Tak og fasade

De nye og smarte nesten vedlikeholdsfrie kledningene

Er det på tide å bytte kledning på huset eller hytta? Istedenfor å bruke tid og penger på maling og vedlikehold – hvorfor ikke gå for en nærmest vedlikeholdsfri kledning som i motsetning til malt kledning med årene bare blir penere jo mindre du gjør med den? 

Carlsen Fritzøe har et stort utvalg kledninger

Tradisjonelle kledninger

  • Ubehandlet, grunnet og malt fra Bergene Holm og Moelven

Vedlikeholdsvennlige kledninger

  • Nord fra Bergene Holm
  • Royal fra Alvdal Skurlag og Marnar Bruk
  • Kebony
  • Kjerneved fra Moelven og Alvdal Skurlag
  • Lerk fra Moelven
  • Termo fra Moelven
  • Cedertre fra Moelven
  • Superwood
  • Fasadeplater fra Cembrit, Steni, Etex

Vedlikeholdsfri kledning blir stadig mer populært. For hvem vil vel stå i stigen med en pensel i hånden, når du isteden kan ligge på terrassen med et glass i hånden? 

Egentlig heter det vedlikeholdsvennlig kledning siden helt vedlikeholdsfri ikke finnes. Når det er sagt – det eneste du stort sett behøver å gjøre er å etterse og eventuelt smøre endeved og kappflater en gang i året, og vaske hvis du har fått begroing. 

Det betyr at du ellers kan lene deg rolig bakover og se på at kledningen din langsomt får en kledelig og distingvert grå patina. Og nettopp fordi det er så lite som skal til, kalles den like gjerne vedlikeholdsvennlig. 

Her er trendene og nyhetene innen kledning

Årets tøffeste nyhet: NORD

Tak og fasade - Nyheten NORD har et naturlig grånet utrykk. Foto: Bergene Holm.

Nyheten NORD har et naturlig grånet utrykk. Foto: Bergene Holm.

Det har kommet en ny og vedlikeholdsvennlig kledning fra Bergene Holm som heter NORD.

– Dette er impregnert gran der vi har trykket råtehemmende midler 1 til 3 millimeter inn i kledningens alle fire sider. I tillegg har vi blandet inn pigmenter for å få et så naturlig grånet uttrykk som mulig – akkurat slik som gamle, laftede bygg på setervoller. Kledningen er grå når den monteres og får nesten ingen fargevariasjon på fasaden selv under takutstikk, sier Lars Gulbrandsen, som er produktsjef eksteriør hos leverandøren Bergene Holm.

Et så naturlig grånet uttrykk som mulig – akkurat slik som gamle, laftede bygg på setervoller

NORD har enkelt og greit fått det passende navnet fordi granen er norsk og dermed kortreist, og den er såpass tøff og herdet at den tåler det til tider barske klimaet vårt veldig godt. En stor fordel i så måte er at grankledning tørker raskt, slik at faren for råte er liten. Det gjør at kledningen passer like godt på hus og hytter, som på større prosjekter.

– Du får NORD kledning i de mest vanlige profilene og breddene. Det betyr at du kan ha den på veggen om du har moderne funkis, eller har hus eller hytte i gammel stil. En fordel til er at når du har NORD på hytta, smelter den naturlige gråfargen godt sammen med omgivelsene.

NORD har et tidsriktig utseende og trenger minimalt vedlikehold – den trenger kun å vaskes ved behov. NORD er produsert av kortreist miljøsertifisert norsk gran. 

Bytte utvendig kledning? Gå for en tradisjonell variant

Flere vedlikeholdsvennlige kledninger

Hos Carlsen Fritzøe finner du i tillegg til Nord et enormt utvalg vedlikeholdsvennlige og tilnærmet vedlikeholdsfrie kledninger, om det så er til huset eller hytta. Her er de sortert etter pris, fra lav til høy.

Her kan du se alle de vedlikeholdsvennlige kledningene du får hos Carlsen Fritzøe

Royal

Tak og fasade - Royal kledning i svart på funkishytte. Foto: Alvdal Skurlag.

Royal kledning i svart på funkishytte. Foto: Alvdal Skurlag.

Dette er furu som er trykkimpregnert mot råte og sopp, og så oljekokt under vakuum slik at cellene forsegles. Royal er formstabilt og kommer i flere farger: Upigmentert, rød, gul, brun, grå og sort – som er en svært populær farge nå. Avhengig av været og klimaet der du bor behøver du som regel ikke å gjøre noe med Royal-kledning på 5 til 15 år.

Kebony

Tak og fasade - Kebony Character-kledning på moderne hus.

Kebony Character-kledning på moderne hus.

Dette er en norsk kledning som er modifisert med en bio-basert væske, hvilket gjør den miljøvennlig og bærekraftig. Kebony er kjent for å være hard, holdbar og slitesterk, og den trenger ikke annen etterbehandling enn vask. I utgangspunktet er den brun, men etter hvert blir den grå av sol og regn. Levetiden på Kebony er garantert 30 år. 

Kjerneved

Tak og fasade - Kledning i kjerneved, også kalt malmfuru, på sommerhytte. Foto: Moelven.

Kledning i kjerneved, også kalt malmfuru, på sommerhytte. Foto: Moelven.

Dette er en norsk kledning med lange tradisjoner. Kjerneved, også kalt malmfuru, blir hentet ut fra midten av tømmerstokken. Der er det så mye harpiks at den er ferdig og helt naturlig impregnert, hvilket gjør den motstandsdyktig mot råte. Kjerneved blir grå på 4 til 5 år, er miljøvennlig siden den ikke blir bearbeidet kjemisk, og kalles ofte arkitektenes favoritt.

Lerk

Tak og fasade - Kledning i lerk som er satt inn med jernvitrol. Foto: Moelven.

Kledning i lerk som er satt inn med jernvitrol. Foto: Moelven.

Dette er et tett og saktevoksende tre fra den sibirske tundraen, noe som betyr at den nesten bare består at kjerneved. Sibirsk lerk har få kvister, definerte årringer og samme hardhet som eik, hvilket gjør at den blir en flott kledning. Den blir grå med tiden, og siden den også er råtebestandig og motstandsdyktig behøver du ikke å utføre noen overflatebehandling. 

Termo

Tak og fasade - Termotre på kystnær hytte. Foto: Fritzøe Engros.

Termotre på kystnær hytte. Foto: Fritzøe Engros.

Dette er varmebehandlet, modifisert og kjemikaliefri kledning i furu eller ask. Termofuru er kastanjebrun med kvister, mens termoask er nesten sort og helt kvistfri – begge blir grå etter hvert. Termo er motstandsdyktig mot råte og sopp, og trenger ingen behandling bortsett fra vann og eventuelt grønnsåpe. Dersom du ønsker å beholde fargen, kan du olje dem. 

Cedertre

Tak og fasade - Cedertre på både kledning og spilerekkverk på en renovert funkisbolig.

Cedertre på både kledning og spilerekkverk på en renovert funkisbolig.

Dette er eksklusivt, kvistfritt, lett, solid og stabilt. Cedertre tar opp ekstremt lite fuktighet og er naturlig motstandsdyktig mot råte og sopp. Det har derfor lang levetid og kan stå ubehandlet i over 50 år – du behøver aldri å gjøre noe med det. Fargen er først lys gul, så blir den rødlig, og går over i brun før den blir grå. Med andre ord får du en vakker og levende kledning!

Superwood

Tak og fasade - Superwood i gran.

Superwood i gran.

Dette er gjennomimpregnert ytterkledning av kvalitetsgran som er moderne, holdbar og miljøriktig. Superwood kommer i flere profiler og kan bestilles umalt, eller males i ønsket farge. Signaturfargene Zink, Sand, Kull, Tjære og Korn har ingen krav til vedlikehold – kun vask etter behov. Ønsker du å opprettholde fargen må du male, ellers blir den naturlig grå.

Fasadeplater – et alternativ til tre

Tak og fasade - Fasadeplater i kombinasjon med tre gir en fin effekt på moderne hus og er svært vedlikeholdsvennlig.

Fasadeplater i kombinasjon med tre gir en fin effekt på moderne hus og er svært vedlikeholdsvennlig.

Dette er støpte plater, slik du gjerne ser på nyere funkishus. Du får fasadeplater i sement, steinkompositt eller høytrykkslaminat, avhengig av om du velger henholdsvis Cembrit, Steni eller Etex. Fasadeplater er miljøvennlige, tåler forurensning og svertesopp, trenger minimalt med vedlikehold og kommer i en mengde farger – som de holder på i årevis. 

Les mer om vedlikeholdsvennlige kledninger!

Syrefaste skruer og raskere gråning

Når du har fått kledningen på plass og skal begynne å montere, er det viktig at du kun bruker syrefaste skruer, spikre eller stifter – helst fra Essve. Og hvorfor, det forklarer Jon Ragnar Fossdal hos Carlsen Fritzøe Sandefjord

– Hvis du ikke gjør det kan kledningen på disse tresortene bokstavelig talt begynne å gråte. Ikke fordi den blir lei seg, men på grunn av en kjemisk reaksjon. Striper som renner fra festemidlene ødelegger ikke kledningen, men det ser jo ikke pent ut. Syrefast koster litt mer, men det er det absolutt verdt. 

Essve har syrefaste fasadeskruer som er utviklet i samarbeid med trelastleverandørene. Disse går i ett med fasaden, og skruene med farget hode matcher de vedlikeholdsvennlige kledningene og finnes i fargene lys grå, brun, svart og hvit. I tillegg finnes en fasadeskrue med lite hode som gir en tilnærmet usynlig montering. Begge skruene gjør fasaden pen og enhetlig. 

Og Jon Ragnar har flere gode tips på lager(et):

– Vedlikeholdsfrie kledninger blir grå etter noen år. Dersom du ikke har tid og tålmodighet til å vente på at den skifter farge, kan du smøre på jernvitrol blandet med vann. Da blir kledningen grå i løpet av noen få uker. 

Hvilket design skal du velge på kledningen?

Legge kledning? Det fikser vi!

Tak og fasade - Royal kledning i nydelig gul. Foto: Marnar Bruk, Niklas Hart.

Royal kledning i nydelig gul. Foto: Marnar Bruk, Niklas Hart.

Å legge kledning på huset eller hytta er en tung og tidkrevende jobb.

Er du litt handy, har stor familie og mange venner som vil bistå, er det bare å sette i gang arbeidet.

Men dersom du ikke kan eller vil gjøre det selv… 

– … kan vi i Carlsen Fritzøe hjelpe deg – vi sørger nemlig for å skaffe deg de beste lokale håndverkerne til jobben du skal ha gjort, sier Jon Ragnar før han avslutter:

– Ta et bilde av huset eller hytta, og kom innom nærmeste Carlsen Fritzøe og fortell hvordan du ønsker det skal se ut til slutt. Da kommer vi med gode råd om hva du skal ha. Og kledningen transporterer vi selvsagt til deg – uansett hvor du er.

Her kan du lese mer om oppussing av tak og fasade

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 9. jun 2020 | Kategori: Tak og fasade, Ute