Terrasse

Gjør du alt riktig har du terrassen like lenge som huset

Hvordan behandler du terrassen din? Det er dessverre mange som lar den forfalle, slik at den blir gammel og grå. Det terrassen din trenger er ømhet, kjærlighet og omtanke.

Det er nemlig en sannhet med modifikasjoner at nordmenn er flinke til å behandle terrassen sin pent, bekrefter Vidar Mørk hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

– Noen er veldig flinke og opptatt av å gjøre det på riktig måte. Andre er mer slepphendte, men da får de mer jobb senere. Blant annet vil bordene etter hvert sprekke opp, og det kan bli dyrt.

Fuktighet er det største problemet

Den første feilen folk gjør er at etter de har lagt terrasse er de for raske med å legge på produkter. Materialene er fulle av impregnering når de er nye, og det tar et par tre måneder før de tørker.

– Det samme gjelder for gamle terrasser – det gjelder å tørke godt opp før man legger på ny olje eller beis. En annen feil folk gjør er at de legger på for mye. Det skal kun legges et godt og tynt strøk som gjør at det blir et jevnt sjikt.

Olje eller beis?

Om du har ny terrasse varer det ikke lenge før dette uunngåelige spørsmålet dukker opp. I følge Vidar kommer det helt an på hva du liker.

– Fordelen med beis er at de fleste gjerne vil ha terrasse som matcher fargen på huset og gjør det dekorativt. Noen sverger til olje som er en litt enklere behandling av treverket, men som likevel beskytter mot oppsprekking og flising.

Han legger til at terrassen bør reoljes minst en gang i året. Bruker du en terrassebeis skal den vare i inntil tre år.

Tar godt vare på terrassen

Vidar anbefaler produkter fra Jotun når du skal behandle terrassen din. Hvis du har ny terrasse må bordene vaskes først, gjerne med Husvask. Hvis du har eldre materialer som skal reoljes eller rebeises, bør du benytte Terrassebeisfjerner.

– Da fjerner du gammel moro på en enkel måte. La terrassebeisfjerneren ligge på treverket fuktig et kvarters tid etter påføring og dusj gjerne med vann hvis den begynner å tørke, børst godt, og så spyler du. Det jeg selv ville brukt er en hageslange og børste, eller eventuelt en roterende terrassevasker. Etter dette lar du det tørke noen dager før du oljer eller beiser. Husvask og Terrassebeisfjerner er for øvrig begge biologisk nedbrytbare produkter. Terrassebeisfjerner bør brukes med litt varsomhet, da det inneholder lut. Så les bruksanvisningen nøye.

Mange bruker høyttrykkspyler, men da må du være forsiktig siden den kan flise opp terrassebordene.

– Da må du i så fall ikke bruke mer enn 80 bar og ha en avstand på minst 30 cm.

Det er lett å gjøre feil, og Vidar ønsker deg derfor velkommen til en tur innom Carlsen Fritzøe før du begynner behandling av terrassen din.

– Vi har ekspertise i alle avdelingene våre, og vi vet hvordan du skal gjøre dette. Alle som jobber her er skolerte, hvilket gjør at du får de riktige produktene. Kundene skal nemlig føle trygghet når de er hos Carlsen Fritzøe og handler.

Publisert: 15. jun 2014 | Kategori: Terrasse, Utendørsmaling