Tak og fasade

Hvilket tak passer på huset ditt?

Vet du hvordan det står til med husets femte fasade – taket? Kanskje det er på tide å bytte? Her får du en full og enkel oversikt over hver enkelt taktype, fordeler, levetid og pris.

– De fleste takprodukter har en levetid fra 30 år og oppover, men man bør alltid holde et øye med det – takstein kan knekke, det kan være bevegelser og revner, og spikere som jobber seg oppover. Så du bør kontrollere taket en gang i året, sier proffselger og takekspert Åge Haugen hos Carlsen Fritzøe i Bø.

Og det gjelder om huset ditt er gammelt eller nytt: Selv det første året etter en vinter med snø på taket må du være nøye på ettårskontrollen. Når huset setter seg kan takstein sprekke, og det kan være brudd som du ikke ser når du legger dem.

Tak og fasade - En taksjekker fra Carlsen Fritzøe går nøye til verks.

En taksjekker fra Carlsen Fritzøe går nøye til verks.

– Et godt tips hvis du har høydeskrekk er å spørre når feieren er på taket om å ta en kikk for å se om noe er skadet.

Derfor bør du sjekke taket ditt.

Gratis taksjekk!

Et annet godt tips er å sende inn dette skjemaet, slik at Carlsen Fritzøe kan ta taksjekken for deg. Og Åge kan fortelle at den er helt gratis!

– Da sender vi ut en ansatt eller en av proffkundene våre som tar seg en tur på taket ditt og sjekker at alt er i orden. De kikker på overflaten, og letter litt på steinene for å se på undertaket. Når folk først ber om taksjekk er det gjerne på tide å gjøre noe med det, og det er bedre å være et år for tidlig ute enn et år for sent.

Når taksjekken er ferdig får du et pristilbud som forklarer hva som eventuelt bør gjøres på taket. Dette tilbudet er helt uforpliktende.

Våre samarbeidspartnere på takstein og takplater er:
  • Isola
  • Monier
  • Armat
  • Benders
  • Skarpnes

Hvilket tak skal du velge?

Du står fritt til å velge, men det er ikke til å stikke under en takstol at noen tak passer bedre til bestemte hus. Stikkord her er gammelt og klassisk, eller nytt og moderne. Det første du må tenke på er pris og budsjett, og det finnes faktisk takstein blant de rimelige alternativene.

– Har du et gammelt hus med en viss stil er det viktig å ta vare på denne, og da er takstein det vanligste. På funkishus velger man gjerne papptak eller båndtekking. Har du hus med større valmtak synes jeg personlig det er fint med glasert tegl, forteller Åge, og legger til:

– Se på omgivelsene og resten av husene i området, og se hva de bruker. I noen byggefelt er det også retningslinjer.

De forskjellige taktypene

Tak og fasade - Shingle premium fra Isola.

Shingle premium fra Isola.

Ja, hvilke tak finnes? Åge forklarer forskjellen på dem.

Isola takshingel

– Dette er det rimeligste taket vi har. Isola Takshingel kalles gjerne takpapp, men er laget av glassfilt og asfalt. Den kommer i plater med forskjellige mønstre kalt Kutt, Skrå, Swing, Rett og Tyri. I tillegg har det flere farger som skifer, grå og svart. Fordelen er at det er kjapt å legge, og levetiden er mellom 20 og 30 år.

Takbelegg

– Disse er som regel laget av det samme som takshingel, og ligger i det samme prisleiet. Denne typen kan være takpapp eller folie som blir rullet ut og sveiset, eller PVC-folie på flate tak som du gjerne ser på funkishus. Fordelen er at det er veldig sikkert mot lekkasjer – siden det blir sveiset, blir det flasketett. Slike belegg skal holde i minimum 30 år.

Takplater

Tak og fasade - Isola Takplate Powertekk i sort.

Isola Takplate Powertekk i sort.

– Dette er plater laget i stål som har ulike profiler og et utall varianter – brede, smale, farger og gjennomsiktige. Noen takplater ligner takstein, og fra bakken er det ofte umulig å se forskjell. Levetiden er fra 30 år og oppover, og prisen ligger på ca 150 kroner per kvadratmeter. Det er omtrent det samme som takstein.

Båndtekking

Tak og fasade - Armat stålplate.

Armat stålplate.

– Dette er 60 centimeter brede stålplater, som har en lås. Det ser ut som gammeldags sinktak, og er tett og vedlikeholdsfritt. Båndtekking passer godt på funkis og moderne hus. Prisen er noe dyrere enn takstein, men det kommer også an på hvordan taket ser ut – jo mer arbeid, desto mer koster det. Levetiden er minimum 30 år.

Takstein – betong

Betongtakstein får du i enkelkrum, dobbelkrum og flat utførelse. Det er et tett og bra tak, og estetisk ser det bra ut. Det er dessuten enkelt å legge.

Tak og fasade - Terracottarød betongtakstein fra Benders.

Terracottarød betongtakstein fra Benders.

– Med dagens betongtaksteiner er det lang levetid – garantert 30 år, men de holder gjerne i 50. Prisen varierer fra merke til merke, men den koster fra 100 til 150 kroner per kvadratmeter.

Takstein – tegl

– Ubehandlet tegltakstein er brent leire, og de blir ofte brukt til gamle og verneverdige bygninger. Den ser flott ut og finnes i forskjellige farger. Ubehandlet er den teglrød, og behandlet får du den i flere farger.

Tak og fasade - Naturrød tegltakstein fra Benders.

Naturrød tegltakstein fra Benders.

– Levetiden kan være vanskelig å anslå, men du kan jo se bygninger som er over 100 år gamle der teglen fremdeles ligger. Her kan du doble prisen sammenlignet med betongtakstein.

Takstein – glasert tegl

Glasert tegl kalles gjerne Hollandsk takstein. Den ser eksklusiv ut og er prikken over i-en på et stort og flott hus.

Tak og fasade - Glasert burgunder takstein fra Monier.

Glasert burgunder takstein fra Monier.

– Glasert tegl har det samme råstoffet som i ubehandlet tegl, men er brennlakkert med farge og overflatebehandlet slik at den blir glatt. Fordelen er da at det ikke gror mose på taksteinen, og i tillegg har den veldig lang levetid – i hvert fall 50 år. Når det gjelder pris snakker vi fra 300 kroner og oppover per kvadratmeter.

Her kan du lese mer om takstein i betong og tegl.

Trenger du nytt tak?

I så fall er det bare å legge turen innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten – da er du i trygge hender blant dyktige fagfolk som hjelper deg med alt fra A til Å. På Carlsen Fritzøe ordner vi også med finansiering, transport og formidler de beste lokale håndverkerne for deg.

Tak og fasade - Velkommen til takprat hos Carlsen Fritzøe!

Velkommen til takprat hos Carlsen Fritzøe!

– Da tar vi og håndverkerne oss av alt som har med det praktiske å gjøre. Du behøver ikke å tenke på noe, sier Åge før han avslutter med en oppfordring:

– Du kan jo komme innom nærmeste Carlsen Fritzøe? Vi har store og fine takutstillinger i varehusene du kan komme og se på. Så kan vi jo ta det derfra?

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 13. sep 2018 | Kategori: Tak og fasade