Tak og fasade

Bytte kledning på huset? Disse tipsene bør du kjenne til

Vi bor i et land med mye vær: Sol og varme, vind og regn, kulde og snø, og dette fører til mye slitasje på husets kledning. Mange hus er på overtid når det gjelder å vedlikeholde eller bytte kledningen, og hvis du ikke er sikker på tilstanden – sjekk den i dag. Utsetter du sjekken kan du ende opp med en regning som blir mye høyere enn nødvendig.

En av årsakene til at mange ikke vedlikeholder eller bytter kledning selv om det er på høy tid, er at de kanskje ikke vet hva de skal se etter og hvor de skal se.

– I første rekke må du se etter sprekker. En av de vanligste årsakene til dette, særlig hvis du har stående kledning, er at du ikke har en 15 graders dryppkant nederst slik at vannet enkelt renner av, forteller trelastspesialist John Nilsen hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd.

Når holder det så med vanlig vedlikehold, og når må hele kledningen byttes?

– Det er malingen eller beisen som bestemmer vedlikeholdsintervallet – forskjellige leverandører garanterer forskjellig holdbarhet. Det du ser på er om bordene er i dårlig stand strukturmessig, og til det kan du bruke en spiss gjenstand. Er kledningen myk bør noe gjøres, forklarer han.

Legger du litt penger i det får du bedre kledning med et lengre vedlikeholdsintervall

– Hvis du har råteskader og treet er så mykt at du kan pelle det fra hverandre er det på tide å bytte kledning. Det samme gjelder hvis du oppdager sprekker.

Kledning med lite vedlikehold

Hvis det viser seg at kledningen din må byttes, kan du trøste deg med at du kan velge moderne paneler som sannsynligvis krever atskillig mindre vedlikehold enn det du har på veggen i dag.

– Trenden nå er at flere og flere velger mer vedlikeholdsfritt, som Royal, Termo, kjerneved, lerk og osp. For eksempel gir lerk og osp en naturlig gråning, og det ser veldig bra ut. Legger du litt penger i det får du bedre kledning med et lengre vedlikeholdsintervall. Det er en høyere engangsinvestering, men du vinner på det i det lange løp.

Et kjapt regnestykke viser at John har sine ord i behold: Du kan få 100 kvadratmeter ubehandlet grankledning for omtrent 18 900 kroner, grunnet kledning koster litt under 22 500 kroner, med Royal blir kostnaden omlag 31 200 kroner, og på grunnet kledning med mellomstrøk ca 30 200 kroner. I forhold til oppussing av kjøkken og bad er det en svært lav pris for et “nytt” hus – som jo alle vil legge merke til.

– Kledningen er husets dress, så det er viktig at førsteinntrykket ser bra ut. Da er det bedre å bruke pengene på ny kledning enn på nye hagemøbler. Noen ganger er det smart å være fornuftig!

Stående eller liggende kledning på huset?

Før du drar til nærmeste Carlsen Fritzøe og bestiller ny kledning, kan det være smart å sette seg inn i hvilken stil som passer til ditt hus. Bor du i en nyere eller eldre bolig? Funkis eller sveitservilla? Du kan lese mer om dette i “Å kle huset med stil”.

Kledningen er husets dress

En ting du må tenke på er om du vil ha stående eller liggende panel. Dette har også noe med klima å gjøre, og i spesielt værharde områder er det mer vanlig med liggende panel. Ved råte holder det nemlig da å bytte de nederste panelene.

– Det er vanskelig å anbefale stående eller liggende panel. Smaken er jo forskjellig, og profilvalget er det gjerne kunden selv som legger føringer for. Det som er viktigere er at du velger kledning som krever lite vedlikehold, som Royal.

Mal eller beis kledningen først

John har likevel noen generelle råd det er smart å følge for å få en kledning som varer:

– Bruk tid på godt forarbeid! Det anbefales at du kjøper ferdig beiset eller malt kledning. Da slipper du å bekymre deg for striper etter at treet har krympet i solen. La gjerne kledningen stå og kose seg litt før du legger på et strøk til. Hvis du vil ha impregnert kledning er det en fordel å smøre det inn med visir. Bunnsvillen bør også alltid være impregnert. Og ikke glem å sette opp musebånd nederst.

Hvis du skal ha stående panel, kutt det til slik at du får dryppkant. Denne skal skråne utover, da det gjør det lettere for vannet å renne ut.

– På Royal anbefaler jeg å behandle kuttflatene, så det kan være smart å dynke disse i maling eller beis.

Bruk tid på godt forarbeid

Når panelene monteres skal den ru siden alltid vende ut, da maling og beis hefter bedre på grovere struktur. Videre skal årringene smile, siden det gjør det enklere for vannet å renne av.

– Husk utlufting bak kledningen – dette er påkrevd, for gjør du ikke dette råtner den. Kledningen skal heller ikke gå helt ned til bakken, for da vil den trekke til seg fukt.

Ta bilde av kledningen

Å bytte kledningen selv eller reparere deler av den er en omfattende jobb. Siden dette er noe du ikke gjør hvert år, skal det lite til før du gjør en feil – som igjen kan føre til store konsekvenser. Men det er nettopp dette som er så fint med Carlsen Fritzøe: Der får du like god hjelp om du skal gjøre litt selv, gjøre alt selv eller få hele jobben gjort.

Ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus formidler selvsagt kontakt til både byggmestere og håndverkere i nærheten av der du bor, sier John før han runder av:

– Hvis du er i tvil om hva du bør gjøre kan du ta et bilde av kledningen og komme med det til oss. Det holder stort sett til å stille en diagnose vi kan gi riktig råd og hjelp ut fra.

Publisert: 26. jul 2015 | Kategori: Tak og fasade