Tak og fasade

Så mange kledninger kan du velge på huset ditt

Visste du at det finnes kledning du ikke behøver å gjøre noe med på flere tiår? Og at det kan bli billigere å velge dyr kledning?

Aller først: Det er ikke sikkert du må bytte kledning, det kan være det holder å beise eller male. For å finne ut av det kan du ta kritt-testen eller vanntesten.

Tak og fasade - Kledningen er malt med Jotun OptiWhite. Foto: Jotun.

Kledningen er malt med Jotun OptiWhite. Foto: Jotun.

  • Kritt-testen tar du på maling som er tynnet med White spirit. Stryk hånden over treverket, og hvis fargen smitter av er det på tide å male.
  • Vanntesten tar du på maling som er vanntynnet. Spray vann på veggen, og dersom veggen ikke trenger maling vil vannet perle seg.

Hvilke tegn er det som tyder på at det ikke er noen vei utenom å bytte kledning?

– Da må du se etter sprekker. Er det mye flass enkelte steder, og om kledningen er myk og kan pelles fra hverandre har du fått råte på innsiden av malingen. Da må du bytte, sier Wegar Sollund hos Carlsen Fritzøe i Sørlandsparken, som samtidig kommer med et godt tips:

– Hvis du først må bytte kledning bør du vurdere om du samtidig skal etterisolere.

Hvilke typer kledning finnes?

Kort fortalt: Mange. Kledningen du ser på de fleste norske hus er gran. Dette er en flott tresort, men ulempen er at den må beises eller males. Wegar forteller at du får den i tre forskjellige utførelser:

Tak og fasade - Wegar viser utvalget av vedlikeholdsvennlig kledning.

Wegar viser utvalget av vedlikeholdsvennlig kledning.

Ubehandlet

– Dette er rett og slett en ren granplanke. Den må grunnes og males med en gang den er satt opp.

Grunnet

– Denne har fått grunnbehandling mot råte. Den må males så snart som mulig, og senest innen to år.

Malt kledning

– Denne har fått en grunning og et mellomstrøk. Den må overmales innen fem år.

Vår anbefaling er at du går for grunnet eller malt kledning: Jo mer som er gjort på forhånd, desto mindre tid bruker du i etterkant.

Når du først bytter kledning er det også viktig at du bruker nok maling på endeveden og kuttflater. Råten kommer stort sett alltid rundt et vannbrett der det har vært dårlig malt.

Vedlikeholdsvennlig kledning

De fleste kledninger av denne typen er furu, som så er behandlet. Du trenger ikke å beise eller male dem, og over tid får de en flott, grå patina.

– Dersom du likevel ønsker å beise eller male impregnert kledning må den stå en stund etter at den er satt opp. Impregneringsvæsken må ut av kledningen først, hvis ikke vil den flasse, forklarer Wegar.

Tak og fasade - Kebony.

Kebony.

Han legger til at kledningen kalles vedlikeholdsvennlig siden den må vaskes – det er ingen kledninger som er helt vedlikeholdsfrie.

Kebony

– Dette er en miljøvennlig og fin furukledning som aldri trenger etterbehandling. Kebony er brun når du kjøper den, men etter et par år har den blitt grå.

Royal

– Dette er vakuumkokt furu som du får i mange farger – grå, svart, rød, brun og gul. Royal råtner ikke og har vist seg svært holdbar over flere tiår.

Tak og fasade -  Royal sort.

Royal sort.

Termo

– Dette er miljøvennlig og varmebehandlet ask, gran og furu. Behandlingen gjør at fibrene i treverket tørkes, og da trekker ikke kledningen til seg fuktighet.

Kjerneved/malmfuru

– Disse er ikke impregnert, men er naturlig impregnert av harpiks. Det gjør at kjerneved og malmfuru er miljøvennlige. Dette er stabile kledninger som er spesielt populære på Sørlandet.

Cedertre

– Denne er naturlig motstandsdyktig mot sopp og råte, så du behøver aldri å gjøre noe med det. Cedertre er dessuten solid, lett i vekt og tar opp lite fuktighet fra omgivelsene.

Fasadeplater

– Et alternativ til tre er støpte sementplater fra Steni, Cembrit og Formica. Dette er spesielt populært på moderne funkisboliger. De er tettere enn vanlig kledning, så du må huske på ordentlig lufting på baksiden.

Kan huset ditt ha vedlikeholdsfri kledning?

Når du har valgt kledningen din er det bare ett spørsmål som gjenstår: Skal du ha rektangulær eller dobbelfalset, stående eller liggende kledning? Dobbelfalset kledning overlapper automatisk, mens på rektangulær må du gjøre det selv.

– Her er det personlig smak som avgjør. 85 prosent av det vi selger er dobbelfalset, og 90 prosent av de igjen velger liggende kledning.

– Mange av kledningene blir jo grå etter hvert – passer det på alle typer hus…?

Tak og fasade - Byggepraten tar du med…

Byggepraten tar du med…

– Jeg har sett det på alt av hus, så dette er noe alle kan ha. Og selv om de koster mer i innkjøp, så sparer man mye penger på maling og mye tid i stigen i fremtiden. Så kanskje forskjellen på dyr og rimelig kledning ikke blir så stor allikevel, avslutter Wegar.

Vil du gjøre alt selv, få litt hjelp eller få det gjort?

Å legge kledning er enkelt for noen, for andre er det vanskelig. Men uansett om du har et prosjekt som er enkelt eller vanskelig, stort eller lite, hjelper vi i Carlsen Fritzøe deg.

Du er i trygge hender blant dyktige fagfolk fra A til Å i prosjektet ditt, og i tillegg formidler vi de beste håndverkerne der du bor.

Legg turen innom nærmeste Carlsen Fritzøe, og ta byggepraten med oss. Vi hjelper deg også med finansiering, materialvalg, beregninger og transport.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 5. jul 2018 | Kategori: Tak og fasade