Terrasse

Den helt vedlikeholdsfrie terrassen

Terrassebord som krever lite vedlikehold er i vinden som aldri før, og det er fullt forståelig at folk heller vil nyte lange morgener, late dager og varme kvelder når sommeren endelig er her. Men hvilket terrassebord gjør at du får absolutt mest ut av den varme årstiden? Det er spesielt en type som peker seg ut…

Det finnes mange typer terrassebord. CU-impregnert er det mest kjente, men dette krever en del vedlikehold siden det bør oljes eller beises en til to ganger i året. Royal og Termo er to andre, disse slipper du unna med å olje eller beise med noen års mellomrom, eller når det er behov for det.

Til terrassen, brygga og bassengområdet

Hvis du er en av dem som ønsker å få maksimalt med sol og sommer på uteplassen bør du ta en nærmere titt på Megawood, forteller Kjetil Olsen, trelastekspert hos Carlsen Fritzøe i Sørlandsparken.

Den falmer ikke og holder seg like fin år etter år

– Megawood er laget av en blandingsmasse som består av 75 prosent naturlige trefiber og 25 prosent høykvalitets polymer, som er en slags plastikkmasse. Det gjør at den passer utmerket til terrasser da den er så og si vedlikeholdsfri. Megawood skal nemlig ikke behandles med olje eller beis – det holder med kost og vann, og du trenger ikke engang såpe. Den falmer ikke og holder seg like fin år etter år.

Kjetil kaller Megawood tysk kvalitet i toppklasse. Den er værhard og slitesterk i forhold til riper, sopp og råte, og ikke minst kan du bruke den til mer enn å lage terrasse eller platting. Dette er nemlig saker som tåler det meste.

– Du kan også bruke Megawood på brygger og som bryggeskjørt. Og skal du ha basseng i hagen er det fint å vite at den er helt flisfri og sklisikker. Bassengvann er jo kjent for å tære på treverk, men det slipper du med Megawood. Dessuten er den heller ikke i nærheten av å være like hard som betong eller skiferheller.

Mange farger og muligheter

Megawood finnes i fargene lys brun, mørk brun, lavabrun, basaltgrå og skifergrå og den passer både hus og hytter ved fjord og til fjells. Du får den i typene EasyDeck, Classic og Premium. Forskjellene ligger stort sett i tykkelse og overflater. Kvaliteten er eksakt den samme uavhengig av hvilken type du velger.

Værhard og slitesterk i forhold til riper, sopp og råte

– EasyDeck er tynnest og har fine riller på den ene siden og grove på den andre. Classic er litt tykkere og har de samme rillene. Premium har samme tykkelse som Classic, men dette gulvet er slett og har et enda mer eksklusivt treuttrykk.

Enkel å montere

Du kan legge Megawood åpent som en vanlig terrasse, eller ved hjelp av en sporlist. Da er det nesten ikke mulig å gjøre feil.

– Sporlisten har skjult innfesting som du fester med klips. Disse setter du fast på undersiden slik at de blir usynlige, og du får et perfekt resultat med en skrueløs finish. Jeg vet ikke om det går noe raskere enn med en vanlig terrasse, men det er i hvert fall enklere. Så dette er noe som hvem som helst kan klare.

En av de største fordelene med Megawood er ekstrem slitestyrke med tanke på riper og at de kan monteres på 60 cm bjelkeavstand, i motsetning til EasyDeck som må monteres på maks 40 cm bjelkeavstand.

– Jeg har enda til gode å finne noen leverandører av kompositt terrassegulv som kan monteres på 60 cm bjelkeavstand. Megawood har den fordelen at man kan bruke eksisterende bjelkelag dersom det er snakk om rehabilitering, samt at det naturlig nok går mindre klips og skruer enn om man må montere på 40 eller 30 cm bjelkeavstand.

Et perfekt resultat med en skrueløs finish

Det er viktig at man leser leggeanvisningen nøye da en del prinsipper er annerledes enn for eksempel montering av vanlig CU-impregnerte bord.

Noen vil jo gjøre alt selv, noen foretrekker kun hjelp til å planlegge terrassen, mens andre vil ha hele jobben gjort. Uansett hva du foretrekker, hos din nærmeste Carlsen Fritzøe står flinke folk klare til å bistå deg med det du trenger.

Rimeligere i det lange løp

Nå tenker du kanskje at en Megawood-terrasse blir dyrere enn om du bygger den med andre materialer. Det blir den, men husk at det bare er selve gulvet som blir dyrere. Gulvbordene til 18 kvadratmeter Royal koster 4800 kroner, for Termo 8260 kroner, og for EasyDeck er prisen 18 100 kroner.

Det holder å spyle terrassen, så er den klar til bruk

Tenk heller på alt du sparer i vedlikehold i årene som kommer. Dessuten varer terrassen din mye lenger. Så kanskje regnestykket ikke blir så galt likevel?

– Det koster – men dette er det flere og flere som kjøper?

– Ja, vi selger det ofte til folk som skal ha det til hytta. Det er jo et sted de gjerne vil slappe av, og da er Megawood perfekt. Tenk så deilig å slippe alt av vedlikehold og bare kunne begynne rett på ferien. Det holder å spyle terrassen, så er den klar til bruk. Og hvis det akkurat har regnet, behøver du ikke å spyle den engang – og det må jo kunne kalles en vedlikeholdsfri terrasse, smiler Kjetil.

Publisert: 13. jul 2015 | Kategori: Terrasse