Tak og fasade

Vinduer er ikke bare vinduer

Skal du bytte eller sette inn vinduer for første gang, bør du sjekke nøye hva som finnes på markedet. Et vindu er nemlig ikke bare et vindu.

Før du går i gang, bør du bestemme deg for hva slags materiale som vil passe best til boligen din, både med tanke på glass og ramme. Vinduenes isolasjonsegenskaper er også viktig.

– Du bør tenke på å få riktig glass med hensyn til hvor sterk sol og hvor mye støy boligen er utsatt for. Mye kan gjøres med sol- og støyreduserende glass, sier Håkon Jensen ved Carlsen Fritzøe i Arendal.

Jensen anbefaler også å bruke aluminiumsbekledning utvendig, for å redusere behovet for vedlikehold.

Når du har bestemt deg for materialer til glass og ramme, bør du se på hva slags type åpning som vil passe best. Skal du ha sidehengslet, toppsving eller andre løsninger? Husk på praktiske forhold som muligheten til å komme til for å få vasket vinduene, eller behov for barnesikring.

Profil og utseende

Vinduene er avgjørende for helhetsinntrykket av boligen din. Derfor er det viktig å tenke gjennom hvorvidt du skal ha en moderne, glatt ramme eller en mer klassisk, profilert ramme.

Skal du sette inn nye vinduer i en eldre bolig, kan det være lurt å undersøke hvordan de originale vinduene så ut da huset ble oppført. Sjekk for eksempel fotografier i lokalarkivet eller se på andre hus i nabolaget. Tidligere oppussingsprosjekter kan ha resultert i vinduer som ikke passer stilmessig, så kanskje er det noe helt annet enn den vindustypen du skal bytte ut, du bør være på jakt etter.

Se etter rytmen

Tenk også på inndelingen av vindusrutene. Fasaden bør ha en rytme når det gjelder sprosser og inndelinger, og store vindusflater kan mykes opp ved hjelp av kryssoppdeling.

Hos byggevarespesialisten Carlsen Fritzøe får du veiledning rundt alt det praktiske og hjelp med å velge de riktige vinduene til akkurat ditt hus. Carlsen Fritzøe-butikkene finner du i fem norske fylker. Takket være deres solide lokalkunnskap og fagkompetanse, får du skreddersydde råd til akkurat din bolig.

Publisert: 3. mai 2013 | Kategori: Tak og fasade