Tak og fasade

Bytte utvendig kledning? Gå for en tradisjonell variant

Når det kommer til kledning blir det stadig vanligere med vedlikeholdsvennlige typer, men kledning som må males har også sin sjarm. Hvis du trives i stigen, er tradisjonell grankledning et flott alternativ.

Kledningen på huset er som selve huden som beskytter boligen, og det lønner seg derfor å vise den litt kjærlighet for å se hvordan det står til med den. Kledningen trenger både jevnlig sjekk og vedlikehold for at den skal fortsette å beskytte huset år etter år.

Kledningen trenger jevnlig sjekk og vedlikehold

Men hvor ofte bør den egentlig byttes?

– Når den er råtten. Da er den myk når du tar på den, og hvis det i tillegg er mange sprekker bør du gjøre noe, forklarer John Nilsen hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd.

Han anbefaler å ta en stikkprøve – bokstavelig talt.

Tak og fasade - Malt kledning. Foto Bergene Holm, Uteromsprisen.

Malt kledning. Foto Bergene Holm, Uteromsprisen.

– Stikk en spiss gjenstand inn i kledningen. Hvis du kjenner at den er myk eller gir etter, da er det noe galt.

Det er ikke sikkert kledningen må byttes ut – kanskje den bare trenger litt omsorg i form av et strøk beis eller maling?

Det kan du finne ut av med kritt- eller vanntesten:

  • Kritt-testen tar du på maling som er tynnet med White spirit. Stryk hånden over treverket, og hvis fargen smitter av er det på tide å male.
  • Vanntesten tar du på maling som er vanntynnet. Spray vann på veggen, og dersom vannet perler seg trenger den ikke maling.
Tak og fasade - Ubehandlet liggende dobbelfals.

Ubehandlet liggende dobbelfals.

Velg mellom fire typer utvendig kledning

Skal du bytte utvendig kledning på huset er det i all hovedsak fire typer å velge mellom; ubehandlet, grunnet og malt grankledning, samt vedlikeholdsvennlig kledning.

Ubehandlet kledning

Ubehandlet kledning er rene granplanker det ikke er gjort noe med. Disse vil gråne naturlig med årene, men må både grunnes og males for å bevare treverket.

– Disse er ikke noe jeg vil anbefale, og prisdifferansen på ubehandlet kontra impregnert kledning er minimal. Den impregnerte er i furu, som også tåler mer.

Det kommer likevel litt an på bruken, mener John.

– Det kan funke med ubehandlet kledning hvis du skal ha det på en hytte eller en levegg, men i min verden er ikke ubehandlet så bra – det selger du kun til maleentusiaster, sier han og ler.

Tak og fasade - Grunnet kledning. Foto: Bergene Holm.

Grunnet kledning. Foto: Bergene Holm.

Grunnet kledning

For deg som vil slippe unna med å både grunne og male, finnes det grunnet kledning.

– Fordelen med grunnet kledning er at første strøk er ferdig fra fabrikk, så når du setter den opp har den et beskyttelsesgrunnlag før du trenger å male neste strøk.

Det betyr at du kan vente litt med å male, men det må gjøres senest innen to år. Det finnes også grunnet kledning med et toppstrøk, noe som innebærer at den er ferdig beiset. John nevner at dette er et volumprodukt, som er en fordel for prisbevisste kunder.

– Det betyr at du får mye varer for en rimelig pris.

Malt kledning

Denne type kledning har fått både grunning og et mellomstrøk, og må overmales innen fem år. Etter vedlikeholdsvennlig kledning er dette Johns favoritt.

Tak og fasade - Malt kledning. Foto: Bergene Holm.

Malt kledning. Foto: Bergene Holm.

– Malt kledning er helt ferdig, men man må likevel male over spikerslagene. Det vil jo gå mye fortere enn å male hele planken – så da er valget lett.

Malt kledning kan bestilles i akkurat den fargen du ønsker, noe som gir mange valgmuligheter.

Carlsen Fritzøes ubehandlede, grunnede og malte kledninger leveres av kvalitetsleverandørene Bergene Holm og Moelven.

Vedlikeholdsvennlig kledning

De aller fleste kledninger som ikke krever så mye vedlikehold er furu, som så er behandlet.

Tak og fasade - Vedlikeholdsvennlig Kebony. Foto: BOA, Studio Lindhjem.

Vedlikeholdsvennlig Kebony. Foto: BOA, Studio Lindhjem.

– Fordelen med furu er at den har en helt annen oppbygning enn gran. Treslaget er tyngre i seg selv og inneholder mer sevje. Det tåler mer vær og vind, enkelt og greit, sier han.

Felles for de vedlikeholdsvennlige kledningene er at de eldes med verdighet.

Ta byggepraten hos Carlsen Fritzøe

Vet du ikke helt om du skal gå for ubehandlet, grunnet eller malt grankledning? Da anbefaler vi å ta turen innom ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus. Her får du hjelp til å velge riktig kledning til huset ditt, slik at du blir fornøyd med husets fasade i årene som kommer.

Avhengig av hvor stort prosjektet er og hva du kan, er det fullt mulig å skifte kledning selv. Har du ikke riktig kunnskap eller bare ikke orker tanken på prosjektet, finner vi noen andre til å gjøre jobben for deg.

– Hvordan kan dere i Carlsen Fritzøe hjelpe?

Tak og fasade - Vi slår et slag for grunnet kledning. Foto: Bergene Holm.

Vi slår et slag for grunnet kledning. Foto: Bergene Holm.

– Vi har profesjonelle håndverkere som vi kan henvise kunden til, og vi har et kompetent proffselger-nettverk som kommer med gode tips og råd som dekker de behovene du måtte ha, sier han og fortsetter:

Vi hjelper deg i tillegg med materialberegning, vi innhenter priser hos leverandører og ordner med transport. Sammen fikser vi alle typer kledning du måtte ønske!

Slår et slag for grunnet kledning

Du får altså hjelp med alt du skulle trenge – og mer til. Helt til slutt slår vi et slag for vanlig, grunnet kledning. Det er jo tross alt mange som fremdeles trives i stigen med malerkosten og nyter synet av at huset soler seg i ny glans.

– Når det gjelder grunnet kledning pleier jeg å si at det er et rimelig alternativ, og at du får mye for pengene – enkelt og greit.

Sammen fikser vi alle typer kledning du måtte ønske

– En grunnet kledning i type dobbelfals koster ca. 200 kroner per kvadrat. Har du et hus du trenger 200 kvadratmeter kledning til, får du ny fasade for 40 000 kroner. Det er lite penger for en ekstrem og effektiv ansiktsløftning, avslutter John.

Ta byggepraten hos Carlsen Fritzøe – her er du i trygge hender blant dyktige fagfolk fra A til Å gjennom hele prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 20. des 2018 | Kategori: Tak og fasade, Ute