Tak og fasade

11 trender innen vinduer

Om du skal bytte vinduer i huset du har eller bygger nytt kan det være vanskelig å velge riktig. Her får du vite hvilke muligheter du har, slik at du får vinduene som passer til huset ditt. Visste du forresten at hos Carlsen Fritzøe får du en gratis og uforpliktende vindussjekk?

Carlsen Fritzøe har et stort utvalg vinduer fra Norges mest anerkjente produsenter og leverandører
 • Nordan
 • Fjerdingstad
 • Uldal
 • Natre
 • Røros Vinduer
 • Velux takvinduer
 • Venta Windows PVC

Det er ikke tilfeldig at disse er valgt. De har rett og slett kvalitetsmessig veldig bra vinduer, og det er en fordel at de er norske – hvis noe er galt er det aldri noe problem å få det fikset.

Vinduene er en svært viktig del av fasaden. Det hjelper med andre ord ikke om du har malt kledning og vinduskarmer dersom glassene er gamle og slitte. Men når bør man bytte vinduer?

– Det gjør du når vinduene begynner å bli dårlige, som at de fliser opp eller har punktert. Et godt råd kan være å bytte vinduer samtidig som du oppgraderer isolasjonen eller skifter kledning på huset ditt, sier Kjell Arne Thonhaugen-Lund hos Carlsen Fritzøe Moss. 

Og fordelen med nye vinduer er ikke bare at du bokstavelig talt får et klarere syn på verden utenfor.

– De har som regel bedre isolasjonsverdi både mot varme, kulde og lyd. I tillegg kan du velge glass med nye funksjoner, som selvrensende, antidugg og soldempende.

Vinduer – trender og typer

Tak og fasade - Stadig flere velger rammer i aluminium. Foto: Nordan.

Stadig flere velger rammer i aluminium. Foto: Nordan.

Det finnes trender på kjøkken, interiør, farger, innendørsmaling og utendørsmaling, men finnes det faktisk trender på vinduer også?

– Det gjør det absolutt! Nå er det blitt slik at folk velger andre farger på karmene, og da gjerne mørke som sort og grått, mens andre velger mer spesielle vinduer på bestilling. Videre er det en trend at stadig flere velger bekledning og rammer i aluminium, forteller Kjell.

Dersom du lurer på priser på vinduer er det beste å ta en tur til din nærmeste Carlsen Fritzøe – det går raskt å beregne tilbudet mens du venter i varehuset. 

Hvilke trender er det som gjelder for vinduer? Her er vinduene Kjell selger mest av akkurat nå. Kanskje du får noen ideer til ditt eget hus? 

1) Vindu med sprosser

Tak og fasade - Rørosvinduet med sprosser. Foto: Røros Vinduer.

Rørosvinduet med sprosser. Foto: Røros Vinduer.

– Siden vi har mye gammel trebebyggelse i Norge er det vanlig med sprosser. Folk vil fortsatt ha dette, og da med aluminiumssprosser slik at det blir mindre vedlikehold. Vinduer med sprosser passer best til litt eldre og klassiske hus.

2) Takvinduer

Tak og fasade - Takvinduer fra Velux gir lys inn i rommet.

Takvinduer fra Velux gir lys inn i rommet.

– Det har blitt populært å sette inn takvinduer i eksisterende tak, siden du da får mye lys inn i rommet. Det du bør vurdere er å ta deg råd til regnsensor, slik at de lukker seg automatisk når det begynner å regne. Dessuten kan du bygge balkong med takvinduet ditt!

Takvindu – dette må du tenke på

3) Store vinduer fra topp til bunn

Tak og fasade - Store vinduer på funkishus. Foto: Nordan.

Store vinduer på funkishus. Foto: Nordan.

– Dette er jo veldig typisk funkis, og i denne typen hus er det mange som har disse vinduene. Igjen handler det om mye lys inn og føle at du er i naturen. Nye vinduer er jo godt isolert hvis de er montert riktig, så selv om de er store forsvinner ikke varmen ut fra huset. 

4) Vindu med fastkarm

Tak og fasade - Deler av vinduet har fastkarm. Foto: Røros Vinduer.

Deler av vinduet har fastkarm. Foto: Røros Vinduer.

– Her er det rett og slett glass i en karm som ikke kan åpnes, og store vinduer er et typisk eksempel på fastkarm. Du kan også kombinere fastkarm med vinduer som kan åpnes. 

5) Vinduer uten innsyn

– Hvis du har gjenboere er det veldig greit å ha frostet matt glass, eller cotswold-glass som er ruglete. Mange har dette ved siden av ytterdøren, siden du da får du lys i gangen uten at noen ser inn.

6) Vinduer uten lister

Tak og fasade - Listfrie vinduer er populært i funkishus. Foto: Studio Lindhjem.

Listfrie vinduer er populært i funkishus. Foto: Studio Lindhjem.

– Dette gjør at huset ditt blir veldig stilrent. Vinduer uten lister betyr at du ikke har listverk på innsiden, men gipsplater som er satt rett inn og sparklet i karmen.

7) Vindu uten karm

– Til funkishus lages det gjerne vinduer med smal karm som felles ned i gulvet og opp i taket, slik at det blir en stor og usynlig glassrute. Dette er virkelig lekkert.

Stadig flere velger bekledning og rammer i aluminium.

8) Vindu med toppsving

– Dette kjenner de fleste til – det kalles gjerne Husmorvinduet og er det vi selger mest av. Fordelen med vindu med toppsving er at de er veldig praktiske og enkle å vaske.

9) Vindu i sveitserstil

Tak og fasade - Vinduer med sprosser på sveitservilla. Foto: Bergene Holm.

Vinduer med sprosser på sveitservilla. Foto: Bergene Holm.

– Her er produsentene nøye på at alt skal se riktig ut, og de klarer å lage moderne og godt isolerte vinduer i sveitserstil. Samtidig ser vinduene ut som om de er gamle.

10) Selvrensende vinduer

– Navnet sier seg selv – dette er vinduer med glass som renser seg selv. Vanligvis er det nok at regnet vasker vinduene, men du kan også spyle dem en gang i blant. Prisforskjellen er ikke stor, og selvrensende vinduer koster bare litt ekstra. 

Nye vinduer du aldri behøver å vaske

11) Vindu funkishus

– Siden vi har mye funkisbebyggelse her i Moss, får vi veldig mye spørsmål om denne typen vinduer. Mange endrer også stilen på huset sitt fra tradisjonelt til funkis i forbindelse med renovering – de vet som regel hva de vil ha, og når de skal ha noe spesielt ønsker de gjerne funkisvinduer.

– Ønsker du vinduer som er laget bare for deg? Folk vil gjerne ha noe unikt andre ikke har, så det er stor etterspørsel etter farger og vinduer på spesialmål. Vi kan skaffe alt!

Tak og fasade - Moderne hus med store vinduer. Foto: Nordan.

Moderne hus med store vinduer. Foto: Nordan.

10 ting du bør tenke på når du skal ha nye vinduer

Vindusvask og vedlikehold

Spesielt dersom du har gamle trevinduer er jevnlig vedlikehold viktig. Hvis ikke går mye av varmen ut av sprekker i vinduene, og det merker du når strømregningen kommer. 

– På treverk er det god, gammel skraping som gjelder, og eventuelt ta på kitt hvis du har et veldig gammelt vindu. Nye vinduer i aluminium og PVC er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Utseendemessig holder for øvrig aluminium seg bedre, men PVC kan være noe billigere, forklarer Kjell. 

En del av godt vedlikehold er å vaske vinduene. Til det trenger du bøtte, klut, nal og forlengerskaft, og eventuelt hansker og svamp. Og selvsagt såpe. 

– Selv bruker jeg bare Zalo, vann og nal, og tørker av. 

Det finnes spesialmidler for vindusvask, men mange bruker vanlige vaskemidler. Uansett hva du foretrekker – trikset er å ha såpe oppi etter vannet slik at det ikke skummer. La gjerne vannet være kaldt, ikke bruk for mye når du vasker og sørg for at vannet ikke tørker før du drar over med nalen. 

En annen metode er å blande en del klar eddik med tre deler vann, gå over vinduene med en svamp og så tørke av med en tørr og ren klut. Og – det er best å vaske når det er overskyet. 

Slik vasker du vinduer og vegger

Bytte vinduer selv eller la Carlsen Fritzøe gjøre det?

Slik skifter du vindu selv
 • Fjern listverk og foring inne
 • Fjern omramming ute
 • Hvis vinduet er stort og tungt kan du eventuelt løsne rammene fra karmen
 • Skjær løs skum eller fjern gammel isolasjon
 • Løsne karmskruene eller kapp spikrene
 • Løft ut vinduet fra veggen
 • Se etter fukt og/eller råte – er det omfattende skader, kontakt fagfolk
 • Trenger du nytt vannbrett og beslag, monterer du det nå
 • Skru fast et par lektere utvendig diagonalt i øvre hjørner av åpningen der du skal sette inn vinduet, slik at det har noe å hvile mot når det settes inn
 • Løft inn nytt vindu
 • Juster lodd og vater. Har du montert Adjufix eller lignende i karmen på forhånd er dette veldig enkelt. Ellers går det også greit med trekiler og karmskruer
 • Tape fast vindsperre utvendig, og/eller fug
 • Montér omramming
 • Tilpass nye foringer
 • Isoler
 • Tape fuktsperre
 • Sett på nye karmlister og eventuelt vindusbrett

Å bytte vinduer er ikke en komplisert prosess som sådan, men som du ser i faktaboksen må du vite godt hva du gjør.

Og skal du sette inn et større eller mindre vindu enn du hadde fra før bør du bruke fagfolk. 

– Hm… Kanskje jeg heller skal la Carlsen Fritzøe gjøre det? 

– Det fikser vi! Den enkleste og beste måten å bytte vinduer på er å komme innom Carlsen Fritzøe, eller bestille en gratis og uforpliktende vindussjekk på nettet.

– Da kommer vi og tar mål, gir deg gode råd om hvilke vinduer du skal ha og du får et uforpliktende tilbud. Ønsker du vinduene montert av en håndverker, så fikser vi det.

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 22. mai 2020 | Kategori: Tak og fasade, Ute