Terrasse

Unngå disse 9 tabbene du gjør med terrasseolje

Når du bruker terrasseolje er det fort gjort å gjøre feil, hvilket kan føre til at du får et dårligere og mindre holdbart sluttresultat. Det unngår du når du har lest denne saken.

Terrasse - Tjæralin treolje. Her i en gyllen bruntone. Nå er det populært med naturlige farger.

Tjæralin treolje. Her i en gyllen bruntone. Nå er det populært med naturlige farger.

Men før vi kommer så langt: Det blir stadig mer vanlig å bruke terrassebeis – hva er forskjellen på det og terrasseolje?

– Terrasseolje, eller treolje, fyller porene og metter treverket, mens terrassebeis legger seg som en tynn hinne på toppen, forklarer Hanne Alvestad hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd.

– Du må olje med kortere intervaller enn beis, og da blir det mer rengjøring, vask og forarbeid før påføring. På den annen siden får du en finere terrasse oftere. I bunn og grunn går det på smak og behag hva du velger, og hvordan du ønsker det skal se ut.

Dessverre er det ikke alle som får resultatet de ønsker seg med terrasseolje. Hanne har derfor plukket ut de vanligste tabbene, og forteller deg hvordan du enkelt løser dem.

1) Du oljer ikke terrassen ofte nok

Avhengig av hvor mye tørrstoff det er i terrasseoljen, altså det som ligger igjen og metter treporene, bør du olje terrassen hvert til annethvert år. Derfor bør du velge en terrasseolje med mye tørrstoff

2) Du velger en billig terrasseolje

Vi har gjort det enkelt for kundene, og har kun Jotun Treolje og Tjæralin Treolje. Sistnevne nettopp fordi den har mye tørrstoff, samtidig som den er veldig god. Tjæralin er litt dyrere på grunn av tørrstoffet, og du får rimeligere terrasseoljer. Ulempen er at disse inneholder mye White Spirit, noe som gjør at treverket blir dårligere beskyttet. Så pris og kvalitet henger sammen.

3) Du velger feil farge

Når du skal ha terrasseolje er fargen like viktig som husfargen – de må passe sammen. Vi selger mest grå, men mange velger klar eller gyllen, som er brunaktig. Du får for øvrig blandet Tjæralin i 12 farger, så du finner garantert en som passer. 

Terrasse - Tjæralin treolje. Nyoljet i fargen klar.

Tjæralin treolje. Nyoljet i fargen klar.

4) Du gjør for lite før du legger på oljen

Man er ofte ikke er nøye nok på forarbeidet: Fjerner ikke gammel terrasseolje og vasker dårlig med feil produkt. Eller man bruker Jotun Husvask, men bruker ikke Stabil Terrasserens før man legger på et nytt strøk. Det er også smart å slipe før du påfører terrasseolje, da trekker den ned i porene og blir liggende lenger.

Når du skal ha terrasseolje er fargen like viktig som husfargen.

5) Du følger ikke med på værmeldingen

Sjekk yr-appen før du setter i gang – det skal ikke regne, og sterk sol er heller ikke bra. Det beste er når det er overskyet. Når du vasker, kan det gjerne regne. 

6) Du får film, striper eller flass

Det går fortest å bruke rulle, som dette rullesettet fra Jordan, men det blir penest med kost. Du kan også prøve årets supernyhet Jordan EasyPad – da får du slip og påføring i én pakke. 

Terrasse - Tjæralin treolje. Nyoljet og lekker.

Tjæralin treolje. Nyoljet og lekker.

Når du legger på skal det ikke dannes film, da blir det skjoldete og begynner å flasse. Det skal heller ikke ligge noe og flyte på toppen, bare mett porene – altså at de fylles opp. Ta to til tre bord av gangen før du flytter deg videre, da får du ikke striper på terrassebordene. 

7) Du vedlikeholder terrassen for sjelden

I tillegg gjør man det for dårlig, men det er ganske enkelt: Når du har lagt på terrasseolje holder det å bruke Jotun Husvask til neste gang den skal oljes. Den er mild, og hverken matter eller skader underlaget. Og husk – skal du legge på nytt strøk olje må du bruke terrasserens først. 

8) Du bruker høytrykkspyler

Når du gjør det fliser du opp treverket, og det kan i tillegg reise seg. Da får du flis i foten, og oljen trekker dessuten dårligere ned i bordene. Bruk heller hageslangen, gjerne sammen med en Foma terrassevasker.

Slik vasker du terrassen

9) Du drar ikke til Carlsen Fritzøe

Terrasseolje? Det fikser vi! Det aller beste er om du kommer til ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus, slik at du får terrasseoljen eller terrassebeisen som passer etter hvilke behov du har og hva du ønsker. Her får du nemlig gode råd fra gode fagfolk, og godt utvalg med gode priser.

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 5. mai 2020 | Kategori: Terrasse, Terrasseolje