Tak og fasade

Design et “nytt” hus med ny kledning

Ofte legger vi alt fokus på at huset skal bli fint innvendig, og glemmer at fasaden er med på å gi huset et bestemt uttrykk. Kledning er også en del av designet på huset – la deg inspirere til å bytte kledning!

Tak og fasade - Vedlikeholdsvennlig Malmfuru. Foto: Moelven.

Vedlikeholdsvennlig Malmfuru. Foto: Moelven.

Nordmenn har kledd huset i treverk siden middelalderen, i værbestandige tresorter som skal beskytte huset mot vær og vind. Gran er det vanligste, men furu er også en slitesterk tresort som brukes mye.

Men kledning har ikke bare en praktisk funksjon – det skal jo også se bra ut. Hvilken type skal du velge?

– Det er individuelt og handler om hva du liker og hva du er villig til å betale, sier John Nilsen hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd.

Vær kreativ med kledningen

Tak og fasade - Vedlikeholdsvennlig Royal brun.

Vedlikeholdsvennlig Royal brun.

Tradisjonell, ubehandlet kledning fases mer og mer ut til fordel for vedlikeholdsvennlig og grunnet og ferdigmalt kledning. John nevner eksempler som Royal, Kebony, Kjerneved og Lerk – kledningstyper du ikke trenger å tenke så mye på etter at de er satt opp på veggen.

– De krever minimalt med vedlikehold, noe flere vil ha. Det kan kanskje virke som en dyr engangsinvestering, men det er ingen tvil om at du vil spare på sikt. Du slipper blant annet å ha to uker med vasking og maling av hus hver sommer, smiler John.

Det er veldig i tiden å blande ulike stiler

Velger du Royal får du også flere fargemuligheter, med farger som sort, leirgrå, tjærebrun, okergul, låverød og værgrå. Klassiske husfarger som bare blir penere med tiden.

Tak og fasade - Moderne hus med Kebony kledning kombinert med plater. Foto: BOA Studio Lindhjem.

Moderne hus med Kebony kledning kombinert med plater. Foto: BOA Studio Lindhjem.

Klarer du ikke helt å bestemme deg, eller kanskje du ønsker et litt annerledes utseende? Da er det bare fantasien som setter grenser.

– Det er veldig i tiden å blande ulike stiler.

Hva med en kombinasjon av klassisk trepanel og moderne detaljer som glass og metall? Har du et murhus kan du for eksempel bruke kledning i tre til å fremheve detaljer rundt dører og vinduer. Enten du ser for deg en fasade med rene linjer, et elegant eller værbitt uttrykk, så er det meste mulig.

Tak og fasade - Sveitserhus. Foto: Bergene Holm

Sveitserhus. Foto: Bergene Holm

Du kan også endre retninger på bordkledningen, og blande liggende og stående.

– Har du lange, store fasader, kan det være fint å bryte med forskjellige stilarter, for da slipper du å ha en lang og monoton vegg. Det er blant annet vanlig å blande på moderne funkishus og hus med minimalistiske detaljer, sier John.

Carlsen Fritzøes kledninger leveres blant annet av kvalitetsleverandørene Bergene Holm, Moelven, Marnar Bruk, Alvdal Skurlag og Kebony.

Tak og fasade - Tradisjonelt hus. Foto: Bergene Holm.

Tradisjonelt hus. Foto: Bergene Holm.

Liggende eller stående kledning?

Er det vanlig kledning i tre du vil ha på huset ditt, må du bestemme deg for om du vil ha den liggende eller stående. Liggende kledning får huset til å virke lavere og bredere enn stående, som vil gi huset et mer høyreist preg.

Tidligere var det større forskjeller på hvor i landet man satte opp kledningen horisontalt eller vertikalt. Liggende kledning ble blant annet mye brukt langs kyststrøkene fordi det ga bedre beskyttelse mot fukt, mens stående kledning var utbredt i innlandet.

Tak og fasade - Dobbelfals rett stående kledning. Foto: Bergene Holm.

Dobbelfals rett stående kledning. Foto: Bergene Holm.

Velg kledningstype ut fra design, smak og økonomi

I dag er disse forskjellene visket mer ut, og det er vanligere å velge kledningstype ut fra design, smak og økonomiske forhold.

– Vi selger likevel mest av liggende kledning, kanskje på grunn av effektiviteten, byggeskikk og tradisjoner.

For det går rett og slett fortere å sette opp liggende kledning. Spesielt om du velger liggende dobbelfalset kledning. Da er det frest ut spor på hvordan de skal ligge, slik at det blir som et enkelt byggesett. På stående kledning er det større krav til overlapp.

Tak og fasade - Dobbelfals ny liggende kledning. Foto: Bergene Holm.

Dobbelfals ny liggende kledning. Foto: Bergene Holm.

– Det er veldig enkelt – det er bare å stable oppå hverandre og kjøre på, sier John med et smil.

De fleste velger dobbelfalset

Hva er egentlig forskjellen på enkel- og dobbelfalset kledningsbord?

– Dobbelfals har en sammenføyning både i topp og i bunn, mens enkelfals bare har én overlapp istedenfor to. Hva du bør velge går mest på estetikken og hva du selv liker, men folk flest velger dobbelfalset kledning, forklarer han.

Tak og fasade - Dobbelfals tett i ulike bredder. Foto: Bergene Holm, Hytteprisen.

Dobbelfals tett i ulike bredder. Foto: Bergene Holm, Hytteprisen.

Fordelen med dobbelfalset kledning er at den blir værtett samtidig som det er lufting mellom hvert bord. Det innebærer at sprekkene mellom bordene dekkes av falsen, slik at regnet ikke slår inn bak kledningen, og luftingen gjør at de tørker fortere.

Fordelen med dobbelfalset kledning er at den blir værtett

Det finnes også noe som kalles tømmermannskledning, en tradisjonell stående kledning med firkantet bord. Men denne typen er ikke like populær i dag.

Tak og fasade - Dobbelfals tett stående kledning. Foto: Bergene Holm, Hytteprisen.

Dobbelfals tett stående kledning. Foto: Bergene Holm, Hytteprisen.

– Tømmermannskledning brukes nå i mindre grad, og finnes aller mest på trehytter på fjellet fremfor på vanlige hus i et borettslag.

Det er i tillegg forskjell på hvor store kledningsbordene bør være. Brede og tykke bord gir huset et solid og robust uttrykk, og er nok det tryggeste valget. Det er nemlig slik at jo tynnere de er, desto større er sjansen for at det blir vridninger når treverket utvider og krymper seg i takt med temperatursvingninger. John forklarer nærmere:

– Har du et bredt og tynt bord som du ikke fester ordentlig, skal det ikke mye til før det begynner å vri seg. Det ser ikke bra ut, og du ender med å bruke både tid og penger på å fikse det.

Gjøre det selv eller få hjelp?

Tar du turen innom din nærmeste Carlsen Fritzøe får du vite mer om forskjellene på de ulike kledningstypene og hjelp til å velge riktig.

– Vi skaffer deg alt du trenger og har kompetente ansatte som hjelper deg med hvilke typer kledning du bør ha.

Vi skaffer deg alt du trenger

Tak og fasade - Den vedlikeholdsvennlige kledningen Lerk satt inn med jernvitrol. Foto: Moelven.

Den vedlikeholdsvennlige kledningen Lerk satt inn med jernvitrol. Foto: Moelven.

– Er det enkelt å sette opp kledningen selv?

– Det kommer an på hvor stort prosjektet er og hvor nevenyttig du er – er det for eksempel en levegg kan du enkelt fikse det selv. Men ønsker du å innhente fagpersonell til større eller mindre prosjekter, så hjelper vi i Carlsen Fritzøe deg med det, avslutter John.

Hos Carlsen Fritzøe er du i trygge hender blant dyktige fagfolk fra A til Å i prosjektet ditt, uansett størrelse.

Ta byggepraten med oss, vi hjelper deg med alt fra finansiering, beregninger, materialvalg og transport.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 21. des 2018 | Kategori: Tak og fasade, Ute