Tak og fasade

Slik velger du riktig tak til huset ditt

Skal du fornye hustaket, men er usikker på hvilken type tak du skal velge? Takstein i betong eller tegl, shingel eller takpapp – her er det du må vite for å velge riktig tak til huset ditt.

Er du usikker på om du trenger å gjøre noe med taket? Kanskje det er lenge siden forrige gang du sjekket taket? Da er det fint å vite at Carlsen Fritzøe tilbyr gratis taksjekk.

Tak og fasade - Hytte med takshingel fra Isola.

Hytte med takshingel fra Isola.

– Taksjekken kan du bestille via hjemmesiden, eller du kan maile, ringe eller komme innom oss, forklarer Karl Jørgen Bjerke, som er selger hos Carlsen Fritzøe i Larvik.

Sammen avtaler dere en dag til befaring av taket ditt, og dersom du holder til i Larvik kan det være nettopp Karl som dukker opp på besøk.

– Vi løfter blant annet på taksteinen, sjekker om det er god nok lufting og ser om det er på tide å skifte ut noen av steinene. Vi tar også en tur på loftet og ser om det er lekkasje i undertaket, sier han om taksjekken.

Se video om taksjekken nederst i artikkelen!

Tak og fasade - Tegltakstein fra Benders.

Tegltakstein fra Benders.

Deretter vil du motta et uforpliktende tilbud på jobben som eventuelt bør gjøres.

Derfor bør du sjekke hvordan det står til med taket ditt

Gjør dette før du velger tak

Blir konklusjonen at ditt tak bør byttes, må du finne ut hva slags tak som passer på huset ditt. Men aller først må husets bæreevne sjekkes.

– Det er spesielt viktig dersom du har hatt takshingel og ønsker å bytte til takstein, som er mye tyngre. Dette kan du undersøke ved å se på tykkelsen av takstolene på loftet.

Det står ofte en betegnelse på takstolene om de er dimensjonert for stein eller ikke, men ifølge selgeren er husene ofte bygget for å tåle den tunge vekten. Skal du ha takstein må også taket ha en viss vinkel.

Carlsen Fritzøe har takstein fra:

Rådfør deg gjerne med en håndverker for å være sikker. Ellers er det fritt frem til å velge det du synes er finest – nesten.

Dobbelkrum svart og teglrød takstein i betong er det vi ser aller mest av

– Noen områder har regler mot glasert takstein fordi de er reflekterende, sier Karl.

Selv ville han kikket litt rundt i nabolaget og sett hva de andre har, og hva som ser bra ut. I Larvik selger de aller mest betongstein til boligfelt, mens det går mer shingel og takplater til hytteområder.

– Dobbelkrum svart og teglrød takstein i betong er det vi ser aller mest av på husene her, sier han.

Dobbelkrum takstein gir et levende spill med et bølgeaktig utseende, og er den mest populære – kanskje fordi den er raskere å legge.

Tak og fasade - Betongtakstein. Foto: Jotun.

Betongtakstein. Foto: Jotun.

– Enkelkrum har litt svakere bølger, og passer mer i boligfelt med en litt eldre stil.

Velg mellom disse taktypene

Hva du bør velge på nettopp ditt tak er først og fremst en smakssak, i tillegg til at pris ofte er en avgjørende faktor. Karl lister opp fire hovedtyper:

Takstein

Takstein kommer i to varianter, betong og tegl, som kommer med ulike behandlinger og farger. Du kan velge mellom flat, enkelkrum eller dobbelkrum.

Tak og fasade - Glasert tegltakstein fra Benders.

Glasert tegltakstein fra Benders.

  • Betongstein har en garantert levetid på 30 år, men holder gjerne enda lenger. – Etter 30 år er det ikke nødvendigvis slik at steinen er dårlig, men at det ser slitent ut. Da er det på høy tid med en sjekk for å se om det for eksempel har oppstått lekkasje.
  • Teglstein er den ubestridte vinner når det gjelder levetid, den kan vare så lenge som 75-150 år! Derfor koster også teglstein ca. det dobbelte av betongstein.

– Tegl er et veldig bra produkt med lang levetid. Den finnes både ubehandlet og med glasering, som gir et veldig eksklusivt og fint uttrykk. Med glasert tegl vil også snøen skli lett av.

Tak og fasade - Takshingel fra Isola.

Takshingel fra Isola.

Husk da å montere snøfangere ved gangsoner.

Takshingel

Takshingel er takpapp bestrødd med skiferstrø på toppen. Det er formskåret for å etterligne ekte takstein, men er et mye lettere alternativ.

– Dette er glassfiberarmert asfalt med en levetid på 30 år. Fordelen med shingel er at den er rimelig, og enkel og kjapp å legge.

Med shingel får du et diffusjonstett, eller damptett, tak.

Tak og fasade - Takpapp fra Isola.

Takpapp fra Isola.

Det krever derfor at du har lufting under underpanelet på taket.

Takpapp

Takpapp er et takbelegg med like lang levetid som shingel.

– Denne typen kommer i en rull som rulles ut over taket, og så må den sveises i hjørner og skjøter.

Takpapp er veldig mye brukt på flate tak og pulttak, som har fall på bare én side.

Tak og fasade - Powertekk takplater fra Isola.

Powertekk takplater fra Isola.

Takplater

– Dette er stålplater som ser ut som takstein. Takplater kommer i mange farger, med og uten strø, med bølger eller slette profiler. Noen av disse er litt rimeligere enn de andre taktypene, sier Karl.

Takplater er enda et lettere alternativ til takstein, med en levetid fra 30 år og oppover.

Se film om de ulike taktypene:

Har du taket på taktekking?

– Hvordan legger man de ulike taktypene?

– Forskjellen er ikke veldig stor. Uansett om det er takstein i betong eller tegl, takplater eller shingel, er fremgangsmåten stort sett den samme. Det er bare avstanden på taklektene som må tilpasses steinen du skal legge.

Våre samarbeidspartnere på takstein og takplater er:

Enten du skal reparere eller oppgradere hele hustaket, er taktekking et omfattende prosjekt. Spørsmålet er da om du har taket på taktekking?

Tak over hodet er jo det viktigste du har

– Du kan få det til selv, men tak over hodet er jo det viktigste du har. Du bør derfor vite hva du gjør, og sørge for at det blir riktig når du først gjør det.

Er du det minste i tvil om å legge nytt tak, bør du benytte deg av fagfolk.

Tak og fasade - Ta takpraten med ekte fagfolk.

Ta takpraten med ekte fagfolk.

Det kan Carlsen Fritzøe hjelpe deg med – de formidler nemlig de beste håndverkere der du bor.

Synes du fremdeles det er vanskelig å velge taktype? Hos din nærmeste Carlsen Fritzøe får du både inspirasjon og god hjelp med valget av riktig tak til huset ditt.

– Vi har store og fine utstillinger i varehusene med takstein, takplater og shingel i ulike former og farger. Vi hjelper deg gjerne med ditt tak!

Har du et prosjekt på gang?

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 22. mai 2019 | Kategori: Tak og fasade