Terrasse

Liten skrue kan velte stor terrasse

En skal ikke kimse av det å ha en skrue løs. Har man det for eksempel på terrassen er det som regel fordi man har brukt feil skrue, og det kan gjøre vondt for både store og små føtter. En skrue er nemlig ikke en skrue – riktig valg er avgjørende for å få et pent resultat som varer lenge. Av samme grunn er det på tide å sette spikeren i kista for nettopp spikeren.

Fellesbetegnelsen for spiker, skruer, bolter, gjengestenger og den type ting, og for så vidt også lim, er festemidler. I den grad man kan snakke om trender innen festemidler, er det i hvert fall én som er helt tydelig: Spiker er ut – skruer er inn.

Spiker er ut – skruer er inn

– Spikersalget er nedadgående, og skruesalget er oppadgående. Dette gjelder for reisverk, konstruksjoner og kledning – og når du skal bygge terrasser og plattinger. Årsaken er innlysende: Alle har sikkert vært borti at når treverk beveger seg kommer spikeren litt opp, og så sparker du tåa borti. Det skjer ikke med skruer, sier Carlsen Fritzøe i Tønsberg sin egen Onkel Skrue, proffselgeren Jan Otto Helgesen.

– Det finnes skruer til alle formål. Det gjelder bare å velge den riktige til ditt formål.

Hvilke typer skruer finnes?

Aller først – størrelsen har faktisk noe å si. Og det er sikkert ingen overraskelse når Jan Otto forteller at store terrasser krever store skruer.

Terrasse - I Innlandsklima kan du bruke galvaniserte skruer.

I Innlandsklima kan du bruke galvaniserte skruer.

– Går vi 20-30 år tilbake i tid bygde folk stort sett terrasser på 10-12 kvadratmeter. Nå bygger de gjerne 100-200 kvadratmeter. Når du lager større konstruksjoner får du større bevegelse, og da er det veldig viktig med riktige skruer.

I prinsippet finnes det tre skruevarianter – galvanisert, rustfri og syrefast.

  • Galvaniserte skruer er laget av kullstål og så behandlet med sink, slik at de får en rustbeskyttelse. Disse bør ikke benyttes i sjønære og maritime miljøer, men kan fint brukes i innlandet.
  • Rustfrie skruer er laget av edelt metall som kan bøyes, mens galvaniserte er stivere og dermed knekker lettere. Hvis du bygger terrasse over 80 kvadratmeter, anbefaler Jan Otto denne.
  • Syrefaste skruer er omtrent som rustfrie, så i skrueverden er det liten forskjell på rustfri og syrefast. Men der rustfrie kan få et belegg som gjør at de ser brune ut, vil syrefaste alltid holde seg blanke. Det betyr at de passer hvis du lager brygge eller terrasse nærme sjøen, eller på fjellet.

Hvilken skrue skal du så velge til hvilket terrassebord?

Terrasse -  På brygga er syrefaste skruer det beste.

På brygga er syrefaste skruer det beste.

– Vi selger mer og mer av royalimpregnerte terrassebord og andre edeltretyper, og på de aller fleste av disse skal du bruke rustfritt eller syrefast. Og det bør du dersom du velger vanlig CU-impregnert furu også. Snittstørrelsen på en terrasse i Norge er omtrent 30 kvadratmeter – fra billigste til dyreste løsning vil det da skille kun 1000 kroner i festemateriell. Så det vil alltid lønne seg å velge den beste løsningen.

Og lengden, den har faktisk også noe å si. En enkel tommelfingerregel tilsier nemlig at skruene skal være dobbelt så lange som terrassebordene er tykke.

  • Har du 21 millimeter terrassebord? Bruk minimum 42 millimeter skruer
  • Har du 28 millimeter terrassebord? Bruk minimum 55 millimeter skruer
  • Har du 34 millimeter terrassebord? Bruk minimum 70 millimeter skruer

Genial løsning skjuler skruene

En skrueprodusent Jan Otto spesielt anbefaler uansett hvilket prosjekt du har, er ESSVE.

– ESSVE-skruene har et fresespor som gjør at du hindrer sprekking, selv når du skrur langt ut mot kantene. Dessuten slipper du gjerne også å forbore når du bruker dem. Det som også er litt bekymringsverdig er at det selges for mange tynne skruer i tykkelsen 3,5 til 3,9 millimeter. Vi anbefaler 4,8 millimeter – og da er ESSVE Torpedo Max det beste alternativet.

Terrasse - Slik skrur du med skjult innfestning.

Slik skrur du med skjult innfestning.

ESSVE har nylig lansert et smart system for skjult innfestning. Men hva er dette og hva er fordelen med det?

– Det betyr rett og slett at du skrur inn fra siden slik at du ikke får synlige skruehull, sprekker og fliser. Systemet består av en klype som også gjør at du får riktig avstand mellom bordene. Når du har brukt dette i ti minutter går det like kjapt som på vanlig måte. Og så blir sluttresultatet mye finere!

Gjør du alt riktig blir terrassen stødig

En terrasse eller platting er mer enn bare fundamentet, bjelkeunderlaget, bordene og skruene. For et best mulig resultat bør terrassen også festes til veggen på boligen din, og da må du ofte bruke andre skruer, forklarer Jan Otto.

På Carlsen Fritzøe får du hjelpen du trenger

– Det er veldig viktig at du gjør konstruksjonen riktig fra bunnen av. Hos Carlsen Fritzøe har vi riktig sortiment til innfestningen du har, om det så er betong, lettbetong, tegl eller tre.

Og for å få en stødig terrasse er det smart å bruke beslag.

– Når du setter en drager i grunnmuren din for å lage et bjelkelag får du det som heter en bjelkesko. Denne legger du bjelkelaget på. Så istedenfor å bare skru eller spikre bjelkelaget fast, får du optimal innfestning med et beslag.

Husk ekstra bits!

Skruer, spikre (glem disse, forresten), bolter, innfestning, underlag og mere til – det er mye å tenke på når det gjelder festemidler. Det aller viktigste er likevel kunnskap, og det skal godt gjøres å finne mer av det under samme tak enn du gjør i Carlsen Fritzøes varehus. Så kom innom og ta byggepraten med oss!

Terrasse - Spør oss hva du trenger når du skal bygge og skru.

Spør oss hva du trenger når du skal bygge og skru.

Det finnes kanskje noen få steder som har det samme utvalget, men det er på Carlsen Fritzøe du får hjelpen du trenger. Og det gjelder uansett om du vil gjøre alt selv, få litt hjelp, eller få hele jobben gjort av en proff. Vi formidler de beste håndverkerne der du bor.

Så uansett størrelse på prosjektet ditt – eller terrassen din – hos Carlsen Fritzøe er du i trygge hender blant ekte fagfolk fra A til Å. For hvem andre tenker på at du må få med deg ekstra bits i tillegg til skruene?

– På en vanlig terrasse er det 28 skruer per kvadratmeter, og det er klart at kjøper du bits av god kvalitet er det ikke noe problem å skru 30 kvadratmeter med én bits. Men det forutsetter selvsagt også at skruene er av god kvalitet, sier Jan Otto før han avslutter med det han pleier å si til kundene sine:

– Det er dyrt å skru, det er dyrere å ikke skru – men det er dyrest å skru feil.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 6. jul 2018 | Kategori: Terrasse