Tak og fasade

Alt du trenger å vite om takshingel – og litt til

Tak og fasade - Isola Takshingel på hytte ved sjøen.

Isola Takshingel på hytte ved sjøen.

Takshingel er fremdeles populært, spesielt på hyttene våre. Det er ikke så rart, da den stort sett kan klare seg selv i mer enn 30 år. Men når du skal bytte – vet du hva slags typer som finnes? Og visste du at hos Carlsen Fritzøe får du gratis taksjekk?

Du har sett takshingel på utallige hytter, hus og boligblokker over hele landet. Da har du kanskje også lurt på hva det er laget av? Det gjorde vi, og stilte derfor spørsmålet til takekspert Kjell Arne Thonhaugen-Lund hos Carlsen Fritzøe Moss. 

– Takshingel er et asfaltprodukt som består av en robust glassfiberstamme i kombinasjon med tøyelig og fleksibel asfalt. Undersiden har vannavvisende sand og plastfolie som hindrer klebing til taket under. Oversiden er belagt med farget strø. Et kraftig og sikkert klebesystem sørger for et regntett og stormsikkert tak.

Takshingel er ikke like mye brukt og kanskje ikke så godt kjent som det var tidligere, så hva er først og fremst fordelene og ulempene hvis vi sammenligner med de vanligste taktypene?

Hvilket tak passer på huset ditt?

Tak og fasade - Glasert tegltakstein fra Benders.

Glasert tegltakstein fra Benders.

Takstein vs. takshingel

– Den umiddelbare fordelen med takshingel er at det er stor forskjell i vekt. Takstein er faktisk så tungt at mange tak rett og slett ikke kan ha det. Fordelen med takstein jo at de fleste synes det ser penere ut. 

Takpapp vs.takshingel

Takpapp, eller takbelegg, har den fordelen at det kan legges på flatere tak, mens på takshingel må du ha en takvinkel på minimum 15 grader.

Tak og fasade - Isola Takbelegg Selvbygger på et moderne funkishus.

Isola Takbelegg Selvbygger på et moderne funkishus.

Fra 15 til og med 18 grader benyttes Iso-D Xtra underlagsbelegg, og i spesielt værharde strøk anbefales Isola Isokraft. Når det gjelder utseendet er det nok kanskje penere med takshingel.

Takplater i stål vs. takshingel

Tak og fasade - Isola Powertekk takplater.

Isola Powertekk takplater.

– En ulempe med stålplater er at de kan tromme en del når det regner. Du får dem med demping, men det kan likevel være noe lyd i dem. Takshingel er mye roligere i så måte.

Slik velger du riktig tak til huset ditt

Farger og trender

Tak og fasade - Isola Takshingel på et sprekt, grønt hus.

Isola Takshingel på et sprekt, grønt hus.

– Er det fremdeles mange som spør etter takshingel?

– Ja, det går mye av det, og om våren er det ekstra mange fordi folk ser over taket på hytta, der jo mange har takshingel. I tillegg er det mange hus og borettslag som ble bygget på 70- og 80-tallet som har dette. På mange av disse boligene kan man ikke legge på noe tyngre enn takshingel, forteller Kjell. 

Sorte farger blir jo mer og mer populært både på tak og kledning.

Når det gjelder trender går takshingel mer i den tradisjonelle retningen, og det er kanskje like greit – og ikke minst trygt? Du får den i noen rødfarger, flere grånyanser og sort, hvilket bør være nok å velge blant for de aller fleste. I tillegg får du takshingel i flere ulike mønstre.

– På hytta på fjellet er det mange som er på jakt etter skifertakutseende. Taket skal se ut som stein, og det skal ikke ruve for mye i terrenget. Da velger man gjerne grått, mens ved sjøen går det tradisjonelt sett mye i rødt. Du får også Isola Takshingel Premium Krystallsort, som er blankere og sterkere. Den er veldig fin, og sorte farger blir jo mer og mer populært både på tak og kledning. 

Betong eller tegl – hvilken takstein skal du velge?

Vedlikehold av takshingel

Tak og fasade - Isola Takshingel i sort skrå.

Isola Takshingel i sort skrå.

Når du først har lagt takshingel, klarer den seg stort sett selv. Men ifølge Kjell er det alltid lurt å sjekke et par ganger i året for å se om alt står bra til. 

– I utgangspunktet kalles takshingel vedlikeholdsfritt, men som med alt annet blir det jo slitt etter hvert. Så uansett hva slags tak du har bør du se over og sjekke på høsten og våren – når du har fjernet is kan du fort skade taket. På høsten er det smart å få vekk løv fra tak og takrenner

Tak og fasade - Isola Takbelegg Selvbygger med listetekking.

Isola Takbelegg Selvbygger med listetekking.

Dersom det bare er småtterier kan du fikse mye selv med taklim. Takshingel kan også få mose og alger, spesielt hvis det ligger nordvendt og skyggefullt. Da må du spraye på mosefjerner, så hindrer du ny tilgroing. IKKE bruk høytrykkspyler!

– Finner du noen større skader bør du få fagfolk til se på det. Skader på taket kan bli dyrt å reparere hvis det får renne inn vann.

– Hva gjør jeg hvis taket har blitt skadet og kanskje trenger reparasjon?

– Hos Carlsen Fritzøe får du gratis taksjekk. Da kommer det en fagmann til deg som ser på taket, og så forteller deg hva du må gjøre og hva det koster å utbedre det. 

Her kan du bestille gratis taksjekk

Kan du legge takshingel selv?

Takshingel har garantier på mellom 20 og 30 år. Den kan ligge lenger, men da må du følge ekstra nøye med når det gjelder sprekker, hull og mose. Men, etter hvert kommer likevel det uunngåelige øyeblikket da du må ha ny takshingel. Hvilke muligheter har du da?

Carlsen Fritzøe har takshingel, takpapp, takplater og takstein fra

– Det finnes flere typer. Den nye Isola Takshingel Premium har en tykkere stamme og en krystallsort strø som gir en sort farge med litt glans. Denne har også 30 års garanti. Ellers er det den vanlige og velkjente takshingelen fra Isola som gjelder – den har markedets beste regntetthet, og 20 års garanti. Fordelen med begge utgavene er blant annet at Isola benytter kraftkleber som sikrer god nedliming av tungene, du slipper å rive av folien under montering og at de har Teknisk Godkjenning fra Sintef Byggforsk.

Tak og fasade - Isola Takshingel på et tradisjonelt hus i nydelige omgivelser.

Isola Takshingel på et tradisjonelt hus i nydelige omgivelser.

Isola er en kjent norsk kvalitetsleverandører av takshingel i flere tiår. Det betyr at når du velger dem, så er du trygg. Det finnes importert takshingel, men de tåler tåler ikke norske forhold like godt. Kjell fraråder derfor at du kjøper disse. 

– Dersom du ønsker å legge takshingel selv er det ganske enkelt, men du må være svært nøye. Du kan til og med legge ny takshingel på toppen av den gamle! Det er viktig å gjøre ting riktig, da har du taket ditt i mange år. Isola har en monteringsanvisning for takshingel, bare husk at du må følge den trinn for trinn.

Når det er sagt, anbefaler Kjell at du bruker profesjonelle til å legge takshingel. 

– For det første får du garanti og forsikring. Det gjør at du som er forbruker er 100 prosent trygg, spesielt om du bruker en håndverker vi anbefaler. For det andre går det raskere å legge takshingel når en proff gjør det, for uansett hvor nøye du er – en håndverker gjør det penere.

Her kan du bestille gratis taksjekk

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 26. mai 2020 | Kategori: Tak og fasade, Uncategorized, Ute