Inne

Gjør huset og hagen sommerklar på én helg

Før sommeren tar skikkelig tak – hvorfor ikke benytte ventetiden til å pusse litt på huset, terrassen og i hagen? Det skal ikke mer til enn noen timer på lørdag og søndag som kommer. Du rekker til og med å invitere på grillfest søndag ettermiddag!

Hagen er et trist syn etter vinteren: Huset har blitt blassere, terrassen har mistet glansen, plenen er gul, hekken er viltvoksende og innkjørselen er full av sand. Det kan se ut som om arbeidet vil ta uker, men ifølge selger Jon Helge Jore hos Carlsen Fritzøe på Notodden er det ikke småtterier du får gjort på et par dager når du gjør som Egon Olsen – har en plan:

Når du gjør som Egon Olsen – har en plan

– På den tiden rekker du å vaske huset og terrassen, eller klippe busker og hekk, fjerne mose fra plenen og klippe etterpå, rense takrenner, sjekke taksteinen og ta litt forefallende arbeid.

Hus og høytrykk

Vi kan jo begynne med huset. Fasaden bør vaskes en gang i året, og det samme gjelder terrassen. Her er det mange som bruker høytrykkspyler og det går fint, men du må gjøre det på den rette måten, sier Jon Helge.

Inne - HØYTRYKKSVASKER

HØYTRYKKSVASKER

– Hvis du holder god nok avstand til treverket kan du bruke flatdysen. Du skal ikke benytte høytrykkspyleren til å fjerne urenheter i overflaten, men kun til å skylle vekk vaskemiddel som løser opp urenhetene. Torbodysen kan du trygt bruke på betong, stein, asfalt og fjell, men altså ikke på treverk – da blir det ødelagt.

Fasaden bør vaskes en gang i året, og det samme gjelder terrassen

Om du ikke har høytrykkspyler kan du skylle av vaskemiddelet med hageslangen.

– Uansett metode, gjør det med Jotun Husvask. Det er også viktig at du legger husvasken riktig på: Den skal påføres nedenfra og oppover på veggen, og skylles av i samme rekkefølge. Skal du male må du trå til med Jotun Kraftvask. Den skal dusjes på veggen og bli der i tre til fem minutter før den skylles av. Når det har blitt overflatetørt tar du på Jotun Sopp- og algedreper, og denne skal tørke inn på veggen.

Hvis du skal male huset rekker du nok ikke å ta det på en helg, men du kan jo forberede deg med å lese deg opp på utendørsmaling så lenge? Vil du vite mer kan du også ta en kikk på Carlsen Fritzøes Husvask-skole.

Terrasse og hagemøbler

Når det gjelder terrassen er det den samme prosessen som på huset: Vaske, og så ha på sopp- og algedreper. Og hvis det er på tide å olje eller beise, må du bruke terrasebeisfjerner.

Inne - JOTUN TREOLJE GYLDEN

JOTUN TREOLJE GYLDEN

– Etter det bør du få på et strøk Jotun treolje eller Trebitt terrassebeis. Olje har holdbarhet på ca ett år, og beis på omtrent tre år. Selv anbefaler jeg Trebitt som er en ettstrøksbeis, det betyr at du får jobben fort unna. Du skal kun mette terrassebordene – alt skal ned i underlaget. Overskytende beis fjernes enten med en kost eller en gammel fille.

Olje har holdbarhet på ca ett år, og beis på omtrent tre år

Glem heller ikke hagemøblene. For det er mye du kan slå et slag for, men jordslag er ikke en av dem.

– På tekstiler kan du bruke et spesialmiddel som heter jordslagfjerner. På tremøbler kan du gjøre det samme som på huset og terrassen: Husvask, og hvis du skal beise – Kraftvask.

Kanskje du ikke har noen terrasse å vaske fordi du skal bygge ny i år? Du finner mange gode artikler om bygging og vedlikehold av terrasser her.

Plen og hekk

Klippe gresset

Klipp gresset oftere – det er faktisk tidsbesparende. Da kan du droppe oppsamleren og la det avklipte gresset gjødsle plenen. Du slipper dessuten å tenke på hvor du skal gjøre av alt gresset. Metoden heter bioklipp og betinger at du ikke klipper kortere enn fem centimeter, og så ofte at avklippet ikke kveler plenen.

Ingen husker snøen som falt i fjor, men alle ser gresset du ikke fikk slått forrige høst. Før du klipper gresset, begynn med å fjerne mose slik at plenen får puste. Og kanskje det er på tide med en ny gressklipper? Hvilken type bør du i så fall gå for?

Det blir faktisk litt som med bil: Skal du ha bensin eller elektrisk, og for- eller bakhjulstrekk? Det har Jon Helge svarene på.

– Du bør velge gressklipper etter størrelsen på plenen din. På små plener kan du med fordel benytte en elektrisk. Et poeng her er også at en klipper med elektrisk start er enklere for eldre eller hvis du har nedsatt styrke i armene – da slipper du nemlig å dra i en tung snor hver gang.

Inne - GRESSKLIPPER

GRESSKLIPPER

På større arealer bør du bruke en bensindrevet maskin, da de klipper bredere – helt opp til 56 centimeter. Hvis plenen din skråner bør du ha en med bakhjulstrekk, har du flat plen spiller det ingen rolle hvilke hjul den trekker på.

– Du kan også velge om du vil ha bioklipp eller oppsamler. Vi som jobber i Carlsen Fritzøes varehus kan hjelpe deg med å finne den riktige gressklipperen for deg og ditt behov.

Hekken og trærne har dessuten godt av å bli stusset litt, men: “Manuell” eller elektrisk hekksaks?

– Har du en liten hekk holder det med en manuell, men den elektriske har en stor fordel: Jobben går fortere, og da rekker du å nyte grillen!

Griller i hodet

Jon Helge har rett: Først yte, så nyte. På søndag ettermiddag skal du høste fruktene av arbeidet ditt, og hva er vel en bedre måte å gjøre det på enn å invitere familie og venner på en grillaften? Dog gjenstår likevel det evige spørsmålet: Kull eller gass?

Inne - KULEGRILL & GASSGRILL

KULEGRILL & GASSGRILL

– Hvis du velger gass får du middagen raskere på bordet, men du får mer kos med kull. Og kull er jo ikke vanskelig – bruker du Webers grillstarter får du tent opp i løpet av 20 minutter, og da er du klar til å grille et større måltid. Selv anbefaler jeg grillene fra Weber. Kulegrillen på 57 centimeter er helt fenomenal. Den har du i 15-20 år, og det er den jeg bruker hjemme.

Glem heller ikke tilbehøret. Da tenker vi ikke på ketchup og sennep, men Non-Stick BBQ Spray som hindrer at maten fester seg til grillristen – og rensemiddel.

– Renser du grillen med en gang du er ferdig er du klar til å lage en middag på sparket når som helst, avslutter en sommerklar Jon Helge.

Gass- eller kullgrill?

Kokkene sverger til kull, men folk flest velger gassgrill fordi det er lettvint. Grillmaten smaker herlig uansett, og begge deler har sine fordeler: Kull kan gi en intens varme – det er fint når du vil gi biffen god stekeskorpe uten at den blir gjennomstekt. Gass er enkelt og spesielt bra når du skal langsteke på svak eller middels varme. Med en gassgrill vil du helt sikkert grille oftere enn med en kullgrill.

Kom innom din nærmeste Carlsen Fritzøe, så finner du flere produkter til hus og hage som gir deg mer tid til å slappe av og nyte sommeren.

Skrevet av: Sigbjørn Eliassen | Publisert: 11. mai 2016 | Kategori: Inne, Ute