Terrasse

Ny terrasse? Dette er årets trender!

Det finnes trender for alt, også terrasser. Hva slags terrasse ønsker vi oss i år, og for somrene som kommer?

Etter den lengste vinteren i manns minne, er det godt å endelig kjenne at kroppen tiner litt  mer for hver dag solen står høyere på himmelen. Kanskje du har sett ut av stuevinduet og tenkt at her kunne det passet med en ny terrasse? Et lunt sted i solen der dere kan grille og kose dere, mens barna løper ut og inn med barbente sommerføtter?

Terrasse - Accoya fra Fritzøe Engros i vannkanten.

Accoya fra Fritzøe Engros i vannkanten.

Men hvilke typer terrasser finnes, og hvilken bør du velge? Èn ting er i hvert fall sikkert når det gjelder årets terrassetrend – vi vil heller nyte enn yte.

Mindre vedlikehold, lyse farger og mer mijø

Terrasse - Kebony - mer og mer populært. Foto: Kathrine Sørgaard.

Kebony - mer og mer populært. Foto: Kathrine Sørgaard.

Den mest merkbare trenden er nemlig at vi vil ha mer og mer vedlikeholdsfrie terrasser.

– Folk ønsker å bruke mindre tid på vedlikehold og mer tid i solstolen, sier Jan Sverre Hansen hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

– To typer terrassebord det stadig går mer av er Royal og Kebony, som er forholdsvis vedlikeholdsfrie. Hvis du vil ha det tilnærmet vedlikeholdsfritt kan du gå for komposittgulvet Megawood. Den trenger kun å vaskes en gang i blant.

Megawood er tysk kvalitet i terrassebordform. Den har hard overflate med god ripemotstand  som hverken fliser eller sprekker. Megawood fås med klassisk, rillet overflate eller trestruktur, og i en rekke bredder, tykkelser og farger.

Terrasse - Megawood fra Fritzøe Engros tåler så mye at det kan brukes på uterestauranter.

Megawood fra Fritzøe Engros tåler så mye at det kan brukes på uterestauranter.

Ja, hvilke farger ønsker vi så på terrassene våre? Noen få velger mørkt, men i de senere årene er det lyst som går igjen. Spesielt grått eller terrassebord som får en grå patina over tid – som Royal, Kebony og Accoya.

– Sistnevnte er et veldig pent gulv med helt spesielle egenskaper, og det er priset deretter, smiler Jan-Sverre.

Tresorten Accoya har hele 50 års råtegaranti. I en preferansestudie om sprekkdannelse gjort av Norsk Treteknisk Institutt, var Accoya den klare vinneren – 94 prosent av respondentene mente at kvaliteten var like god selv etter to år ute i tøft norsk klima. Tallene for hviteik var to prosent og sibirsk lerk 14 prosent…  

Accoya er miljøvennlig fremstilt i bærekraftige plantasjer, og innehar blant annet Svanen-/FSC- og PEFC-sertifiseringer.

Terrasse - Trapp i termofuru fra Moelven.

Trapp i termofuru fra Moelven.

Og nettopp miljø er en annen trend – folk ønsker å ha bærekraftige materialer under føttene. Det har ført til at utvalget av både terrassebord og impregnering blir stadig større for den miljøbevisste.

Termofuru, Termoask og Kebony er andre gode eksempler på dette. Termobordene har gått gjennom en miljøvennlig varmebehandlingsprosess, mens Kebony er impregnert med en naturlig biobasert væske. Det har også kommet flere impregneringsprodukter som i tillegg til å være miljøvennlige, gjør at du får et stadig lengre vedlikeholdsintervall. Dette gjelder spesielt SiOO:X, som er en silisiumbasert impregnering med en levetid på inntil 12 år.

Terrasse - Detalj av Kebony. Foto: Kathrine Sørgaard.

Detalj av Kebony. Foto: Kathrine Sørgaard.

– Men alle trender til side – hvilke terrassebord selges det mest av?

– Det er fremdeles vanlig CU-impregnert furu, men Royal begynner også å bli populært.

Skal du ha ny terrasse i sommer?

Hvis du ikke vil bygge den selv, formidler Carlsen Fritzøe de beste lokale håndverkerne til deg. Dersom du skal bygge terrassen selv har Jan-Sverre et godt råd.

– Og det er at flere bør gå over til å bruke rustfrie skruer, gjerne også syrefaste – spesielt hvis terrassen din er nærme sjøen.

Terrasse - “Hva har du der, pappa?” CU-impregnert Furu fra Moelven.

“Hva har du der, pappa?” CU-impregnert Furu fra Moelven.

Hvis du drømmer om ny terrasse må du begynne et sted. Og uansett om du har planlagt alt ned til minste detalj eller ikke vet opp ned på en skrue – ifølge Jan-Sverre er den beste måten å komme i gang på å legge turen til nærmeste Carlsen Fritzøe og ta byggepraten.

– Kom innom oss, så finner vi ut hva du trenger. Og du får gjerne med deg et tilbud på den nye terrassen din.

Publisert: 11. apr 2018 | Kategori: Terrasse, Ute