Tak og fasade

Slik velger du riktig vindu til boligen

Husets vinduer gir deg lys, luft og utsyn. De er også en avgjørende faktor for boligens stilmessige uttrykk. Sørg for å velge de vinduene som passer best til akkurat din bolig.

– Har du et eldre hus med fagvinduer, vil jeg anbefale å bruke vinduer med samme utseende, slik at inndeling og sprosseløsninger blir mest mulig likt det originale.

Har du eldre koblede vinduer med kittfalssprosser, kan du nå få kjøpt vinduer som ligner dette, men som er mye enklere å rengjøre og vedlikeholde, sier Kåre F. Jacobsen hos Carlsen Fritzøe Sandefjord.

Alternativene er mange, men Jacobsen forteller at de mest populære vinduene for nye boliger i dag er toppsvingvinduer. Er det snakk om en eldre bolig, har du også mange valgalternativer, og trenger ikke kompromisse på kvaliteten for å få et helhetlig stilmessig uttrykk.

– Det er ingen problemer med å bruke for eksempel nye PVC-vinduer i eldre hus. Disse kan du få i alle variasjoner med hensyn til vindustyper, inndelinger og sprosser, sier Jacobsen.

Kvalitet og isolering

Uansett bør du undersøke at vinduene du kjøper er av god nok kvalitet. Be om å få se testbevis fra produsenten.

– Seriøse vindusfabrikker har tatt en frivillig test hos Norsk dør- og vinduskontroll. Dette er en test for å dokumentere at fabrikken produserer god kvalitet, forteller Jacobsen.

Det kan være mye å spare på strømregning og oppvarming ved å bytte ut eldre vinduer med nye som isolerer bedre. Også her bør du være tydelig på hva du trenger.

– Spesifiserer hva du vil ha, så får du det, sier Jacobsen.  – Vinduer til nye hus i dag må være i henhold til byggeforskrift TECH10 og ha en U-verdi på 1,2 eller lavere. Desto lavere U-verdi, desto bedre isolasjon av vinduet. Fabrikker som er tilknyttet Norsk dør- og vinduskontroll må levere i henhold til standard. Du kan også forlange å få en FDV-dokumentasjon, som viser hva som er blitt levert, sier han.

Hos byggevarespesialisten Carlsen Fritzøe får du veiledning rundt alt det praktiske og hjelp med å velge de riktige vinduene til akkurat ditt hus. Carlsen Fritzøe-butikkene finner du i fem norske fylker. Takket være deres solide lokalkunnskap og fagkompetanse, får du skreddersydde råd til akkurat din bolig.

Publisert: 3. mai 2013 | Kategori: Tak og fasade, Ute