeck Max har ekstrem klemkraft fordi den har ekstra gjenger, og den er fin å bruke på bøyde terrassebord siden den retter dem ut når du monterer. Den har såkalt fiberskjær i tuppen, hvilket gjør at den forborer mens du skrur. Med Essdeck Max blir det enklere å skru terrasse og du får et pent resultat.

Essdeck Max finnes i Corrseal, rustfri og syrefast og kan brukes på alle tresorter.

HDS-systemet – skjuler terrasseskruene

Dette er et system for skjult innfestning. Det betyr at du bruker et monteringsverktøy som du fester rundt terrassebordene, og så skrur inn spesialskruer fra siden. Monteringen går raskt og enkelt, spesielt hvis du vil ha skruene på en rett linje. 

Terrasse - 1) Sett den på terrassebordet, klem til og skyv inntil. 2) Ta en skrue, putt den i hullet, skru fra ytterkant først, deretter på innsiden. 3) Trykk på knappen så den utløses.

1) Sett den på terrassebordet, klem til og skyv inntil. 2) Ta en skrue, putt den i hullet, skru fra ytterkant først, deretter på innsiden. 3) Trykk på knappen så den utløses.

De åpenbare fordelene med HDS-systemet er at du ikke skraper opp føtter og tær på hverken skruer eller fliser. Med terrassebord uten skruehull på toppen blir det estetisk veldig pent – du får en følelse av at innegulvet fortsetter ute. 

Skruene til HDS-systemet er syrefaste og kan brukes på nesten alle typer terrassebord. Unntaket er noen terrassebord som har freste spor for egne klipsfester.  

De 8 hotteste terrassebordene denne sommeren

Terrasseskruebånd – får jobben unna

For å gjøre jobben enda raskere og enklere tipser Ane om at Essve har en smart løsning for festemidler som heter terrasseskruebånd. Her er 50 skruer festet på et plastbånd, akkurat som på en spikerpistol. 

Terrasse - Ane viser HDS-verktøyet fra Essve som gir deg skjult innfestning.

Ane viser HDS-verktøyet fra Essve som gir deg skjult innfestning.

– Da trenger du et spesialverktøy som kalles skruautomat. Den åpenbare fordelen er at jobben går kjapt, siden du slipper å “lade” en og en skrue. Skruautomaten kan brukes på flere typer skruer til terrassen din, både i CorrSeal, rustfri og syrefast. 

Uansett hvilke terrasseskruer du er på jakt etter – eller terrassebord – er det alltid lurt å starte med å ta turen til ditt Carlsen Fritzøe-varehus. Da får du hjelp med prosjektet ditt fra A til Å.

– Det fikser vi! Kom innom oss, så beregner vi materialer og hjelper deg med hjemtransport. Og dersom du ikke kan eller vil gjøre jobben selv, formidler vi håndverkere som gjør den for deg.

Ane avslutter med å gjenta noe hun synes er svært viktig, og som mange glemmer: 

– Husk at hvis du skal ha terrassen din nærme havet MÅ du bruke Syrefast terrasseskrue.

Terrasse - Pergola med tak kan brukes hele året. Royal terrassebord lagt med skjult innfestning fra Essve.

Pergola med tak kan brukes hele året. Royal terrassebord lagt med skjult innfestning fra Essve.

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 8. jul 2020 | Kategori: Terrasse, Ute