Terrasse

Terrassebeis – årets fineste farger

Hvordan finner du riktig type og farge på terrassebeisen? Og hvordan beiser og vedlikeholder du terrassen for at den skal holde lenger? 

Terrasse - Trebitt Terrassebeis. Foto: Jotun.

Trebitt Terrassebeis. Foto: Jotun.

Terrassebeis er gjerne ikke noe du kjøper hver dag, og for folk flest er det kanskje ikke høyest oppe i bevisstheten. Utvalget er stort, noe som kan gjøre det vanskelig å velge riktig terrassebeis når du søker på nettet eller står i butikken. 

– Nettopp derfor har vi gjort det enkelt for deg å velge ved kun å ha tre typer – Jotun Trebitt og Tjæralin Terrassebeis som begge er vanntynnet, og Gjøco Terrassebeis som er oljebasert. I tillegg har vi Tjæralin Treolje og Jotun Treolje, sier Hanne Alvestad hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd

At akkurat disse merkene er valgt er ikke tilfeldig. Årelang erfaring viser gang på gang at dette er terrassebeisene (og terrasseoljen!) folk er mest fornøyd med, både når det gjelder enkel påføring, pent sluttresultat og lang holdbarhet. 

Farger, trender og stiler

Terrasse - Trebitt Terrassebeis 9072 Naturgrå. Foto: Studio Lindhjem.

Trebitt Terrassebeis 9072 Naturgrå. Foto: Studio Lindhjem.

Før valgte vi som regel terrassebeis i ulike brunfarger. Nå er utvalget atskillig større, og skal vi tro Hanne går vi mot lysere tider – også på terrassen. 

Terrasse - Trebitt Terrassebeis 9710 Terrassegrå. Foto: Jotun.

Trebitt Terrassebeis 9710 Terrassegrå. Foto: Jotun.

– Du kan få terrassebeis i veldig mange farger, men kundene våre ønsker seg som regel de lyse og naturlige, og da gjerne i grått og gylne toner. Det er også viktig for dem at den skal passe til huset. 

Hun trekker spesielt frem Trebitt Terrassebeis 90028 Skyggebrun, 90029 Naturlig Sølvgrå, 9073 Shimmergrå, 9074 Nordisk Tre og 90002 Gråsvart fra Jotun, som også er bestselgerne. Dette er farger som passer uansett størrelse på terrassen, og om du bor i et klassisk eller moderne hus – eller i leilighet. For hvis du gjør det, har Hanne et godt tips til hvilken type terrassebeis du bør velge. 

Slik gjør du terrassen klar for våren

Påføring og vedlikehold av terrassebeis

Terrasse - Trebitt Terrassebeis 90000 Terrassebrun. Foto: Jotun.

Trebitt Terrassebeis 90000 Terrassebrun. Foto: Jotun.

Men før du får vite hvilken det er, hva må du gjøre FØR du skal påføre terrassebeis?

– For å få en fin terrasse er det viktig at forarbeidet er gjort riktig og at den er ren og tørr. Dersom du har oljebasert terrassebeis holder det å vaske. Er den behandlet med treolje eller vanntynnet terrassebeis MÅ du bruke Stabil terrasserens eller Trebitt terrassebeisfjerner før du påfører et nytt lag. For å få det fineste resultatet er det også anbefalt at du går lett over terrassen med slipepapir K120, forklarer Hanne.  

Det gjør at beisen trekker lengre inn, samtidig som du fjerner løse trefibre etter vasken. Dermed unngår du fliser i små barneføtter.

Terrasse - EasyPad – nytt sett fra Jordan til påføring av terrassebeis.

EasyPad – nytt sett fra Jordan til påføring av terrassebeis.

– Her har det for øvrig kommet et nytt og genialt supersett til slipe- og påføringsjobben kalt Jordan EasyPad, som gjør alt mye enklere for deg.

Når det gjelder selve påføringen av terrassebeisen er det noen forskjeller på vanntynnet og oljebasert. 

Vanntynnet

For å få et fint resultat er det viktig at terrassebordene mettes vått i vått, altså at de beises en gang til mens de fremdeles er våte. Det er for at strøkene skal tørke sammen og ikke danne film, for da kan beisen slippe. All terrassebeis som ikke trekker ned i bordene skal tørkes vekk. Påføringsintervallet er tre år. 

Oljebasert

Vi selger stadig mer av denne fordi den tåler å bygge film. Det vil si at du ikke trenger å fjerne gammel terrassebeis når du skal legge et nytt strøk i samme farge – du trenger bare å vaske. Derfor egner den seg spesielt godt på terrasser hvor du må tenke på å beskytte etasjene under. Også her er påføringsintervallet tre år. 

Terrasse - Trebitt Terrassebeis 9074 Nordisk Tre. Foto: Bergene Holm.

Trebitt Terrassebeis 9074 Nordisk Tre. Foto: Bergene Holm.

– Ta to til tre terrassebord i lengderetningen og fullfør hele lengden – du må aldri stoppe midt på. I utgangspunktet holder det med ett strøk, men hvis bordene er tørre metter du dem en gang til før du tørker av det som ikke trekkes inn. Så kan du begynne på nye rader.

Selve vedlikeholdet de årene du ikke skal beise er enkelt – da vasker du bare over terrassen med Jotun Husvask

Bør du bruke høytrykkspyler på terrassen?

Litt om terrasseolje

Terrasse - Trebitt Terrassebeis 9073 Shimmergrå. Foto: Jotun.

Trebitt Terrassebeis 9073 Shimmergrå. Foto: Jotun.

Noen bruker terrasseolje – forskjellen på dette og terrassebeis er at olje fyller porene og holder dem fulle, mens beisen legger seg som en hinne over. Det betyr at du velger olje eller beis ut fra hvilket utseende du ønsker på terrassen, og hvor ofte du vil vedlikeholde den. 

– Avhengig av hvor tøff vinteren er påføres terrasseolje med ett til to års intervaller. Her kommer det også an på hvor mye tørrstoff som er i oljen du velger. Som et eksempel har Tjæralin Treolje mye tørrstoff i seg, og kan dermed anbefales, forteller Hanne. 

Hun minner deg også på at når du skal påføre terrasseolje må du huske å bruke terrasserens før du legger på nytt strøk. 

Gode råd om terrassebeis, terrasseolje, farger, trender og stiler.

Terrasse - Trebitt Terrassebeis 90029 Naturlig Sølvgrå. Foto: Jotun.

Trebitt Terrassebeis 90029 Naturlig Sølvgrå. Foto: Jotun.

Unngå disse 9 tabbene du gjør med terrasseolje

Ekspertens valg

Når man vet så mye om terrassebeis og terrasseolje som Hanne er det naturlig å spørre hva hun selv ville valgt.

– Hva du skal velge kommer an på smaken, men jeg kan tipse om en av mine favorittfarger som er Trebitt Terrassebeis 9074 Nordisk Tre.

Og dersom du fremdeles er i tvil om hva du skal ha og hva du skal gjøre, får du all hjelp du trenger hos Carlsen Fritzøe.

– Det fikser vi! Hos oss får du gode råd om terrassebeis, terrasseolje, farger, trender og stiler. Det aller beste er om du kommer inn på ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus, så hjelper vi deg ut fra behovet du har.

Terrasse - Vi har fargekart og stort utvalg av fargeprøver. Trenger du hjelp for å velge riktig? Det fikser vi!

Vi har fargekart og stort utvalg av fargeprøver. Trenger du hjelp for å velge riktig? Det fikser vi!

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 4. mai 2020 | Kategori: Terrasse, Ute