Tak og fasade

Betong eller tegl – hvilken takstein skal du velge?

Husets tak skal ikke bare beskytte mot vær, vind og vann, men det skal også se bra ut. Å velge riktig takstein har derfor mye å si for helhetsinntrykket. Skal du gå for betong eller teglstein?

Takstein har mange fordeler. Det er solid, tåler det norske klimaet godt, er nærmest vedlikeholdsfritt og varig – noe som er viktige egenskaper for et tak. Her tar vi en nærmere titt på hva som skiller taksteintypene betong og tegl.

Robust betong

Tak og fasade - Terracottarød betongtakstein fra Benders.

Terracottarød betongtakstein fra Benders.

At betong er det byggematerialet som brukes aller mest, er ikke så rart. Med egenskaper som gjør det formbart, holdbart, sterkt og rimelig er bruksområdene mange. Takstein i betong tåler vær og vind, er lydisolerende og sterkt nok til at du kan gå på det.

Med betongtakstein får du et tak som kan vare i 50 år eller mer, men det er likevel prisen som er den klareste fordelen.

Et tak som kan vare i 50 år eller mer

– Betong er en litt tettere takstein enn tegl, som er noe mer åpen, så det er mindre sjanse for å få vann inn i huset. Men når det er sagt, så er det heller ingen ulemper ved å velge tegl, sier Hans Kristian Andersen i Carlsen Fritzøe, Fredrikstad Østsiden.

Betongtakstein kommer malt i flere farger, og hos Carlsen Fritzøe i Fredrikstad er det fargene sort, teglrød og rød det går mest av. Det finnes også en ru type, som består av innstøpt granulat av kvarts.

– Denne tåler mye, og er en særlig sterk og værbestandig stein. Den ru overflaten gjør at snøen ikke sklir av, noe som er en fordel hvis du har tak foran et inngangsparti. Da kan du også slippe å ha snøfanger på taket.

Tradisjonell teglstein

Tak og fasade - Naturrød tegltakstein fra Benders.

Naturrød tegltakstein fra Benders.

– Tegl er rett og slett brent leire som enten er behandlet eller ubehandlet. Dette er en gammel, tradisjonell stein – en litt dyrere kvalitetsstein.

Teglstein er et tidløst og holdbart materiale, med en forventet levetid på 75 år eller mer. Steinene kommer blant annet med en glasert overflate, der resultatet er et eksklusivt tak som holder seg uforandret i generasjoner. Den betegnes også som Hollandsk teglstein.

– Denne typen er lakkert helt glatt, med en litt speilaktig overflate, og gjør så snøen sklir ned. Du slipper dermed at det plutselig ligger en meter snø på taket.

Hvis du venter noen år får taket mer sjel

Tak og fasade - Hollandsk glasert teglstein.

Hollandsk glasert teglstein.

Ubehandlet teglstein er Hans Kristians personlige favoritt, som er glad i det tradisjonelle.

– Når teglen blir påvirket av vær og vind og får satt seg, vil den etter hvert få et mattere utseende. Hvis du venter noen år får taket mer sjel, sier han.

Fordelen med takstein av både betong og tegl er at de så og si er vedlikeholdsfrie. Derfor har heller ikke selgeren noen klare anbefalinger på hvilken du bør gå for.

– Det er en smakssak, og kommer an på stilen du har på huset ditt og hvilket uttrykk du ønsker. Ellers er det nesten bare lommeboka som bestemmer hvilket tak du bør velge.

Enkelkrum, dobbelkrum eller flat takstein?

Tak og fasade - Sort og rød enkelkrum takstein fra Skarpnes øverst, dobbelkrum nederst.

Sort og rød enkelkrum takstein fra Skarpnes øverst, dobbelkrum nederst.

Ikke bare må du velge hvilken type takstein du vil investere i, men du må også forholde deg til om du vil ha stein med enkelkrum, dobbelkrum eller flat profil.

Hva innebærer egentlig det?

– Enkelkrum kan forklares med at det er én bølge i steinen, mens dobbelkrum har to. Dobbelkrum takstein er bredere og litt stødigere, i tillegg til at den er litt rimeligere. Det er den typen vi selger mest av, men hva du bør velge går kun på hva du selv synes er estetisk.

Både enkelkrum og dobbelkrum er klassiske former som passer både til gamle og nye hus, mens flat takstein gir huset et strammere og mer stilrent utseende og passer for deg som har sansen for det moderne. Hos Carlsen Fritzøe finner du et stort og variert utvalg av alle typer takstein fra ulike produsenter som sikrer deg taket du ser for deg:

Tak og fasade - Flat takstein - lysegrå Monier Minster.

Flat takstein - lysegrå Monier Minster.

Har du sjekket taket ditt?

Foruten å velge takstein er det generelt mye å huske på når du skal planlegge nytt tak. Hans Kristian nevner detaljer som stigetrinn, snøfanger, fuglebånd og takhatter til lufting – detaljer du kanskje ikke er klar over.

Tak og fasade - Det startet med en byggeprat og en kopp kaffe hos Carlsen Fritzøe… Foto: Jotun.

Det startet med en byggeprat og en kopp kaffe hos Carlsen Fritzøe… Foto: Jotun.

– Det er viktig å tenke på tilbehøret. Mange prøver å spare litt penger på det, men ikke gjør det om du vil ha et komplett og fint tak.

Du kan sjekke taket selv, men da bør du vite litt om hva du skal se etter

Ellers er det ikke bare å sette opp et tak uten å vite hva slags undertak du har. Og hvis du ikke har takstein fra før må du vite om taket ditt faktisk tåler det. Har du forresten husket å sjekke taket ditt etter årets harde vinter?

– Du bør gjøre det én gang i året, for å slippe dyre og ubehagelige overraskelser. Du kan sjekke taket selv, men da bør du vite litt om hva du skal se etter. Det kan derfor lønne seg å få profesjonelle til å ta en befaring av taket, ikke minst hvis du ikke føler deg trygg i høyden.

Trenger du en gratis og uforpliktende taksjekk? Da kan du besøke ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus eller bestille taksjekken her.

Carlsen Fritzøe hjelper deg gjennom hele prosessen

Tak og fasade - Bestill en gratis og uforpliktende taksjekk hos Carlsen Fritzøe!

Bestill en gratis og uforpliktende taksjekk hos Carlsen Fritzøe!

Er du usikker på hvilken takstein du skal velge eller har du andre spørsmål om taket ditt?

Hos Carlsen Fritzøe er du alltid i trygge hender blant dyktige fagfolk som står klare til å hjelpe deg med akkurat det du lurer på.

Vi formidler også de beste lokale håndverkerne hvis du ønsker hjelp til å utføre deler av, eller hele jobben. Start derfor alltid med å ta byggepraten hos Carlsen Fritzøe – så hjelper vi deg i gang!

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 13. sep 2018 | Kategori: Tak og fasade