Terrasse

Slik bygger du terrassetrapp

Mangler terrassen din kun en trapp for å bli helt ferdig, eller vil du bytte ut den gamle terrassetrappen med en flunkende ny? Med dagens ferdige moduler fikser du det enkelt selv.  

Det er alltid kjekt med mindre snekkerjobber som du ikke trenger så fryktelig mye erfaring for å mestre på egen hånd. Å bygge terrassetrapp er en slik jobb.

Du trenger ikke så mye mer enn en sag og litt godt humør

– Det finnes mange ferdige moduler, og kundene synes det er veldig kjekt. Også snekkere kjøper det. Da slipper du blant annet å lage trappevanger, men det er jo et artig prosjekt hvis du heller vil gjøre det selv, forteller Karl Jørgen Brekke, selger hos Carlsen Fritzøe Larvik.

Beregn riktig med trappeformelen

For at du skal bygge en terrassetrapp som er trygg og god å gå på må du først vite hvor høyt det er opp til terrassen, og huske på at utetrapper har en litt slakere grad enn en trapp som er innendørs. For å finne riktig steghøyde finnes det en egen trappeformel. Det er også denne du bruker for å regne ut hvor mange trinn du får, og som sikrer at alle trinnene blir like:

2x opptrinn (trinnhøyde) + 1x inntrinn (trinndybde) = 62 centimeter (med et par centimeters slingringsmonn). Da får du ca. 30 grader stigning på trappen.

Terrasse - Det går raskt å bygge terrassetrapp. Disse bildene er tatt med et par timers mellomrom.

Det går raskt å bygge terrassetrapp. Disse bildene er tatt med et par timers mellomrom.

Ta utgangspunkt i en vinkel på 30-45 grader og husk at opptrinnet bør være mellom 12 og 16 centimeter, mens inntrinnet ikke skal være mindre enn 25 centimeter. Det viktigste er kanskje å sørge for at du ikke har for høye trinn.

– Det blir veldig ubehagelig å gå i, det samme gjelder for lave trinn.

Her må du prøve deg litt frem med regnestykket, slik at målene til sammen vil utgjøre fasiten på omtrent 62 centimeter.

Bruk impregnerte terrassebord

Terrasse - Bygger du bredere trinn kan de brukes som benk. Foto: Moelven.

Bygger du bredere trinn kan de brukes som benk. Foto: Moelven.

Typisk trappebredde ligger på mellom 80 og 100 centimeter, og det er vanlig å bruke 48×198 millimeter terrassebord til selve trinnene. Alle materialer du trenger for å sette i gang får du tak i hos din nærmeste Carlsen Fritzøe. Der får du i tillegg god hjelp av fagfolk til å velge materialer i riktige dimensjoner.

For mange er det naturlig å bruke treverk som materiale til trappen, særlig trykkimpregnert tre. Det tåler både vær og vind og er nesten så godt som vedlikeholdsfritt, sier Karl.

– Det er også mest normalt å velge samme type som du har brukt til terrassegulvet, for det skal jo helst stå i stil til resten.

Her kan du lese mer om hvordan du bygger terrasse.

Det er enkelt å bygge terrassetrappen selv

Med ferdige trappevanger bygger du terrassetrappen på 1-2-3. Trappevangene er konstruert slik at de er sterke og robuste, noe som forhindrer at de sprekker eller vrir seg.

Terrasse - Ferdige trappevanger.

Ferdige trappevanger.

– Skru trappevangen godt fast i terrasserammen og sett den på et underlag av betongheller eller grus. Da trekker ikke vangen vann fra plenen. Skru på terrassebordene, så er du ferdig.

Selv om det nok krever litt mer enn det Karl gir uttrykk for, mener han at det er en jobb de aller fleste vil klare på egen hånd – særlig hvis du allerede har lykkes med å bygge terrassen selv. Riktig verktøy har du trolig allerede liggende.

– Du trenger ikke så mye mer enn en sag og litt godt humør. Sag til vangene og terrassebordene, bruk vinkel og vater for å få det rett, og bruk en drill for å skru det sammen, forklarer han.

Husk at treverk utvider seg

Terrasse - Ubehandlet rekkverk og trapp – men snart ferdig.

Ubehandlet rekkverk og trapp – men snart ferdig.

Legg bordene slik at det blir et lite utstikk fra vangen på ca. én centimeter, både for utseendets skyld og for å unngå at vann samler seg i dammer på trinnene. Derfor er det også viktig å legge bordene riktig vei. En grei huskeregel er at bordene skal «smile» til deg.

– Det ser du på enden av terrassebordene – når årringene peker oppover vil den kuve seg slik at den får en bue som peker opp. Da vil vannet renne av.

Det er viktig at du bruker skruer

På samme måte som med terrassen, bør du legge terrassebordene på trappen med en liten glippe mellom. Dette er fordi treverket både vil utvide og trekke seg sammen når luftfuktigheten endrer seg. Det gjør det også ekstra viktig å bruke riktige festemidler.

– Det er viktig at du bruker skruer. I gamle dager var det vanlig å bruke spiker, men da endte man med å gå rundt og plukke spiker opp fra hagen. Skruer er det beste valget, og sørger for at det sitter godt.

Karl anbefaler syrefaste skruer i dimensjonen 6×90 – dette er kraftige og gode skruer som egner seg godt til jobben.

Les hvilke skruer du bør bruke når du bygger terrasse.

Dette må du også vite om terrassetrappen

Dersom terrassen ligger mer enn en halv meter over bakkenivå, er det krav om rekkverk. Også disse leveres som ferdige moduler til terrassetrappen, noe som gjør dem enkle å montere.

Terrasse - Flere som gleder seg til sommeren? Foto: Bergene Holm.

Flere som gleder seg til sommeren? Foto: Bergene Holm.

Her kan du lese mer om de ulike typene rekkverk som passer til terrassen din.

Skal du bygge trapp mellom to ulike nivåer av terrassen? Da bør du lime trappevangene, i tillegg til at du skrur de godt fast i bjelkelaget. Da unngår du at trappen svikter.

Går trappen høyt opp?

– Det heter seg at du skal ha et hvileplatå hvis du har mer enn ti trinn, men det må du nesten se an. For er det ikke mye mer enn ti trinn, så vil det kanskje se rart ut med et hvilepunkt like før du når toppen.

Du får god hjelp hos Carlsen Fritzøe

Er du usikker på hvordan du skal bygge terrassetrappen, eller kanskje du helst vil slippe å gjøre jobben selv? Ta turen innom Carlsen Fritzøe for å ta byggepraten, og få råd og tips til byggeprosjektet ditt – også om du har andre små eller store prosjekter du ønsker å starte på eller bli ferdig med.

Vi formidler i tillegg dyktige lokale håndverkere som kan ta hele eller deler av jobben for deg. Du kan stole på at med Carlsen Fritzøe er du alltid i trygge hender blant dyktige fagfolk.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 12. sep 2018 | Kategori: Terrasse