Tak og fasade

Her er trendene og nyhetene innen kledning

Går det egentlig an å snakke om trender og kledning i samme setning? Den skal jo sitte på huset i minst 50 år? Kledningstrender handler i første rekke ikke om mote og farger: Det handler om å finne stilen som passer huset ditt – og skaffe seg tid i en travel hverdag.

– I tillegg til at vi ønsker lengre vedlikeholdsintervaller på kledningen, har vi blitt mer miljøbevisste. Mange velger derfor vekk maling, som jo både betyr mer arbeid og dessuten kan være farlig og skadelig for miljøet, forteller Kjetil Jensen hos Carlsen Fritzøe Sørlandsparken.

Vi ønsker lengre vedlikeholdsintervaller

Kledning er ikke som tapetet på soverommet eller gulvet i gangen – det er ikke noe man bytter fordi man har lyst på forandring. Man bytter fordi man må. Men når holder det ikke lenger med et nytt strøk beis eller maling? Hva er tegnene man skal se etter?

– Du kan ofte se på avstand før malingen begynner å flasse at treet buler og får en ujevn overflate. Andre tegn er hvis malingen har begynt å flasse, treet er mykt og holder på væte, eller det har oppstått fukt- og soppskader. Som oftest skyldes disse tingene dårlig vedlikehold, feil montering eller feil produkt.

Her er tipsene du må kjenne til når du skal bytte kledning.

Bytte kledning selv?

Tak og fasade - Cedertre

Cedertre

Dette kan være vanskelig arbeid for mange. Så er jo spørsmålet om det er noe man kan eller bør gjøre selv?

– I så fall bør du vite hva du gjør. Jeg har sett resultatet av de som ikke kan det – kledningen har blitt montert feil, og de har gjerne glemt lufting. Og så må jobben likevel gjøres av profesjonelle. Når det er sagt er det også mange som er flinke, sier Kjetil.

Den profesjonelle hjelpen får du hos Carlsen Fritzøe. Hos oss er du nemlig i trygge hender blant ekte fagfolk – uansett om du vil gjøre alt selv, få litt hjelp eller få det gjort. Og du finner et stort utvalg av kledning til gode priser i alle våre 25 varehus.

– Vi har folk som kan dette som gir veiledning og gode råd, både når det gjelder produkter og måten du skal gjøre det på. Vi har kalkulatører som bistår med mengde- og tidsberegninger, priser og pakking, og vi kan frakte materialene hjem til deg. Og ikke minst hjelper vi med å skaffe deg de beste lokale håndverkerne.

De ulike typene kledning

Kledning er ikke lenger bare kledning. Før fantes stort sett ubehandlet gran og furu, som så ble beiset eller malt etter at den var satt opp. Nå finnes det mange nye og forskjellige kledninger, og Kjetil forklarer at det i hovedsak finnes tre typer: Ubehandlet, grunningsbehandlet og den som er ferdigbehandlet og kalles vedlikeholdsfri – men som ikke er helt vedlikeholdsfri likevel.

Tak og fasade - Malmfuru.

Malmfuru.

Ubehandlet kledning

– Denne selger jeg mindre og mindre av. Hvis noen vil ha disse er det gjerne fordi de skal bruke en klar beis, og da nytter det ikke med grunnet kledning. Eller så er det fordi man bare skal ha litt kledning som ikke er standard lagervare. Da vil det jo koste en del ekstra å kjøpe ferdigbehandlet.

Grunnet kledning

– Dette er det jeg absolutt anbefaler, siden den har blitt grunnet i produksjonen før det har kommet sol og støv på. Når du må frem med malerkosten hjemme avhenger av produsenten: Er kledningen grunnet med Visir, må du påføre maling eller beis i løpet av et par måneder. Hvis den er grunnet med Teknos anbefales det at du maler etter ett år for transparente farger, og senest etter to år for dekkende farger.

Malt kledning

– Forskjellen er at denne er grunnet og så har den fått et mellomstrøk med maling, som du for øvrig kan bestille i den fargen du ønsker. Men selv om den er malt får du skader som kuttflater og spikerhull når du monterer. Om du i teorien kan vente i flere år må du altså likevel ha et strøk på, og derfor kan du kanskje vurdere å gå for grunnet kledning.

Impregnert kledning

– Denne blir valgt av stadig flere, etter som klimaet blir tøffere med mer ekstremvær. Den kan også leveres grunningsbehandlet, ellers vil den etter hvert gråne.

Vedlikeholdsfri kledning

– Det er egentlig ingen kledning som er helt vedlikeholdsfri, men det finnes de som har lengre vedlikeholdsintervaller. Disse holder det at du vasker en gang i året – og det er det lurt å gjøre uansett hvilken kledning du har. Og så kan du samtidig se over veggen og sjekke at det ikke har kommet skader og sprekker.

Eksempler på denne typen vedlikeholdsvennlig kledning er tre som Kebony, malmfuru, cedertre og evig populære Royal i flere farger – deriblant nyheten Nordisk sort. I tillegg kan du bruke plater fra Steni, Cembrit og Formica.

Tak og fasade - Royal Nordisk sort.

Royal Nordisk sort.

– Nordisk sort er en svært mørk kledning som er veldig holdbar og har en bestandig fargeekthet. Det som er fint med Royal er at den ikke råtner, men den kan bli solskadet – det vil si at overflaten tørker og fliser, og fargen blir blassere. Kledningen blir ikke ødelagt, det er kun det visuelle som forandres. Da kan du legge på et lag med Royalolje, og så blir fargen freshet opp igjen, sier Kjetil.

Kledning som er veldig holdbar og har en bestandig fargeekthet

Hvis du ønsker kan du bytte farge på Royaloljen, eller behandle med oljebeis eller maling.

– Royal er veldig bra. De har holdt på siden 70-tallet og har vist seg holdbare, i motsetning til mange andre kledninger som har kommet og gått.

Her kan du lese mer vedlikeholdsvennlig kledning.

Rektangulær kledning

Tak og fasade - Rektangulær kledning.

Rektangulær kledning.

Denne er tradisjonelt sett utbredt flere steder i landet. Siden den er så enkel er den anvendelig til mye mer enn bare kledning, som for eksempel belistning, rekkverk og gjerder.

Dobbelfalset kledning

Tak og fasade - Dobbelfalset kledning.

Dobbelfalset kledning.

Fra gammelt av er denne opprinnelig fra Vestlandet, men den har nå spredd seg over hele Norge. Med sin enkelhet, samtidig som de er stilfulle, passer både rektangulær og dobbelfalset kledning på de fleste hustyper.

Folkets favoritter og ekspertens anbefaling

Med dagens valg har vi blitt mer bevisst med tanke på hva slags kledning vi vil ha. Vi har blitt opptatt av hvor smale eller brede bordene skal være, størrelsen på glipen mellom dem – og hvor ofte og hvordan kledningen skal vedlikeholdes. Og ifølge Kjetil skal den ikke bare passe til husets og kanskje nabolagets stil.

– Folk vil gjerne bruke fritiden til annet enn å skrape, male og beise. Flere og flere er villige til å betale mer for kledningen, og derfor ber de om vedlikeholdsvennlige alternativer. Så er det litt frem og tilbake med de forskjellige kledningene, og til slutt er det som regel pris og lommebok som avgjør.

En trend som for øvrig har slått godt an i det siste, er en kombinasjon av liggende og stående panel – gjerne på samme vegg.

Tak og fasade - Royal brun med liggende og stående panel.

Royal brun med liggende og stående panel.

– Noen velger to forskjellige farger, for eksempel over og under vinduene. Du kan også ha felter med plater og felter med kledning. Dette synes jeg ser veldig fint ut, da det gir mer liv til fasaden.

Liggende og stående panel – gjerne på samme vegg

Når utvalget er stort blir det vanskeligere å velge. Om du fremdeles ikke har bestemt deg – kanskje du skal lytte til folkets røst og begynne med å kikke på bestselgerne?

– Og det er ferdig grunnet gran og Royal, som jeg også liker veldig godt. Jeg byttet kledning på sjøboden min i vinter, og da brukte jeg rød Royal, avslutter Kjetil.

Tak og fasade - Kebony.

Kebony.

Publisert: 10. jul 2017 | Kategori: Tak og fasade