Ute

Snømåkingens 11 bud

De fleste liker snø når den ligger og glitrer i skogen en solfylt vinterdag, men spesielt far i huset får alltid et ettertenksomt blikk når han ser at det laver ned utenfor. Da vet han nemlig at nå må det måkes, og han vet at han risikerer å få vondt i ryggen. Men det finnes enkle måter å unngå dette på, og som i tillegg gjør jobben morsommere.

Så mye som en av tre nordmenn har til enhver tid vondt i ryggen, og det topper seg etter hvert snøfall. Da fylles venterommene hos kiropraktorer og fysioterapeuter opp av krokryggete menn (og noen damer!) som tok litt for hardt i under måkingen. De burde ha lest dette først:

De 11 budene for bedre snømåking

 1. Før du setter i gang – gå en tur i et kvarters tid slik at du blir god og varm, eller ta noen knebøy, skulderrullinger og litt armsving.
 2. Ha på gode sko, gjerne med brodder. Ha på godt med klær og sørg for at ikke ryggen er bar. Bruk også hansker slik at du ikke får blemmer.
 3. Ta snøen med en gang. Gammel snø = tung snø.
 4. Ta heller mange og små turer med måke og skuffe, enn få og tunge.
 5. Bruk tid. Å måke på fem minutter før jobb fører til mange brå bevegelser på kort tid.
 6. Bruk begge hender. Bruker du én hånd får du skjev belastning.
 7. Når du skyver snørydderen eller måken foran deg – bruk kroppen og ikke armene.
 8. Når du skal løfte snøskuffen eller måken – ta tak et stykke ned på skaftet slik at den blir lettere å løfte. Ha en bred fotstilling, få ut rumpa, og bøy hofta og knærne istedenfor ryggen.
 9. Når du skal kaste snøen – bruk en jevn pendelbevegelse, og husk å vri hele kroppen og ikke bare ryggen.
 10. Ved temperaturer rundt null grader opplever mange at snøen fester seg på skuffen. Sprut på stekespray, eller smør den inn med bilvoks.
 11. Gi deg selv en belønning når du er ferdig, så har du noe å glede deg til mens du måker.

Noe som også gjør det lettere å måke snø er å tenke på det som en treningsøkt. Og som med trening er det lov å bli støl når du måker – men det skal altså ikke gjøre vondt.

Måking når det er lite snø

Uansett hvor stort område du skal måke, er en snøskuffe eller snørydder alltid kjekt å ha. Velg et skikkelig redskap, så går jobben lettere og det er mindre risiko for at du påfører kroppen feil belastning.

Tar du deg en tur til Carlsen Fritzøe kan du prøve forskjellige snøskuffer og snøryddere, slik at du finner den som passer deg best.

Måking når det er mye snø

Er du lei av å måke snø? Eller rettere sagt, er du lei av å måke snøen selv? I så fall er det på tide å investere i en snøfreser – da sparer du både tid og ryggen.

Det første du må vite er hvor stort er arealet du skal brøyte er. Det neste du må tenke over er om du skal ha ettrinns- eller totrinns snøfresere. Vanligvis anbefales totrinns, da disse har bedre kapasitet, er mer robuste og i tillegg er selvgående. Det er også en fordel å velge snøfreser med elektrisk start, da det er atskillig mer kjedelig å trekke flere ganger i snoren i 20 minus enn det er på gressklipperen i 20 pluss…

Tenk også på at som så ofte ellers henger pris og kvalitet sammen. Det er derfor smart å velge snøfresere av kjente merker. Kjøper du en skikkelig snøfreser og tar godt vare på den kan den vare i opptil 30 år. Og det er en god investering for å slippe dårlig rygg.

Få hjelp til å velge riktig snøfreser

Som du ser er det mye å tenke over når du skal ha snøfreser. Derfor bør du dra til et skikkelig byggevarehus – som Carlsen Fritzøe. Der får du den hjelpen du trenger av flinke fagfolk. Da får du akkurat den snøfreseren du skal ha, og som passer deg og dine behov. Du får også sett på og demonstrert flere fresere, og du kan prøve selv og finne din favoritt.

Kom gjerne innom nærmeste Carlsen Fritzøe og kikk på snøfreser allerede i dag – neste snøfall kan komme fortere enn du aner.

Publisert: 28. apr 2015 | Kategori: Ute