Ute

Nye vinduer du aldri behøver å vaske

Mange hus har gamle og dårlige vinduer. Dette koster mye i fyringsutgifter, samtidig som huset fort blir ubehagelig varmt om sommeren. Med nye vinduer kan du spare mye penger, samtidig som du får et bedre inneklima.

– Å bytte til nye vinduer gir deg mange fordeler, sier Tommy Meløy, som er selger hos Carlsen Fritzøe i Larvik.

– Det har mye med innekomfort å gjøre. Du merker det veldig godt hvis du har gamle vinduer med dårlig glass i huset ditt – sitter du nært en stor glassflate, så får du kaldras som føles som om det blåser inn. Når du bytter merker du stor forskjell. I tillegg har det med utseendet på huset ditt å gjøre, du får mindre vedlikehold og ikke minst sparer du energi.

Nye vinduer gir deg mange fordeler

Ja, for selv om vinduene i boligen din kanskje står for kun 10 prosent av fasaden, så kan de ifølge Enova stå for 40 prosent av energitapet. Hvis du har en bolig på 150 kvadratmeter kan nye vinduer spare deg for mange tusen kroner i året. Det betyr at i det lange løp kan det faktisk lønne seg å bytte vinduer.

– Ja, det er det ingen tvil om. Og nå har du så mange muligheter når det gjelder vinduer, profiler. karmer og glass – det er en hel jungel å ta av!

Bytte vinduer selv?

Men, når er det egentlig på tide å bytte vinduer? Hvilke tegn skal man se etter?

– Det første du merker det på er trekken, da kan du sjekke om tetningslistene er i orden. Og så ser du jo om glasset har punktert eller om det er råte på karmene – da er det i så fall på tide å tenke på å bytte. Ellers er det vanskelig å anslå tiden, men når vinduene begynner å bli 30 eller 40 år har det skjedd mye med både karmer, beslag og glass, forklarer Tommy.

Når vinduene begynner å bli 30 eller 40 år har det skjedd mye

Hvis du er usikker på om du trenger nye vinduer eller ikke kan du ta kontakt med nærmeste Carlsen Fritzøe, eller få en gratis vindussjekk.

– Ja, det gjør vi veldig gjerne! Vi er stadig ute og måler vinduer, og gir helt uforpliktende priser på vinduer og arbeid. Vi gir også veiledning og gode råd med tanke på hvilke vinduer man bør velge, og det setter kundene våre veldig stor pris på.

Ute - Foldedører og vinduer fra H-vinduet Fjerdingstad.

Foldedører og vinduer fra H-vinduet Fjerdingstad.

Du får ikke bare veiledning og gode råd, for Carlsen Fritzøe er kjent som Den lokale byggevarespesialisten. Det betyr at i tillegg til at du er i trygge hender blant ekte fagfolk, så får du alt du trenger av byggevarer og verktøy. Som om ikke det var nok kjenner vi de dyktigste håndverkerne der du bor, og vi formidler dem mer enn gjerne til deg.

– Men kan man bytte vindu selv, eller anbefaler du at man bruker profesjonelle?

– Sånn som det har blitt etter hvert med tetting og slikt, skal du være veldig nøye rundt vinduene med teiping og tilpasning. Det er en fordel å bruke profesjonelle, men er du litt kyndig og handy kan du bytte vinduer selv. Når det er sagt, er det svært få som gjør dette. Ulempen er også at hvis du gjør det selv og ting ikke er i orden, så har du jo ingen å skylde på i ettertid, smiler Tommy.

Velg vinduer som passer huset

Hos Carlsen Fritzøe får du vinduer fra de aller beste og mest kjente leverandørene: NorDan, Uldal og H-vinduet Fjerdingstad. I tillegg har vi takvinduer fra Velux. Uansett hvilken av dem du velger ligger de prismessig nær hverandre. Du får også skikkelig kvalitet med på kjøpet: Forutsatt at du overholder vedlikeholdsintervallene, er det forventet at levetiden er mer enn 30 år på vinduer med treramme, og over 60 år på vinduer med aluminiumsbekledning.

Men dersom pris og kvalitet er omtrent like god, hva skal man da se etter når man skal ha nye vinduer?

– Det aller viktigste er at vinduene passer fasaden, så du bør ikke skjære helt ut og bytte til noe som ikke står i stil. Prøv å kjøre den samme stilen som du opprinnelig har på huset. Så er jo spørsmålet om du vil ha side- eller topphengslede vinduer, spør Tommy.

Det aller viktigste er at vinduene passer fasaden

En ny trend som gjør seg gjeldende er farger, som vi omgir oss med stadig mer. Det begynte på soverommet, snek seg ut i stua og videre til kjøkkenet. Så ønsket vi særpreg på ytterdøren, og etter hvert innerdørene. Nå har fargene kommet til vinduene også.

Ute - Vinduer med mørke karmer fra Uldal.

Vinduer med mørke karmer fra Uldal.

– Det går fremdeles mest i hvitt innvendig, men grått og sort er trendy. Utvendig er det blitt mer farger, i hvert fall på aluminiumsbekledde vinduer. Også her blir det helst sort og mørke gråfarger. Det blir for øvrig veldig pent når det er forskjell på karmene ute og inne.

Selv om nevnte pris og kvalitet stort sett er den samme, finnes det forskjellige typer vinduer fra de ulike leverandørene. Og vi kan jo fortsette med karmene:

Aluminiums- og PVC-karm

– Disse er nesten vedlikeholdsfrie. Alminnelige vinduer har treramme, og du kan velge om du vil ha aluminiumsbekledning som beskytter trevirket. Alternativet til treramme er PVC. Aluminium er det vi selger mest av, mens noen velger PVC. Selv om begge deler er det vi kaller vedlikeholdsfritt må de vaskes innimellom, og på PVC kan du freshe opp med for eksempel bilpolish for å bevare vinduene lenger.

Her kan du lese mer om vedlikeholdsfrie vinduer.

Trekarm

– Disse er ikke vedlikeholdsfrie, likevel er de fremdeles veldig populære. Utvendig er det mer vedlikehold, men dette har også litt å gjøre med hvor vinduene står – altså om de er værutsatt. Tidligere var det svake punktet på trevinduer glasslistene, men disse er nå laget i PVC eller aluminium. Bunnlisten er også alltid i aluminium.

Ute - Trevinduer fra Nordan.

Trevinduer fra Nordan.

Tolags- eller trelags glass?

– Det som stort sett blir lagerført er tolags, men nå kommer det mer og mer trelags glass som fører til at du får bedre lyd- og varmeisolering. Det gjør at de har lavere U-verdi, og jo lavere U-verdi et vindu har, desto bedre isolert er det. For hver tiendedel verdien går ned, får du en årlig energibesparelse på 10 kilowattimer per kvadratmeter vindusareal.

Tolags og trelags glass er så godt isolert at hvis vinduet står helt jevnt med ytterveggen, kan det dugge på utsiden når det er fuktig vær. Det er fordi varmen ikke trekker ut. Siden det er lite varmetap ut til det ytterste glasset, legger duggen seg der. Har du et godt vannbrett eller takutstikk over vinduet, eller trekker det lenger inn i veggen, kan du unngå dette problemet.

Solreflekterende glass og UV-filter

– Noen vinduer har solreflekterende glass som likevel er helt klare og gjennomsiktige, og som reduserer UV-stråling og varmen inne. Disse koster litt mer, men på den annen side kan du kanskje kutte ut markiser. Samtidig unngår du i større grad misfarging og bevarer gulv, malerier, bilder og møbler.

Selvrensende glass

– Dette høres jo ut som et eventyr, men det er ganske utrolig hvordan det funker. For fem år siden leverte vi denne typen vinduer til fem hus her i Larvik. Disse ligger helt nede ved havet, og der er det mye sol og regn. Hvis de skulle hatt vanlige vinduer, så måtte det nok blitt vasket en gang i uken – nå holder det at de spyler en gang i blant. Vanligvis holder det at regnet vasker vinduene.

Det er nanoteknologi og en kjemisk reaksjon som sørger for å holde glassene rene: Et smussavvisende belegg lades opp av sola, og så tar regnet med seg skitten og støvet.

Ute - Moderne hus med Nordan-vinduer.

Moderne hus med Nordan-vinduer.

– Forskjellen i pris sammenlignet med vanlig glass er ikke stor, og den ligger på rundt 10 prosent mer. Du kan jo kombinere med de vanlige, og sette de selvrensende glassene der det er mest sol. Eller hvis du har noen store vinduer som er vanskelige å vaske – da kan du  bruke selvrensende her, og velge vanlige ellers.

Nye vinduer får du hos…

Som du ser er det mye å velge mellom. Tommy forteller at de selger mest av helt vanlige toppsvingvinduer, og da gjerne kombinert med sprosser. Når vi spør om hva han pleier å anbefale, må han tenke seg litt om.

– Det kommer an på hva kunden er på jakt etter. Helst går det jo på utseendet – kunden liker kanskje en profil eller farge fremfor en annen? Uansett blir det som jeg sa tidligere: Med de produsentene vi har får du bra produkter enten du velger det ene eller det andre. Men skal jeg komme med én anbefaling, så kan det være smart å velge trelags glass og aluminiumsbekledning utvendig.

Her blir det jo veldig mye nytt å forholde seg til – vinduer er jo noe man kanskje bytter én gang i livet.

– Derfor skal du være rimelig sikker på at du får god veiledning. Det er jo snakk om mange penger, og vinduene skal stå der i 30-40 år.

– Kanskje det enkleste og beste når man skal bytte vinduer er å stikke innom nærmeste Carlsen Fritzøe?

– Det er jeg helt enig i! Da får du all den hjelpen du trenger, avslutter Tommy.

Ute - Nordan-vinduer skaper stemning på hytta.

Nordan-vinduer skaper stemning på hytta.

Publisert: 29. aug 2017 | Kategori: Ute