Tak og fasade

Derfor bør du sjekke taket ditt etter årets vinter

Visste du at den lange vinteren har vært tøff for mange tak? Uansett om du vet hva slags tilstand taket ditt er i eller ikke, er det lurt å starte hos disse gutta.

– Det er når det begynner å dryppe fra taket at folk kommer hit, forteller Tom Trulsen hos Carlsen Fritzøe Stiltre i Kongsberg.

Tak og fasade - Tom E. Trulsen og Svend-Erik Korsgård er Carlsen Fritzøe Stiltres fagmenn på alt som har med tak å gjøre.

Tom E. Trulsen og Svend-Erik Korsgård er Carlsen Fritzøe Stiltres fagmenn på alt som har med tak å gjøre.

De siste dagene har Tom E. Trulsen (64) og kollega Svend-Erik Korsgård (49) hatt ekstra mange kunder innom.

– Det skyldes den lange vinteren. Har du ru takstein ligger snøen lenger, og når det først kommer et kraftig ras kan takstein også falle i bakken. Er man ikke oppmerksom på det, vil det etter hvert komme fukt, sier Svend-Erik.

30-35 år er vanlig levetid for et tak, men noen drøyer gjerne opptil ti år ekstra, har gutta erfart.

– Vi får ordna opp uansett, men det går an å redde taket før det går så langt, påpeker de.

Den viktige taksjekken

Løsningen kan være en taksjekk. Dette kan enkelt utføres selv, men om du skulle ha høydeskrekk eller mangel på motivasjon utfører Carlsen Fritzøe gratis og uforpliktende taksjekk av en fagmann.

Tak og fasade - Tom E. Trulsen begynte i byggebransjen i slutten av tenårene og siden har han hatt med mange hundre tak å gjøre.

Tom E. Trulsen begynte i byggebransjen i slutten av tenårene og siden har han hatt med mange hundre tak å gjøre.

– Vi løfter på steinen ser hvordan det ser ut under. Du ser ganske kjapt hvor gammelt det er, og du får raskt et inntrykk av hvordan sløyfer, lekter og papp under ser ut, og det er det som er viktig å sjekke, forteller Tom.

I etterkant får du en tilstandsrapport. Trengs det utbedringer eller taket må skiftes, får du en kostnadsberegning for både materiell og arbeidsutførelse.

Ønsker du å få gjennomført en gratis taksjekk? Kom innom ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus, eller bestill gratis taksjekk på vår hjemmeside.

Færre tar takjobben selv

De to tak-ekspertene forteller at færre og færre velger å skifte taket selv.  Carlsen Fritzøe samarbeider derfor med lokale, dyktige fagfolk som fikser takjobben for deg.

Tom og Svend-Erik tipper at rundt 80 prosent av kundene deres velger hjelp av Carlsen Fritzøes fagfolk når de skal skifte taket.

– Noen tar gjerne rivejobben selv, men jeg har inntrykk av at folk heller vil bruke tiden på noe annet enn å skifte hele taket. Tar man tre uker fri så vil man heller dra på ferie enn å skifte tak, har jeg inntrykk av, humrer Svend-Erik og legger til:

– Det å bruke våre fagfolk gir også kundene våre trygghet til at jobben gjøres riktig.

– Så det skyldes ikke at folk er litt mindre handy om dagen?

– He-he, det kan nok være noe i det også, men det å skifte tak er heller ikke noe man får prøvd seg på til stadighet, svarer de med glimt i øyet.

I bunnen av artikkelen kan du se hva du bør sjekke om du velger å utføre taksjekken selv.

Flere og flere ønsker seg denne taktypen

Taksteinsplater, laget av stål eller aluminium, er hett blant tak-kunder i disse dager.

Tak og fasade - Takplater begynner å bli en fullverdig konkurrent til takstein.

Takplater begynner å bli en fullverdig konkurrent til takstein.

– Det er et lettere produkt og raskere å sette opp. Det har også andre fordeler, for eksempel at snøen glir enkelt av og dermed letter taket.

Med tiden ligner taksteinsplater mer og mer på ekte takstein.

– Det appellerer også utseendemessig til mange kunder, fordi taksteinsplater er blitt mer og mer som en fullverdig kopi av glasert takstein.

Han vil likevel ikke anbefale taksteinsplater om man har hus fra 80-tallet og tidligere. Har du for eksempel sveitserhus er det fortsatt takstein som gjelder.

Har du et byggeprosjekt på gang? Kom innom nærmeste Carlsen Fritzøe og ta byggepraten med oss. Vi hjelper deg også med finansiering, materialvalg, beregninger og transport.

Slik tar du taksjekken selv

En taksjekk passer ypperlig på høsten, når mye av løvet har falt fra trærne. En sjekk hvert eller annethvert år kan sørge for at du er i forkant av problemene med taket ditt.

Tak og fasade - Du kan ta taksjekken selv.

Du kan ta taksjekken selv.

1. Sørg for å tømme takrenner, slik at det er åpen bane som tar unna regn

2. Sjekk beslag rundt piper og takhetter for løv, mose og annet nedfall

3. Se etter sprekker om du har shingel, eller om taksteinen er knust eller sprukket

4. Løft på taksteinen for å se hvordan det ser ut og om det eventuelt har satt seg fuktproblemer i taket.

Her kan du bestille gratis taksjekk.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 31. mai 2018 | Kategori: Tak og fasade