Terrasse

Bygge terrasse selv? Slik gjør du det

Ønsker du å bygge terrasse og lurer på hvor du skal starte? Har du ti tommeltotter, få eller ingen kunnskaper om snekring og vet nesten ikke opp ned på en hammer? Vi i Carlsen Fritzøe hjelper deg gjerne med en hjelpende hånd – eller håndverker, når terrassen skal bygges.

Alle ønsker sol og sommer på egen terrasse. Men i iveren etter å nyte den varme årstiden har mange gått på en liten smell fordi de har gått for fort frem. Det er nemlig noen ting du må tenke på før du setter i gang med byggingen.

– I første omgang er det dette med planlegging, og at terrassen blir for stor eller for liten til huset – den må jo stå i stil. Nå som man ikke trenger å søke om tillatelse lenger bygger ofte folk uten tanke for hvordan det ser ut, bare de får en stor terrasse. Skiss opp og tegn terrassen i målestokk, slik at du ser hvordan den vil se ut på fasaden, forteller proffsjef Åge Haugen hos Carlsen Fritzøe i Bø.

Han er verdt å lytte til når det gjelder å bygge terrasse og platting. Åge var nemlig tømrer i 20 år før han begynte i Carlsen Fritzøe.

– Så må du tenke på dimensjonering av bjelkelaget. Mange har for langt spenn på mellom bjelkene, og hvis du i tillegg har for tynne terrassebord svaier de når du går på dem. Gå derfor gjerne opp en dimensjon på både bjelker og bord. Det er heller ikke uvanlig å gjøre et dårlig grunnarbeid. Undersøk hvordan grunnen er, for eksempel om det er fjell under eller om den er utsatt for tele.

Ta en prat med naboen

Et annet godt råd er om du ønsker å bygge tak over terrassen senere: Da må du ha ordentlig fundamentering, så bruk gjerne litt ekstra penger slik at du kan lage et overbygg.

– Og skal du lage en stor terrasse med levegger kan du kanskje ta en prat med naboen først, så du beholder vennskapet, smiler Åge.

Bygge terrasse eller platting?

I henhold til de nye byggereglene behøver du ikke å søke om byggetillatelse hvis plattingen eller terrassen er mindre enn en halv meter over eksisterende terreng. Siden den ligger lavt slipper du også avstandskravet, og du kan derfor bygge nærmere nabogrensen enn fire meter. Det kan likevel være smart å sjekke reglene på nettsidene i kommunen din.

Men hva er egentlig forskjellen på å lage terrassen på betongsøyler, fremfor å bygge en platting som hviler på bakken? Er det noen fordeler eller ulemper?

En terrasse på betongsøyler er stødigere

– En platting tåler at du ikke har gjort så godt grunnarbeid. Om den løfter seg litt på vinteren vil den sette seg igjen. En terrasse på betongsøyler er stødigere, hvis du har gjort godt grunnarbeid med graving og isolering av søylepunktene. I vanlig bruk merker du ikke forskjell, bortsett fra at plattingen kanskje kan bli skjev og ustødig etter hvert, sier Åge.

Slik bygger du terrasse på betongsøyler

Etter hvert som du har fått verktøy og materialer i hus, kan byggingen begynne. Ta gjerne en titt på Åges huskeliste, så du vet du ikke har glemt noe. Da er vi klare til å kjøre i gang:

Grunnarbeid

Som Åge har nevnt – her i Norge har vi tele mange steder. Det betyr at du enten må bygge terrasse på pilarer som står på telefri dybde, eller bruke egnet isolasjonsmateriale på grunnen. Hvis du skal bygge terrasse på fjell eller en fylling av drenerende masser er ikke tele noe problem.

Støpe pilarer

Terrasse -

Grav hull eller bruk jordbor ned til telefri dybde – avhengig av hvor du bor er dette mellom 0,8 og 1,5 meter. Sett ned støpesylinderne og fyll så inntil dem med grus. Så gjør du klar avstandsklosser som holder stolpeskoene i riktig høyde. Fyll sylinderne med betong, og stikk ned et par armeringsjern og en stolpesko som er tilpasset dragerne du skal bruke. Pass på at stolpeskoene er i riktig retning med tanke på dragerne.

Bærende konstruksjon

Terrasse -

Bruk vater og sjekk nøye at dragerne ligger vannrett, og skru dem fast i stolpeskoene. Husk å kun bruke rustfrie skruer.

Liten skrue kan velte stor terrasse – les om hvilke du skal bruke når du bygger

Bjelkelag

Terrasse -

Legg bjelkelaget på tvers av dragerne med senteravstand som er tilpasset gulvet du skal legge: Har du 21 millimeter terrassebord er maks avstand 40 centimeter. Med 28 millimeter terrassebord kan du ha 60 centimeter. Bruk beslag når du skrur bjelkelaget fast til dragerne.

Legge gulv

Terrasse -

Skru terrassebordene fast i bjelkene. Trykkimpregnerte materialer krymper når de tørker, så hvis de er nyimpregnerte og våte kan du montere dem løst inntil hverandre. Du kan også bruke den tynneste delen på meterstokken som avstandskloss. Sjekk med rettesnor for hvert fjerde bord, og legg en liten glipe inn mot veggen. Når du legger det ytterste gulvbordet, husk å ta hensyn til om bordet i forkant skal ligge i flukt med eller under gulvet.

(Ta et vinkelmål og merk med krittsnor før du renkapper gulvborene.)

Overflatebehandling

Terrasse -

Når terrassen er ferdig og materialene har tørket bør du behandle dem med beis eller olje – hvis du da ikke har valgt vedlikeholdsfritt. Da unngår du flising, sprekker og grått treverk.

Rekkverk

Terrasse -

Ta med i beregningen når du bygger terrassen at det ferdige rekkverk skal være 90 centimeter høyt. Bruk impregnert furu i 36×73 millimeter til stendere. Skjær ut hakk i gulvbordene der de skal være, og skru én stender fast til annenhver gulvbjelke.

Skru et 28×120 millimeter gulvbord fast øverst på stenderne. Bruk vater eller loddsnor, slik at de blir rette. Så skrur du fast rekkene, for eksempel 48×48 millimeter under støttebordet, og en topprekke som skråskjæres i 45 grader i hjørnene.

Trapp

Terrasse -

Det enkleste er å kjøpe ferdige trappevanger som festes til gulvbjelkene og hviler på betongheller på bakken. Til trinnene bruker du 36 eller 48 millimeter tykkelse.

De vanligste terrassebordene

Som med det meste annet du kjøper, kommer også terrassebord i flere prisklasser. Pris og kvalitet henger sammen, og jo dyrere, desto mindre vedlikehold.

CU-impregnert furu

Disse har en grønntone, og blir grå og sprekker opp hvis de ikke behandles. CU-impregnert furu legges som våte materialer, og krymper litt. Ikke beis før det har gått et par måneder, og deretter kan du gjøre det hvert tredje år. Eventuelt kan du olje hvert år.

Royal

Dette er CU-impregnert furu som er tørket ned og kokt under trykk i pigmentert olje, som dermed trenger inn i bordene. Royal må etterbehandles etter tre til fire år med Royalolje.

Termo

Kan være både ask og furu. De er varmebehandlet i 210 grader, og har en glatt eller rillet overflate. Siden Termo er endepløyd kan de monteres uten synlige skruer. Ubehandlet blir den etter hvert sølvgrå, så hvis du vil beholde den gyldne fargen må du bruke spesialolje fra Osmo.

Megawood

Dette er massive og gjennomfargede komposittgulv som er laget av 75 prosent trefiber og polymerer. Megawood er både vedlikeholdsfri og sklisikker, og bearbeides som tre.

Her kan du lese mer om årets terrassetrender

Gjør det selv, få litt hjelp eller få det gjort

Åges huskeliste når du skal bygge terrasse
 • Håndsag
 • Elekrisk kapp- og gjærsag
 • Hammer
 • Blyant og meterstokk
 • Vinkel
 • Rettesnor
 • Vater, gjerne laservater
 • Rettholt
 • Skrudrill med bits
 • Stikkspade
 • Støpespade, blandemaskin

Hvor lang tid bruker man på å bygge terrasse? Dette er selvsagt avhengig av størrelsen, men hvis vi skal ta utgangspunkt i en terrasse på 30 til 40 kvadratmeter? Åge har svaret:

– En proff vil bruke en dag på graving og fundamentering, og så to tre dager på selve terrassen. Etter det kommer det an på utførelsen, altså om du skal ha rekkverk og så videre. Hvis du skal gjøre det selv må du nok doble tiden, og kanskje mer enn det.

Hvis det nå skulle vise seg at du har gapt over for mye, er det ingen grunn til å fortvile: Carlsen Fritzøe kan hjelpe deg med absolutt alt, også beregning og kapping av materialer, og hele veien er du i trygge hender hos ekte fagfolk. For i likhet med Åge er nemlig alle du møter hos varehusene til Carlsen Fritzøe fagfolk, hvilket betyr at du får gode råd med på kjøpet til allerede hyggelige priser.

– Det er bare å komme inn til en av våre medarbeidere. Som regel er det jo lettere å snakke med oss enn å lese i en brosjyre eller på nettet, smiler han.

Lettere å snakke med oss enn å lese i en brosjyre eller på nettet

– Du som er tømrer – du har kanskje bygget din egen terrasse?

– Det har jeg! Da jeg bygde hus for 30 år siden brukte jeg vanlige terrassebord på 20×95 millimeter – som man jo gjorde på den tiden. Så byttet jeg ut til vanlig CU-impregnert furu på 28×120 millimeter, som er en fin dimensjon til terrassen – men krever en del vedlikehold. Til slutt endte jeg opp med Megawood. Nå har jeg hatt det i syv år, og det er fortsatt helt strøkent. Det holder å spyle det på våren, så holder det seg fint gjennom hele sommeren, avslutter Åge.

Når du skal bygge terrassen din kan du velge om du vil gjøre alt, litt eller ingenting selv. Hvis du går for sistnevnte alternativ får du hjelp med det også – Carlsen Fritzøe kjenner nemlig de beste håndverkerne der du bor. Som om ikke det var nok, frakter vi materialene til deg. Visste du forresten at det kan bli billigere enn å gjøre det selv?

Terrasse - Arbeidet går lettere med et smil.

Arbeidet går lettere med et smil.

Skrevet av: | Publisert: 10. jul 2017 | Kategori: Terrasse