Tak og fasade

Glem ikke husets femte fasade

Taket blir kalt husets femte fasade – en fasade som har stor betydning for husets ve og vel. Men selv om vi er nøye med å ta vare på kledning, terrasse og garasje, glemmer mange den delen av huset som blir mest utsatt for vær og vind. Anbefalingen er å sjekke taket en gang i året. Er du så flink?

– Det ble gjort mye godt takarbeid i gamledager, men det finnes mange dårlige tak der ute. Glemmer man taket men er nøye med huset ellers, blir det som å gå i dress med upussede sko, sier Helge Stensrud i Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

Gir deg gratis taksjekk

Tømrermesteren som har snekret siden 1967 har gjennomført utallige taksjekker i løpet av livet og vet godt hva han snakker om. Gjennom Carlsen Fritzøe kommer han og andre dyktige kolleger hjem til deg for en gratis taksjekk. De hjelper deg gjennom hele prosessen – uansett hva som må gjøres.

– Jeg tør å påstå at vi i Carlsen Fritzøe har vært et av de beste firmaene på tak i alle år. Vi skal gi våre kunder en trygghetsfølelse og satser på lokal kunnskap, sier han.

Hos din lokale byggevarespesialist får du altså ikke bare taksteinen du trenger, du får også hjelp av fagfolk med peiling på tak. Stensrud anbefaler deg å begynne med taket om du skal rehabilitere boligen. Det er tross alt den delen av huset som er mest utsatt.

– Når vi er ute på taksjekk er vi ikke der for å påføre kunden mest mulig kostnader, men heller for å sjekke hvilken stand taket er i. Det er sjelden man får lekkasjer i husveggen – det er på taket det ofte skjer. Folk har heldigvis blitt flinkere til å sjekke taket med årene. Å få et nytt tak er som å kjøpe en ny flosshatt. Huset får en total forandring til det bedre, sier han.

Les også: Har du taket på taktekking?

Slik sjekker du taket selv:

Gå gjennom alle punktene, og du finner fort ut av om det er på tide med en gratis taksjekk. Kan du ikke fikse det selv, lønner det seg å få en fagmann på plass.

Generell tilstand – er taket rent og fint?

  • Mose og gammelt løv bør fjernes med en kraftig kost eller ved å spyle med en hageslange. Mose og algefjerner stopper tilveksten.

Takrenner

  • Sørg for at takrennene ikke er tette. Sjekk skjøtene og sørg for at nedløpene er åpne. Rust er tegn på at de snart må byttes ut.

Beslag

  • Gjennomføringer er alltid takets svake punkter. Sjekk beslag rundt piper, lufterør, takvinduer og andre gjennomføringer. Her kan vær, vind og aldring føre til fuktproblemer og lekkasjer.

Takbelegg

  • Takstein, papp eller shingel? Taket skal uansett være uten synlige skader. Skadet takstein bør byttes med en gang, og sprekker, sår, blemmer i belegg eller rust er tegn på at taket må utbedres.

Lufting

  • Sjekk at luftespaltene både ved takfot og møne er åpne, ikke tildekket av mose og løv.

Snøfangere, takstiger og feieplatåer

  • Dette er viktige sikkerhetsanordninger. Kontroller at de ikke er løse eller ute av stilling.

Undertak

  • Se etter råte i lektene eller vannmerker i rupanel eller på taksperrene hvis du har kaldt loft som kan inspiseres fra innsiden. Fukt, råte og mugg betyr at taket ikke er tett.

Isolasjon

  • Store istapper er tegn på at taket er dårlig isolert eller har dårlig lufting. Dette kan føre til at vann presses inn gjennom skjøter og taktekking.

Takkonstruksjon

  • Taksperrene, som kan inspiseres fra innsiden på hus med kaldt loft, skal være tørre, uten ferske merker etter fukt.

Publisert: 15. apr 2014 | Kategori: Tak og fasade