Tak og fasade

De vedlikeholdsfrie kledningene som eldes med verdighet

Vår, sommer og høst betyr tid til å kose seg mer utendørs med grill, sol, familie og venner. Men, årstidene uten snø betyr også tid til vedlikehold du ikke får gjort på vinteren, som å jobbe i hagen, fikse terrassen, rydde i garasjen – og male huset eller hytta. Kanskje du til og med må bytte kledning i år? Visste du at det finnes tilnærmet vedlikeholdsfrie kledninger som gjør at du aldri behøver å ta frem malekosten igjen?

La det sies først som sist – helt vedlikeholdsfri kledning finnes ikke. Det som derimot finnes er vedlikeholdsvennlig kledning. Det vanligste i Norge er å bruke kledning av gran, men du kan få mer eksotiske varianter som gir deg færre ergrelser, og mer ferie og fritid.

– Fordelen med disse typene er at det holder å smøre kuttflatene når de blir montert opp, og så er du ferdig for årevis fremover, sier kalkulatør Kjetil Jensen hos Carlsen Fritzøe i Sørlandsparken.

Vedlikeholdsvennlige kledninger

Uansett hva slags stil huset ditt har – På Carlsen Fritzøe finner du mange kledninger som er tilnærmet vedlikeholdsfrie, og som Kjetil mener flere burde ta en nærmere kikk på.

Tak og fasade - Royal brun.

Royal brun.

Royal

– Denne blir sortert ut av de beste furuene. Så blir den trykkimpregnert, og til slutt oljekokt under vakuum. Du får Royal i seks farger: Gul, rød, brun, grå, upigmentert og nyheten sort. Den upigmenterte kan stå uten vedlikehold i 5-15 år, og farget i 10-20 år avhengig av klimatiske forhold.

– Royal vil falme, tørke og vri seg på de mest solutsatte veggene, og hvis den er farget må den etterbehandles. Det kan derfor være en fordel å smøre den med olje når du selv ønsker, men den har altså ikke noe behov for det.

Tak og fasade - Kebony-kledning. Foto: Studio Lindhjem

Kebony-kledning. Foto: Studio Lindhjem

Kebony

– Dette er norskprodusert, hard, stabil, slitesterk, bærekraftig og holdbar furu som er impregnert med et stoff som kommer fra blant annet sukkerrør.

– Kebony er en miljøvennlig og fin kledning som aldri trenger etterbehandling, og den utvikler en flott stedspatinert grå farge når den påvirkes av sol og vann. Kebony har en garantert levetid på 30 år.

Kjerneved

Tak og fasade - Kjerneved/malmfuru. Foto: Moelven.

Kjerneved/malmfuru. Foto: Moelven.

– Dette er svært populært på Sørlandet, og det er det flere grunner til: Det er et lokalt norsk produkt, og det har lange tradisjoner.

– Kjerneved har litt ytterved i seg, og den råtner når den ikke behandles, så det kan være du etter hvert må bytte noen bord i kledningen. Den store fordelen er at kjerneved er svært miljøvennlig, så bordene du har fjernet kan du putte i peisen.

Lerk

Tak og fasade - Jernvitrolbehandlet lerk. Foto: Moelven.

Jernvitrolbehandlet lerk. Foto: Moelven.

– Du får norsk lerk, men den er ikke så bra. Skikkelig lerk kommer fra den sibirske tundraen, og de vokser veldig lite hvert år. Det gjør at den nesten bare består av kjerneved, og den har også færre kvister.

– Lerk blir grå etter hvert, og du behøver ikke å gjøre noe med den. Ved spesielle klimatiske forhold kan lerk likevel bli skadet av for eksempel fukt og sopp eller lignende når den står ubehandlet.

Termo

Tak og fasade - Ubehandlet termofuru. Foto: Moelven.

Ubehandlet termofuru. Foto: Moelven.

– Dette er furu, gran og ask som er varmebehandlet. Furu og gran er kastanjebrun, mens ask er mokkabrun. Varmebehandlingen fører til at fibrene i treverket tørkes.

– Det gjør at bordene ikke trekker til seg fuktighet, så denne er svært motstandsdyktig mot råte. Termo har lite bevegelse etter at den er montert, og den er veldig holdbar.

Cedertre

Tak og fasade - Cedertre. Foto: Moelven.

Cedertre. Foto: Moelven.

– Dette er et ganske kostbart canadisk bartre som er veldig lett i vekt, og ekstremt solid. Cedertre er det bartreet som tar opp minst fuktighet fra omgivelsene.

– Det er også blant de mest formstabile treslagene, og treet patineres av sol og regn. Etter montering behøver du aldri å gjøre noe mer med cedertre, siden det er naturlig motstandsdyktig mot råte og sopp. Cedertre kan bare stå og stå og stå…

Fasadeplater – istedenfor tre

– Et alternativ til tre er støpte sementplater fra Steni, Cembrit og Formica. Dette er spesielt populært på moderne funkisboliger.

Tak og fasade - Fasadeplater i kombinasjon med tre. Foto: Studio Lindhjem.

Fasadeplater i kombinasjon med tre. Foto: Studio Lindhjem.

– Fasadeplater er miljøvennlige, tåler forurensning og svertesopp, og holder på fargen år etter år – uansett sol, varme, regn, snø og kulde. De er tettere enn vanlig kledning, så dersom du monterer dem selv må du huske ordentlig lufting på baksiden.

Gråning eller ferdigbehandlet kledning?

Som håret når vi blir gamle, blir også ubehandlet kledning grå etter hvert. Om du ikke har tid til å vente i mange år på å se kledningen skifte farge, kan du bruke jernvitrol.

– Dette er et jernsulfat som du blander med vann, og som du så smører på kledningen. Da tar det bare noen uker før den blir grå. Å bruke jernvitrol er kun en prosess for å fremskynde gråningen, så det er viktig å få frem at det ikke er en behandling.

Tak og fasade - Royal grå. Foto: Marnar Bruk.

Royal grå. Foto: Marnar Bruk.

Det vanligste er jo likevel å male eller beise kledningen. Fordelen er at du på din lokale Carlsen Fritzøe også kan få kjøpt ferdigbehandlet kledning, og Kjetil oppfordrer deg til å slå sammen det beste fra to verdener:

– Du kan for eksempel få ferdig malt kjerneved. Dette er det mange som kjøper, og da gjerne hvit. Det synes jeg er mer fornuftig enn ubehandlet kjerneved, siden du da pakker inn ytterveden og dermed gjør kledningen mer holdbar.

Kledningen må ha syrefaste festemidler

Når du har bestemt deg for ny kledning, og kanskje til og med av den vedlikeholdsvennlige typen, må du jo feste den til veggen. Da er det én ting som er svært viktig å huske:

– På alle disse tresortene må du bruke syrefaste spikre, stifter eller skruer. Hvis ikke er det fare for at du får en kjemisk reaksjon som gir rennemerker etter hodet. Kledningen blir ikke ødelagt, men det vil jo ikke se pent ut. Med ubehandlet må du også ta en liten omgang med malerkosten på hodene til slutt, sier Kjetil før han avslutter:

– Få også med at selv om kledning kalles vedlikeholdsfri, så er den altså vedlikeholdsvennlig. I tre blir det hengende støv og skitt fra sur nedbør, og i noen tilfeller soppsporer. Så uansett hva slags kledning du har anbefaler jeg at du vasker boligen din av og til.

Tak og fasade - Termo ask fra Moelven. Foto: F. Felberg.

Termo ask fra Moelven. Foto: F. Felberg.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 12. okt 2018 | Kategori: Tak og fasade