Terrasse

Bygge terrasse? Dette må du vite når du søker

Vil du bygge terrasse for å realisere drømmen om uteplassen, men lurer på om du må søke tillatelse og sende ut nabovarsel? Vi gir deg svar på spørsmålene dine.

Terrasse - Når du skal bygge terrasse bør du planlegge godt, lage en skisse og sjekke om terrassen er søknadspliktig.

Når du skal bygge terrasse bør du planlegge godt, lage en skisse og sjekke om terrassen er søknadspliktig.

En terrasse er perfekt når du vil nyte solfylte dager og lyse kvelder. Men før du går til innkjøp av materialer og starter byggeprosessen, må du vite om du i det hele tatt har lov til å bygge terrassen du ser for deg.

– Når det gjelder å bygge terrasse er det egentlig veldig enkelt, for det er en del fastsatte regler. Sikkert fordi det er så mange som bygger en terrasse eller to, sier Edvin Bjornes Eftevaag, selger hos Carlsen Fritzøe Sørlandsparken.

Han forklarer at det er mye du kan bygge selv på eiendommen, så lenge du forsikrer deg om at det ikke bryter med kommunens reguleringsplan, byggteknisk forskrift eller andre gjeldende regler om plassering, størrelse og avstand til naboen.

Terrasse - Er terrassen høyere enn 0,5 meter over terrenget må du søke. Terrassebord i CU-impregnert furu. Foto: Bergene Holm

Er terrassen høyere enn 0,5 meter over terrenget må du søke. Terrassebord i CU-impregnert furu. Foto: Bergene Holm

Du må derfor alltid sjekke om det finnes begrensninger på

  • hva du har lov til å bygge
  • hvor du har lov til å bygge
  • hvor stort du har lov til å bygge

Les alle artiklene våre om terrasser her

Hva sier kommunen om å bygge terrasse?

Det er egne regler for terrasser:

  1. Høydekrav. Om hele eller deler av terrassen ligger mer enn 0,5 meter over terrenget, må du søke tillatelse.
  2. Avstand til naboen. Skal terrassen ligge nærmere naboen enn fire meter, må du sjekke om du må skaffe signatur og avstandserklæring fra naboen.
  3. Størrelse på terrassen. Du kan som regel bygge en terrasse opptil 15 kvadratmeter, men du må undersøke om det er begrensninger på eiendommen din.
Terrasse - Avstanden til naboen har noe å si for om du må søke. Terrassebord i CU-impregnert beiset med Trebitt Terrassebeis 9072 Naturgrå. Foto: Studio Lindhjem

Avstanden til naboen har noe å si for om du må søke. Terrassebord i CU-impregnert beiset med Trebitt Terrassebeis 9072 Naturgrå. Foto: Studio Lindhjem

En terrasse som er lavere enn en halv meter over bakken, som ikke er så stor og ikke er til bry for naboen kan du trolig bygge som du vil. Et tips er å sjekke nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet om du kan bygge terrasse uten å søke om tillatelse.

– I bunn og grunn vil kommunale planer, reguleringer og vedtekter trumfe alt annet. Så det aller viktigste er at du følger de generelle reglene som gjelder for din eiendom, minner Edvin deg på.

Skal du bygge terrassen selv? Sjekk de dyre og farlige terrassetabbene du må unngå

Slik søker du om å bygge terrasse

Terrasse - Du kan som regel bygge opp til 15 kvadratmeter. Terrassebord Signatur grå. Foto: Bergene Holm

Du kan som regel bygge opp til 15 kvadratmeter. Terrassebord Signatur grå. Foto: Bergene Holm

Finner du ut at du bør søke for å bygge terrassen din, har du kanskje noen spørsmål. Edvin gir deg svar på de fire vanligste.

Når bør jeg søke?

– Det finnes ingen krav til når du bør søke, men du må huske at behandlingstiden på søknaden kan være alt fra fire til ti uker, kanskje til og med lengre. Husk derfor å søke i god tid før du har planlagt å starte byggeprosjektet ditt.

Hvordan søker jeg?

– Du kan kontakte kommunen og be om å få papirene du trenger tilsendt, eller du kan søke elektronisk her.

Terrasse - Du kan også lage en lekker pergola på terrassen, men husk å sjekke om den er søknadspliktig.

Du kan også lage en lekker pergola på terrassen, men husk å sjekke om den er søknadspliktig.

Må jeg varsle naboen for å bygge terrassen?

– Så lenge du forholder deg til reglementet er det ingen krav om nabovarsel, men jeg vil si at det er fornuftig å nevne det for naboen. Får du noen negative innvendinger, kan det være lurt å ta hensyn til det. Er terrassen din søknadspliktig, skal du alltid varsle naboene.

Hva skjer hvis jeg bygger terrasse uten å søke?

– Hvis terrassen ikke følger forskriftene og det blir oppdaget, vil du få brev i posten eller på mail om at den kanskje må fjernes. De kan også kreve at noe må endres eller rettes opp, sier Edvin og fortsetter:

Carlsen Fritzøe har et stort utvalg av terrassebord

– Dersom du følger kravene er det ingen straff som venter, men hvis du ikke gjør noe med det kan du risikere å få tvangsmulkter, eller krav om at den rives.

Les 6 gode råd for deg som vil bygge terrasse

Bygge platting?

De samme reglene gjelder om du skal bygge platting på eiendommen din. Dersom du er det minste i tvil om hva du har lov til å bygge, råder Edvin deg til å forhøre deg med kommunen.

Terrasse - De samme reglene gjelder for platting. Terrassebord Kebony Clear. Foto: Kathrine Sørgård

De samme reglene gjelder for platting. Terrassebord Kebony Clear. Foto: Kathrine Sørgård

– Det beste er å ta kontakt, så du er helt sikker på at du ikke gjør noe feil.

Du er også hjertelig velkommen innom ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus, for å få tips og råd fra A til Å i byggeprosessen.

– Vi hjelper til med alt du trenger, også hva du bør spørre om og hvor du bør ta kontakt for å søke om å bygge terrasse. Vi kan også skaffe deg håndverkere om du ikke vil gjøre jobben selv, avslutter han.

Skal du bygge terrasse selv? Slik gjør du det

Har du et prosjekt på gang?

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 2. mai 2019 | Kategori: Terrasse