Ute

Slik velger du riktig ytterdør

Huset ditt har fått et nytt strøk maling utendørs på vegger og vinduskarmer, og alt ser fantastisk ut. Helt til du lar øynene hvile på ytterdøren – for når ble den egentlig byttet sist?

Kanskje du allerede har kommet så langt i prosessen at du faktisk har begynt å drømme om farger, design, materialer, glass og lås? Ifølge Tara Hall, som er produktsjef for ytterdører i Swedoor, må du aller først bestemme deg for de to viktigste egenskapene.

– Og det er sikkerhet og kvalitet. Sikkerhet på grunn av innbrudd og klassifiseringer. Kvalitet fordi statistikk viser at mange bytter ytterdør med 20 til 30 års mellomrom, hvilket kan være litt lang tid. Det er også et økende grad av ekstremvær, som stiller høyere krav til bygninger – og ytterdører. Du må derfor være trygg på at den er stabil og trygg hele tiden du har den. Og det er viktigere enn utseendet.

Ytterdørstrender

Tara forteller at dørkunder stort sett består av to hovedgrupper:

– Den ene er de som er interessert i å få en mer unik og personlig løsning, og som er opptatt av kvalitet, sikkerhet og design – de er ikke så opptatt av om det koster litt mer. I den andre enden har vi de som gjerne bestemmer seg for pris først, og så bestemmer seg for hvilken dør de vil ha.

Kvalitet, sikkerhet og design

Ytterdøren skal være en del av boligen din i 10 til 20 år fremover, men også her finnes det trender. Det har gjort at vi de siste årene har begynt å tenke mer på et mer personlig preg når vi skal velge husets førsteinntrykk.

– Folk er generelt mer bevisst på at inngangspartiet skal se bra ut, og de vil gjerne ha en spesiell farge. Mange velger grå eller svart istedenfor hvit, men flere ønsker også mer fremtredende farger, sier Tara.

Ute - Michigan ytterdør i grått.

Michigan ytterdør i grått.

Dette i motsetning til innerdørene, der vi fremdeles er forsiktige med fargevalget.

– Folk er flinkere til å tenke på ekstra høyde, en annen glasstype og nyere typer låser som tilfører utseendet noe ekstra og øker funksjonaliteten. Og så ser vi at en del synes det er stas med tofløyet ytterdør eller glassfelt ved siden av. Tidligere var det de klassiske dørene som var mest populære, men i de siste årene har det gått mer i moderne og stilren design.

Innerdørene, der vi fremdeles er forsiktige med fargevalget

Lurer du på hvordan en ny ytterdør vil se ut hjemme hos deg? I så fall har Tara et godt tips:

– Last ned appen Door Designer fra Swedoor JW – du får den både til iPhone og Android. Ta et bilde av inngangspartiet ditt, og så kan du prøve deg frem til du finner døren du liker best.

Her finner du en komplett sjekkliste for valg av ny ytterdør.

To hovedtyper ytterdører

Swedoor deler ytterdørene opp i hovedkategoriene Clever-line og Advance-line. Tara forklarer forskjellen:

– Clever-line er ganske enkelt rimelige og gode dører med fin design som gir deg mye for pengene. De har en overflate av HDF, som er en hardere variant av MDF. Sortiment og størrelser er mer begrenset, og det er ingen tilvalg med unntak av sparkeplate. I tillegg har Clever-line sterke, solide og justerbare hengsler.

Advance-line koster litt mer, men gir deg langt flere valgmuligheter.

– Disse dørene har mange varianter i sortimentet. Du kan velge flere typer design og modeller, ulike størrelser og forskjellige farger, glasstyper, pardører og tilbehør som sparkeplate og ekstralås. Du kan dessuten få den klassifisert for brann, røyk og sikkerhetsklasse RC3, sier Tara.

Ute - Character Dots ytterdør

Character Dots ytterdør

Advance-line er mer avanserte, og har bedre lås, støydemping og innbruddssikkerhet enn Clever-line. Faktisk har de låser med høyere sikkerhetsklasse enn de behøver å ha. Det bidrar også til å holde døren ekstra godt lukket og motvirker dermed varmetap.

– Advance Line har også en gruppe ytterdører med navnet Character. Den største fordelen med disse er det unike designet og glassinnfestingen uten kantlist, i tillegg til de skjulte hengslene. Det særskilte med disse er at de har treveis justering. Hengslene gjør at Character har minst like høy sikkerhet som de øvrige dørene i Advance-line.

Et eksempel på en trendy og moderne dør i Character-serien er Digits. Her kan du få ditt eget husnummer i glasset, slik at inngangspartiet på boligen din blir mer personlig.

Elektronisk kodelås gjør familien trygg

Gadgets er velkjent i hjemmet, og nå har de også kommet til ytterdøren. Men “dørgadgets” er ikke til for moro skyld. Tara påpeker at det handler om nytteverdi med tanke på trygghet, sikkerhet og enkelhet i hverdagen – for hele familien.

Yale Doorman er en elektronisk kodelås som har blitt veldig populær de siste årene. Du kan for eksempel gi håndverkere, vaskehjelp og hjemlevering midlertidig adkomst, og du slipper å tenke på at barna kan miste nøklene sine.

Nytteverdi med tanke på trygghet, sikkerhet og enkelhet i hverdagen

Denne typen løsning er heller ikke spesielt dyr, og du får både Yale Doorman og andre typer kodelåser hos Carlsen Fritzøe. Yale Doorman koster fra ca. 3300 kroner, og de ekstra kronene vil dermed ikke utgjøre den store forskjellen fordelt over årene du har ytterdøren. Du kan også supplere elektroniske kodelåser med alarmsystemer, dørkikkert og apper fra alarmselskaper.

Ute - Monteverdi tofløyet ytterdør.

Monteverdi tofløyet ytterdør.

– Det har mye å si for en travel hverdag at familien har en funksjonell lås som passer deres behov, legger Tara til.

– Vi må jo nesten spørre – hva slags ytterdør har du selv hjemme?

– Jeg skal faktisk kjøpe ny snart, og da blir det en Swedoor Monteverdi. Årsaken til det er at jeg bor i et historisk bygg fra 1760, som til og med ble leid av Edvard Munch i tre års tid tidlig på 1900-tallet. På et bilde står han utenfor og leker med hunden sin, og man kan se døren. Monteverdi er den som ligner mest på den opprinnelige døren fra over 100 år tilbake, forteller Tara.

Trenger du hjelp til å finne ny ytterdør?

Nanna Kristin Bjørkmark jobber med kapitalvarer hos Carlsen Fritzøe Sandefjord, og er dermed det vi kan kalle “dørselger”. Hun bekrefter langt på vei Taras konklusjoner om hva folk vektlegger når de skal ha ny ytterdør:

– For det første ønsker de en dør som passer til huset. Noen vil ha en som er litt spesiell, mens andre tenker mer på pris.

Carlsen Fritzøe utførte nylig en markedsundersøkelse med fokus på ytterdører. Der svarte folk at det de legger mest vekt på er sikkerhet, isolasjon og design.

– De fleste som kommer hit har vært flinke og gjort en grundig research først. De vet hva de skal spørre om, og vil vite mer om forskjellene på dørene.

Ute - Debussy hvit ytterdør.

Debussy hvit ytterdør.

Og for at det skal bli enkelt for deg å kjenne til forskjellene, har Carlsen Fritzøe delt inn ytterdørene i GOD, BEDRE og BEST.

  • GOD er dører i det rimeligere sjiktet. Den har en lett kjerne, men likevel bra isoleringsevne. GOD-dørene blir kun laget i hvitt, så du har ingen tilvalgsmuligheter.
  • BEDRE har høyere isoleringsevne og en mer støyreduserende konstruksjon – de er rett og slett tyngre. Her er det finere design, og du har mulighet til å få i flere farger. Du kan også få noe på spesialmål. BEDRE har sterkere hengsler og er mer robuste dører som er godt testet med tanke på både innbrudd, regntett- og vindtetthet.
  • BEST har mange av de samme som egenskapene som BEDRE, men de har mange design- og tilleggsmuligheter på justeringer, samt at det er integrerte og skjulte hengsler. BEST har det lille ekstra slik at døren din blir enda mer raffinert.

I Clever Line – altså GOD – fører Carlsen Fritzøe dørene P-100, P-1100 og P-710. I Advanced Line – altså BEDRE og BEST – føres Ganges, Indus, Michigan, Caribbean, Amazon, Ives, Debussy, Digits, Beat, Domino, Prisma, Pulse og Square.

Du kan se alle dørene i flotte utstillinger i Carlsen Fritzøes varehus. Husk dessuten at når du er hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk – og det gjelder ikke bare i butikkene: For hvis du vil ha hjelp til å bytte ytterdøren din formidler vi de beste lokale håndverkerne også.

– Og når kundene kommer til dere får de hjelp til å velge akkurat den døren som passer både lommeboka og boligen?

– Absolutt! Finn stilen din så finner vi døren din, avslutter Nanna.

Publisert: 22. Jun 2017 | Kategori: Ute