Tak og fasade

10 ting du bør tenke på når du skal ha nye vinduer

Ser du ikke ut? Hvis det ikke nytter å vaske vinduene er det på tide å bytte dem. 

Tak og fasade - Moderne eller klassisk. Foto: Røros dører og vinduer.

Moderne eller klassisk. Foto: Røros dører og vinduer.

Å bytte vinduer er heldigvis ikke noe vi må gjøre like ofte som å male huset. Likevel er det mange vinduer i norske hjem som er på overtid når det gjelder utskifting.

– Når vinduene begynner å bli 20-25 år er det på tide med nye. Ikke minst fordi det har vært en stor utvikling på glassene siden den gang, forteller vindusekspert Tommy Meløy hos Carlsen Fritzøe i Larvik.

– Det samme gjelder hvis treverket har sprukket utvendig eller det er sprekk i glasslisten – og selvsagt hvis et vindu har punktert.

Nye vinduer gir deg dessuten mye godt med på kjøpet, både for kropp, sjel og lommebok.

Tak og fasade - Funkishus med NorDan-vinduer. Foto: Studio Lindhjem.

Funkishus med NorDan-vinduer. Foto: Studio Lindhjem.

– Du får bedre innekomfort med høyere U-verdi, altså isolasjonsevne. Du slipper også kaldras under vinduene, slik at det blir varmere samtidig som du får lavere strømregning. I tillegg får du mindre vedlikehold.

Vurderer du å bytte vinduer? Da kan du lese mer om det her

Kjøp av vinduer fra A til Å

Tak og fasade - Tenk på farger både på utsiden og innsiden. Foto: Uldal.

Tenk på farger både på utsiden og innsiden. Foto: Uldal.

Du kan gå gå på nettet og kjøpe vinduer til boligen din, men det er ikke å anbefale. Og før du bestemmer deg for hvilke vinduer du vil ha, er det ifølge Tommy flere ting å ta hensyn til.

– Husk også at vi kan hjelpe og gjøre mye for deg. Når du kommer til et av Carlsen Fritzøes varehus, kan vi avtale å gjøre en gratis vindussjekk. Da tar vi riktige mål, finner ut hvilke vinduer som passer til huset ditt, og i tillegg kan vi skaffe en byggmester som gjør jobben.

For deg som er i modus for nye vinduer, kommer Tommy med noen gode råd du kan ha i bakhodet når du besøker ditt nærmeste varehus:

1. Stil – moderne eller klassisk?

– Har du et gammelt hus er det gjerne penere med ramsvinduer, altså at karmen er delt i to eller flere felt. Du kan eventuelt velge pyntesprosser, som gjør det lettere å vaske vinduene.

Tak og fasade - Tenk på om du skal ha klassiske eller moderne vinduer. Her vises klassiske vinduer på et Sveitserhus. Foto: Bergene Holm.

Tenk på om du skal ha klassiske eller moderne vinduer. Her vises klassiske vinduer på et Sveitserhus. Foto: Bergene Holm.

– På nyere og moderne hus er hele glassflater å foretrekke.

2. Hvordan skal vinduet åpne seg?

– Toppsving, sidesving, bunnhengslet eller faste? Utad- eller innadslående? Her kommer det an på hva du selv liker.

– Du kan få ramsvinduer med sidesving, slik at du kan snu rammen rundt og vaske utsiden mens du er inne. Dette kan du også gjøre med toppsvingvinduer.

3. 2- eller 3-lags glass?

– I nybygg er det 3-lags glass som gjelder, noe som deg gir bedre innekomfort og inneklima enn 2-lags.

Tak og fasade - Tenk på hvordan vinduet skal åpne seg. På en hytte er det ofte vanlig med sidesving. Foto: Fjerdingstad.

Tenk på hvordan vinduet skal åpne seg. På en hytte er det ofte vanlig med sidesving. Foto: Fjerdingstad.

– Når det gjelder lyddemping er det ikke stor forskjell på 2- og 3-lags glass – da må du ha lyddempende glass.

4. Selvrensende glass – eller ikke?

– Det er regn og sol som holder vinduet rent i selvrensende glass. Dette høres ut som et eventyr, men det fungerer veldig bra. Så dette er absolutt noe jeg vil anbefale der vinduene er faste eller vanskelige å vaske.

Tak og fasade - Tenk på rammene på vinduet. Vinduer fra NorDan. Foto: Studiolindhjem.

Tenk på rammene på vinduet. Vinduer fra NorDan. Foto: Studiolindhjem.

– Vi har solgt mange av disse, spesielt til hus og hytter nær sjøen. Ja, de koster mer, men du kan kombinere med vanlig glass.

Les om selvrensende glass – vinduene du aldri behøver å vaske

5. Tre, PVC eller aluminium?

– Her går det på personlig smak, tid til vedlikehold og budsjett. Det går mest av aluminiumsbekledde vinduer til nybygg, da disse i motsetning til PVC har tre på innsiden. På rehabilitering velger noen trevinduer.

Tak og fasade - Tre, PVC eller aluminium. Her vises hvite aluminiumsbekledde vinduer. Foto: Uldal.

Tre, PVC eller aluminium. Her vises hvite aluminiumsbekledde vinduer. Foto: Uldal.

6. Vedlikehold

– Det som krever mest vedlikehold er trevinduer. Alle leveres ferdig malt, og avhengig av vær, vind og eventuelt overbygg bør de males med mellom tre og seks års mellomrom. Ulempen er at det er det ikke alle som gjør. Fordelen med aluminium og PVC er at du kan kaste malepenslene – de er vedlikeholdsfrie bortsett fra en vask innimellom.

7. Garanti og levetid

– Trevinduer har som regel 20 års garanti, og en levetid på inntil 40 år – men husk at det avhenger av hvor flink du er med vedlikeholdet. PVC og aluminium har 30 års garanti, og en levetid på inntil 60 år.

8. Vindusramme

Tak og fasade - Tommy og våre andre spesialister kommer gjerne på en gratis vindussjekk.

Tommy og våre andre spesialister kommer gjerne på en gratis vindussjekk.

– Det er som regel ikke stor forskjell på rammer utvendig, men det kan være ulike profiler innvendig. Spesielt på toppsvingvinduer er det moderne og enkle profiler som er lette å holde rene. På ramsvinduer er det gjerne mer profiler, men også disse kan du få rette og enkle.

9. Farge

– Nå er det ikke lenger bare hvitt som gjelder. Sort og gråfarger er i vinden, og da spesielt på aluminiumsvinduer til moderne hus. Når det er sagt kan du velge akkurat hvilken farge du vil på vindusrammene dine – vi har alle.

10. Budsjett

– Som en tommelfingerregel er PVC som regel det rimeligste, så kommer tre, mens aluminium er omtrent 30 prosent dyrere. Ellers er 3-lags dyrere enn 2-lags, og selvrensende koster mer enn vinduer du må vaske selv.

Tak og fasade - Tradisjonelt vindu med sprosser fra NorDan.

Tradisjonelt vindu med sprosser fra NorDan.

Tenk i tillegg på hvilke vinduer som krever minst vedlikehold og varer lengst. Kanskje forskjellen ikke blir så stor i det lange løp likevel?

På jakt etter takvindu? Her får du vite alt du trenger!

Kun vinduer av topp kvalitet

Carlsen Fritzøe har et stort utvalg av vinduer fra Norges mest anerkjente produsenter og leverandører:

Tak og fasade - Velg mellom ulike åpningsmuligheter. Foto: Røros dører og vinduer.

Velg mellom ulike åpningsmuligheter. Foto: Røros dører og vinduer.

– Det er ikke tilfeldig at disse er valgt. De har rett og slett kvalitetsmessig veldig bra vinduer, og det er en fordel at de er norske – hvis noe er galt er det aldri noe problem å få det fikset, noe som er viktig både for oss og kundene våre, sier Tommy.

– Så hos Carlsen Fritzøe kan man være sikker på å få både vinduer og service av høyeste kvalitet?

– Ja, absolutt! Vi bistår hele veien fra vindussjekk til vinduene er ferdig montert – og vi tar gjerne med oss de gamle vinduene dine. 

Er du usikker på om du bør bytte vinduer på boligen din? La Carlsen Fritzøe ta en gratis vindussjekk!

Har du et prosjekt på gang? 

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 1. okt 2019 | Kategori: Tak og fasade, Ute