Terrasse

Høyere kvalitet på terrassebordene gir mindre vedlikehold

Terrasser og plattinger spretter opp over landet som aldri før. Stadig flere ønsker seg en plass i solen der de kan nyte kald drikke på varme dager. De fleste bygger uteplassen sin med terrassebord av CU-impregnert furu – som jo er det rimeligste alternativet. Men, noen ganger kan dyrere faktisk vise seg å bli billigere…

Det er forståelig hvorfor CU-impregnert furu er populært. Det er et flott materiale som gir deg mye for pengene. Men du skal ikke betale mye mer før du får terrassebord i en helt annen klasse, sier trelastspesialist Kjetil Olsen hos Carlsen Fritzøe i Sørlandsparken.

– Et terrassebord flere absolutt burde få øynene opp for er Royal. Det er et bra produkt, og det er mer stabilt og bestandig mot råte, fukt og krymping enn CU-impregnert furu.

Terrasse - 28X120 ROYAL TERRASSEBORD BRUN

28X120 ROYAL TERRASSEBORD BRUN

Legg til huskeliste

Mindre tid på vedlikehold

Det er ikke mange som tenker på tre som noe teknologisk, men det utvikles stadig nye metoder for å gjøre det mer holdbart og varig. Royal er ekte norsk furu som først har blitt tørket, så vakuumkokt i olje, og til slutt tilsatt fargepigment.

Royal har fine farger som passer godt inn i norsk natur

Denne behandlingen gjør at terrassebord fra Royal krever vesentlig mindre vedlikehold enn CU-impregnert furu, som bør oljes eller beises to ganger hvert år, forklarer Kjetil.

– Dette kommer jo litt an på beliggenhet: Er det sjø og brygge må du piffe opp fargene oftere enn inne i landet, men etter at det er lagt holder det som regel å gjøre det etter 4-5 år, eller ved behov. Takket være den omfattende prosessen er det kun det øverste laget som blir slitt.

Terrasse - 28X120 ROYAL TERRASSEBORD GRÅ

28X120 ROYAL TERRASSEBORD GRÅ

Legg til huskeliste

CU-impregnert furu kommer i én farge – med Royal kan du velge mellom fem forskjellige:

– Brun, rød, gul, upigmentert og den nye som er grå. Royal har fine farger som passer godt inn i norsk natur. De finnes både i riller og slett, og den sistnevnte er mest trendy – som den grå er populær. Bordene kommer ferdig oljet og etterbehandles med Royal impregnering etter tre til fire år.

Ønsker du å se på flere alternativer til terrassegulvet ditt? Kebony er også et terrassebord fra øverste hylle, og som i likhet med Royal er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Kebony ligger litt høyere i pris, og Kjetil forteller at det er noen forskjeller.

Du sparer tid som du kan bruke på familie, venner og ferie

– Kebony er en bærekraftig trevirke produsert i Norge og skal være vedlikeholdsfritt. Den patenterte trebehandlingsprosessen gir førsteklasses egenskaper: Hardt, stabilt og holdbart. Leveres som Clear (kvistfritt) og Character (med kvister). Kebony har utseende og egenskaper som en tropisk tresort.

Terrasse - Kebonys patenterte trebehandlingsprosessen gir førsteklasses egenskaper: Hardt, stabilt og holdbart.

Kebonys patenterte trebehandlingsprosessen gir førsteklasses egenskaper: Hardt, stabilt og holdbart.

Legg til huskeliste

Kun “gulvet” på terrassen som koster mer

Kjetil minner også om at det mange kanskje ikke tenker over når de skal investere i ny uteplass, er at fundamentet ikke blir dyrere selv om du velger terrassebord i høyere kvalitet – det er kun selve gulvet som koster mer. Derfor presenterer han følgende regnestykke på en terrasse på 20 kvadratmeter:

– Det svinger jo litt i pris, men har du terrassebord som er 28 millimeter tykke og 120 millimeter brede trenger du 8,2 bord per kvadratmeter. Gitt en pris på 13 kroner per løpemeter for CU-impregnert furu vil gulvet på terrassen koste 2132 kroner. Med de samme forutsetningene for brun Royal til 29,90 per løpemeter blir samlet pris 4904 kroner. Det er faktisk ikke mye forskjell.

– Det betyr at denne investeringen lett og elegant spares inn i løpet av terrassens levetid?

– Ja, du får jo mindre vedlikehold. Du sparer penger både i forhold til olje og beis, og du sparer tid som du kan bruke på familie, venner og ferie eller andre ting du har lyst til å gjøre. Dessuten slipper du fliser i små føtter.

Stadig flere bygger sine egen terrasse

Så det er ikke bare det økonomiske – med Royal og Kebony får du tid til å nyte flere soldager. Hvis du likevel synes disse to blir en for stor investering, men samtidig ønsker noe som krever mindre vedlikehold enn CU-impregnert furu, kan du lese mer om Carlsen Fritzøes mest populære terrassebord.

Ekspertens valg av terrassebord

Det er vanskelig å si om vi blir flinkere håndverkere eller om vi er blitt flinkere til å spare penger, men faktum er at stadig flere bygger sine egen terrasse. Da er det viktig at du bruker rustfrie eller syrefaste skruer.

Hvis du har planer om det samme – vet du hvordan du skal gå frem? Her er seks gode råd til deg som vil bygge terrasse selv. Og er du ekstra handy kan lese hvordan du bygger en terrasse på betongsøyler.

Vil du likevel ha hjelp til byggingen? Da kan du hos din lokale Carlsen Fritzøe velge om du kun vil ha en liten håndsrekning til for eksempel fundamentet, slik at du kan bygge gulvet selv, eller om du vil ha hele jobben gjort.

Vi kan formidle en håndverker som kan hjelpe deg med akkurat det du måtte ønske

– Vi har et stort nettverk og god kontakt med lokale byggmestere, og vi kan formidle en håndverker som kan hjelpe deg med akkurat det du måtte ønske, sier Kjetil.

– Skal du nyte livet på egen terrasse i sommer?

– Jeg har flyttet inn i helt nytt hus, så nå blir det å nyte grillsesongen på nybygget terrasse.

– Hvilket materiale brukte du på den?

– Jeg brukte grå Royal, smiler Kjetil lurt.

Er du på jakt etter flere ideer til uteplassen? Ta en kikk i Carlsen Fritzøes terrassebrosjyre, så får du inspirasjon til hvordan du kan gjøre sommeren litt lunere.

Publisert: 13. jul 2015 | Kategori: Terrasse, Ute