Dør

Stiller du krav til din ytterdør?

Inngangsdøren er det første som møter deg på vei hjem og det siste du ser på vei ut. Hvilken ytterdør som passer din bolig handler mye om personlig smak, men visste du at en god ytterdør også bør tilfredsstille andre krav?

– Det finnes ytterdører i mange forskjellige kvaliteter med ulike isolasjonsverdier. Det som er viktig å tenke på er hvor du holder til geografisk og hvilket klima det er rundt døren din. Bor du midt ute i havgapet stiller det helt andre krav til døren enn hvis du bor i innlandet, sier Tor Robert Robstad hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd.

Ulike faktorer påvirker levetiden

Som med så mye annet henger pris og kvalitet sammen også her. De fleste ytterdører er laget av HDF, en form for laminat, og levetiden på døren stiger gjerne med prisnivået.

Dør - YTTERDØR PRISMA SORT

YTTERDØR PRISMA SORT

– Bor du i et veldig kystnært strøk gjør du dumt i å ikke velge en god og kraftig dør som tåler litt. Hvis ikke risikerer du at døren går i stykker rimelig fort. Her spiller også nærliggende forhold inn, som om du har overbygg over døren eller om den er utsatt for mye sol eller vind – alt dette påvirker levetiden, sier Robstad.

Hos Carlsen Fritzøe kan du kjøpe kvalitetsdører fra en rekke produsenter. I Vågsbygd selger de mest fra Gilje, Nordan og Swedoor, og jobber hardt for å yte god service slik at kunden blir fornøyd og forlater varehuset med alt han eller hun trenger.

– Isolasjonskvaliteten er også viktig. Dørens U-verdi sier noe om varmetapet, og kravet fra Enova er at døren maksimalt skal ha 1,0 i U-verdi. Jo lavere U-verdien er jo mindre varmetap er det, og standarddørene fra Gilje ligger for eksempel ned mot 0,83. Riktig montasje er meget viktig med tanke på lydisolasjon. Jo lavere U-verdi jo bedre inneklima og jo mindre energi brukes til oppvarming, sier han.

Les også: Slik velger du riktig inngangsdør

Ytterdør ved innbrudd og brann

Er du opptatt av dørens kvaliteter når det gjelder brann og innbrudd, er det i følge Robstad et par ting å merke seg. Der hvor det stilles brannkrav til ytterdøren brukes egne klassifiserte dører.

– God brannsikring har helt klart betydning, og i en branndør er innmaten brannhemmende. Minuset med en slik dør er at den ofte får en høyere U-verdi fordi isolasjonsmaterialet som er brukt ikke er like godt. Her må du velge det som er viktigst for deg, sier han.

Når det gjelder innbrudd er kravet at alle dører skal leveres med FG-godkjente (forsikringsgodkjente) låser. Ønsker du ekstra sikring kan du enkelt bestille en ytterdør med sikkerhetslås hos Carlsen Fritzøe som kommer utstyrt med sikrere trepunktslås.

Publisert: 15. apr 2014 | Kategori: Dør, Tak og fasade