Ute

10 ting du bør vite om husmaling før du maler huset

Avhengig av hvor lang tid det er siden du malte huset sist, hvor godt du har vedlikeholdt det i ettertid og hvor du bor, er det kanskje snart på tide å male huset igjen? Det er imidlertid noen ting du trenger å vite om husmaling før du kaster deg over jobben.

Vi spurte Sunniva Kronstad i malingsavdelingen hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord om husmaling og hva du bør tenke på når du skal male huset.

Ute - JOTUN 0734 Brunsvart og TREBITT 0810 Heigul.

JOTUN 0734 Brunsvart og TREBITT 0810 Heigul.

#1 Hvordan vet jeg når det er på tide å male huset?

Hun forteller at det er flere måter å finne ut når du bør gi huset et etterlengtet malingstrøk på, eller to strøk for å være mer nøyaktig. For det første lønner det seg å følge godt med og se etter falming, flassing og sprekkdannelser i husmalingen. Men det finnes også tester du kan ta.

– Har du malt med white spirit-tynnede malinger som for eksempel Drygolin og Tjæralin, kan du ta den såkalte kritt-testen, sier Sunniva.

Hvis fargen smitter av på hånden er det på tide å male

Kritt-teksten går enkelt forklart ut på å stryke hånden langs treverket. Hvis fargen smitter av på hånden er det på tide å male.

– Har du imidlertid malt med vanntynnede malinger, kan du spraye litt vann på veggen. Perler vannet seg er alt i orden, mens hvis treverket sluker vannet er det på tide å male, forklarer hun.

#2 Skal jeg velge beis, oljedekkbeis eller maling?

Ute - _JOTUN 9918 Klassisk Hvit

_JOTUN 9918 Klassisk Hvit

Den grunnleggende forskjellen på beis, oljedekkbeis og maling er at beis er transparent, altså gjennomsiktig. Du vil derfor se strukturen i treverket og kvister gjennom beisen.

Du trenger ikke å grunne først når du beiser.

Oljedekkbeis er litt tykkere og trekker mer inn i treverket, men du vil fortsatt se strukturen. Skal du bruke oljedekkbeis må du i de aller fleste tilfeller grunne først. Dette trenger du imidlertid ikke å gjøre hvis du har brukt Tjæralin.

– Maling er heldekkende og vil derfor dekke en del av strukturen i treverket. Husk at du alltid må grunne før du maler med husmaling, understreker Sunniva.

Her kan du lese mer om forskjellen på beis, oljedekkbeis og maling.

#3 Kvalitet og farger

Ute - JOTUN 1284 Svolvær og 1001 Egghvit

JOTUN 1284 Svolvær og 1001 Egghvit

– Det lønner seg alltid å gå for kvalitetsprodukter når du skal male, både når det gjelder selve malingen og utstyret du trenger for å gjøre jobben, forklarer Sunniva videre.

Hos Carlsen Fritzøe deles malingen inn i tre kategorier; god, bedre og best. Sunniva forklarer at de gode er White spirit-tynnede malinger og dekkbeis, som er blanke og fine med en gang de har kommet på, men som bruker lang tid på å tørke og falmer raskere enn de bedre alternativene.

OptiWhite er i tillegg selvrensende, men finnes bare i noen utvalgte hvitfarger

Bedre er vanntynnede oljemalinger og oljedekkbeis som for eksempel Drygolin Pluss fra Jotun. Den har en bedre UV-blokk og holder bedre på farge og glans. En annen fordel er at du kan rengjøre penslene i vann.

Malingene i kategorien best er for eksempel Jotuns Optimal og OptiWhite, som er en ren akrylmaling og som er mattere enn oljemalingen, men som holder bedre på både fargen og glansen, spesielt de hvite fargene.

Ute - JOTUN Opti White, spesialmaling for hvite hus, fargen 1001 Egghvit

JOTUN Opti White, spesialmaling for hvite hus, fargen 1001 Egghvit

OptiWhite er i tillegg selvrensende, men finnes bare i noen utvalgte hvitfarger. En annen selvrensende maling er Supermax fra Gjøco, som også har en god holdbarhet.

– Jeg vil også nevne Drygolin Ultimat og ikke minst Drygolin Nordic Extreme av malinger vi plasserer i kategorien best. De gir desidert best beskyttelse mot soppdannelse og holder godt på farge og glans. Nordic Extreme har i tillegg en helt ny teknologi som gir en overlegen beskyttelse, fortsetter Sunniva.

Når det kommer til farger og fargekart er sortimentet stort hos Carlsen Fritzøe. Du kan selvfølgelig få hjelp av fagfolk for å velge riktig farge til huset ditt.

– De fleste bruker nyanser av grått, gjerne mørk grått. Men hvit er også en populær farge. Det samme er også sort og til dels rødt, forteller hun.

Ute - Du trenger både pensel og rulle.

Du trenger både pensel og rulle.

#4 Hva trenger jeg av maleutstyr for å male huset?

– Du trenger først og fremst en god pensel, og kanskje en rulle i tillegg. Vi anbefaler å gå over med kost der du har brukt rulle for å få et best mulig resultat. Videre trenger du et forlengerskaft, slik at du kommer til i høyden, en malerbøtte eller et håndholdt malekar som er enkelt å bruke i stige, forklarer hun.

– Det er også lurt å dekke til heller og lignende, og ikke minst bruke hansker, legger hun til.

Ute - JOTUN 9938 Dempet Sort og 1001 Egghvit

JOTUN 9938 Dempet Sort og 1001 Egghvit

#5 Hvordan går jeg frem for å begynne?

På spørsmål om hvordan man begynner på malejobben, svarer Sunniva kontant.

– Det viktigste er å vaske huset først. Til det bruker du kraftvask. Deretter må du skrape all løs husmaling, før du grunner. Videre må du være sikker på at huset er tørt før du maler, og huske at du bør ha to strøk.

– Ikke mal i regnvær, og helst ikke tidlig på morgenen eller sent på kvelden på grunn av dugg. Unngå også direkte sollys. Med andre ord er tørre gråværsdager det beste tidspunktet å male huset på, sier hun med et smil.

#6 Hvordan male huset raskt?

Hvis du ønsker å få malejobben unna raskere kan du bruke en vanntynnet maling som tørker fortere. Du kan også bruke en malersprøyte, men da bør du vite hva du gjør.

Videre bør du sørge for å ha alt utstyret klart på forhånd, som for eksempel stillaser, stiger og annet utstyr du trenger. Jotun Optimal har kort tørketid, og dermed har du muligheten til å male to strøk på en dag.

Ute - JOTUN 2006 Husmannsrød og 0394 Varmgrå og 1376 Frostrøyk.

JOTUN 2006 Husmannsrød og 0394 Varmgrå og 1376 Frostrøyk.

Her kan du lese mer om hvordan du maler huset ditt raskere.

#7 Hvordan male huset med best mulig resultat?

– Hvis du ønsker et best mulig resultat etter å ha malt huset, er det viktig å være nøye med alt du gjør, alt fra forarbeid og vasking til selve gjennomføringen av malerjobben.

Vi anbefaler å vaske huset én gang hvert år

– Det er også viktig å bruke nok maling, men heller ikke for mye, sier hun.

#8 Skal jeg bruke samme husmaling på dører og vinduskarmer?

Ute - JOTUN 9937 Aske og 9918 Klassisk Hvit

JOTUN 9937 Aske og 9918 Klassisk Hvit

– Vi har egne vindus- og dørmalinger som er bedre egnet for å male vinduskarmer og dører. De har høyere glansgrad og legger seg bedre rundt kanter og detaljer. Dessuten egner de seg godt på høvlede flater.

#9 Hvordan vedlikeholder jeg huset etter at det er malt?

– Vi anbefaler å vaske huset én gang hvert år for å fjerne skitt og hindre soppdannelse. Dette gjelder uansett hvilken maling du har brukt eller hvor lenge siden huset ble malt.

#10 Hvor ofte bør jeg male huset?

Hvor ofte du bør male huset avhenger av hvilken maling du har brukt og hvor nøye du er med vedlikeholdet. Men generelt kan man si at jo bedre husmaling du har brukt, jo lenger tid kan det gå mellom hver gang du maler, avslutter Sunniva Kronstad hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

Kom gjerne innom Carlsen Fritzøe for en uforpliktende prat med ekte fagfolk om hvilken husmaling du bør velge.

Ute - JOTUN 1037 Sandsten og 1001 Egghvit

JOTUN 1037 Sandsten og 1001 Egghvit

Har du et prosjekt på gang? 

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 5. jul 2019 | Kategori: Ute