Ute

Slik velger du stående kledning til huset ditt

Blir huset ditt finest med liggende eller stående kledning?

Er du på jakt etter stående kledning til huset ditt, men er i tvil om det passer? Da kan kledningsspesialist Nanna Kristin Bjørkmark hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord berolige deg.

Ute - Marnar Bruk Royal, stående kledning. Foto: Hundven-Clements.

Marnar Bruk Royal, stående kledning. Foto: Hundven-Clements.

– Hva du vil ha kommer an på smak, behag og design. Stående kledning passer både til moderne funkis, tradisjonelle hus og sveitservillaer. Nå er det også flere som kombinerer ulike stiler på kledningen.

De to mest vanlige er liggende og stående kledning, men bortsett fra det åpenbare – hva er ulikt?

– Med stående kledning får huset ditt et strammere og mer moderne uttrykk – det virker høyere og smalere. I tillegg får du bedre vannavrenning. Liggende kledning er til gjengjeld raskere å sette opp og gjør at huset ditt virker lavere og bredere. De nederste bordene er mer utsatt for råte, men blir enklere å skifte siden du ikke trenger å fjerne hele veggen.

Her kan du lese om design på kledninger

Ulike typer stående kledning

Ute - Stående malt kledning på et tradisjonelt hus. Foto: Bergene Holm.

Stående malt kledning på et tradisjonelt hus. Foto: Bergene Holm.

Nanna forteller at du får tre typer kledning – malt, grunnet og umalt.

Malt

– Denne har blitt grunnet og fått et mellomstrøk, så det holder å male over spikerslagene. Etter det må kledningen overmales innen fem år. Husk at du kan få malt kledning i akkurat den fargen du ønsker.

Du kan få malt kledning i akkurat den fargen du ønsker

Grunnet

– Denne har blitt grunnet ferdig med ett strøk fra fabrikk, slik at kledningen allerede har en beskyttelse. Du må male grunnet kledning innen to år.

Umalt

– Denne er det ikke er gjort noe med. Umalt kledning vil naturlig starte å gråne og trekke til seg vann raskt, så den bør males så fort som mulig.

– Hvilken type stående kledning anbefaler du?

– Absolutt den grunnede, fordi det er en fordel at første strøk er tatt slik at kledningen er beskyttet. Ved å velge grunnet kledning får du mye for pengene. Er du ikke glad i å male velger du ferdig malt kledning som koster litt mer, men du slipper å gjøre alt arbeidet.

Carlsen Fritzøes kledninger leveres av blant annet de norske kvalitetsleverandørene Bergene Holm, Moelven, Marnar Bruk, Alvdal Skurlag og Kebony.

Vedlikehold av stående kledning

Uansett om du har liggende eller stående kledning på huset ditt – for å få den til å vare lenger må den behandles og vedlikeholdes jevnlig.

Ute - Stående kledning fra Kebony. Foto: Studio Lindhjem.

Stående kledning fra Kebony. Foto: Studio Lindhjem.

– Vedlikeholdsintervaller avhenger av miljøet huset står i, som vær, vind, sol og om dere bor nær kysten eller i innlandet. Det er alltid greit å vaske huset utvendig en gang i året, siden det er mye som kommer med luften og legger seg på kledningen. Sjekk også at kuttflater og endeved er OK, og hvis ikke – male eller beise dem, forklarer Nanna.

Dersom kledningen kun skal vedlikeholdes kan du ta kritt-testen eller vanntesten:

  • Kritt-testen tar du på maling som er tynnet med White Spirit. Det er så enkelt som å stryke hånden over kledningen, og hvis fargen smitter av må du male.
  • Vanntesten tar du på maling som er tynnet med vann. Da sprayer du vann på kledningen, og dersom det perler seg trenger den ikke maling.
Ute - Stående kledning fra Kebony. Foto: @gamasj.no.

Stående kledning fra Kebony. Foto: @gamasj.no.

Hvis kledningen stryker på testen og du i tillegg har mistanke om at den må byttes, finnes det noen klare tegn du bør se etter.

– Og det er når kledningen begynner å sprekke opp, eller er myk når du tar på den. Da må du bytte, men som en liten trøst – husk at du ikke alltid må bytte all kledningen.

Hvilke kledningstyper finnes?

Vedlikeholdsvennlig kledning

Apropos trøst finnes det kledning du ikke behøver å gjøre noe med.

Ute - Stående malt kledning. Foto: Bergene Holm.

Stående malt kledning. Foto: Bergene Holm.

Eller i hvert fall som du kun behøver å gjøre minimalt av vedlikehold på, og derav navnet vedlikeholdsvennlig kledning – som like gjerne kalles vedlikeholdsfri.

– Dette er kledninger som kan stå uten vedlikehold i opptil flere tiår, bortsett fra en vask en gang i året. Noen, som Royal, kan oljes for å beholde fargen dersom du ønsker det, men de fleste kan du bare la være i fred. Da får de etter hvert en fin grå patina, forteller Nanna.

Ja, vedlikeholdsvennlig/-fri kledning koster mer, men har lang levetid. Samtidig er det minimalt med tid og arbeid du trenger å bruke på dem.

– Du kjøper deg mer ferie og fritid, og færre løpende utgifter til vedlikehold. Så kanskje du i det lange løp likevel tjener på vedlikeholdsvennlig kledning? Hvis du vil lese mer om dem kan du klikke på linken under.

De vedlikeholdsfrie kledningene som eldes med verdighet

Hobbysnekker eller ti tommeltotter?

Om det klør i fingrene etter å bytte den gamle kledningen med ny, er det først tid for selvransakelse. For spørsmålet er om man kan bytte stående kledning selv?

Ute - Stående kledning fra Kebony.

Stående kledning fra Kebony.

– Det kan du, men da skal du være litt nevenyttig. Det er mye å ta hensyn til, som over- og underliggere. Videre må du passe på at kledningen står i lodd, slik at den blir rett. I tillegg må du justere med smalere og bredere kledning rundt vinduer og dører.

– Det er også viktig at du skråsager nederst og bruker nok maling eller beis på endeveden. Da får den “dryppnese”, slik at vannet renner av. Så det er litt jobb for å få et pent sluttresultat, sier Nanna.

Kanskje du i det lange løp tjener på vedlikeholdsvennlig kledning?

Ute - Stående kledning i NORD fra Bergene Holm.

Stående kledning i NORD fra Bergene Holm.

Om du synes det ser omfattende ut å montere stående kledning, finnes det håp.

Carlsen Fritzøe kan nemlig skaffe deg håndverkere som gjør jobben for deg.

– Vi har mange flinke folk blant proffkundene våre, som vi mer enn gjerne anbefaler og videreformidler til deg dersom du skal ha stående kledning.

– Og hvis du vil gjøre arbeidet selv, bistår vi med råd og hjelp. 

Har du et prosjekt på gang? 

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 1. okt 2019 | Kategori: Ute